DEXTRAN 40 , 100 g/l in solutie de CLORURA DE SODIU 9 g/l

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este DEXTRAN 40 , 100 g/l in solutie de CLORURA DE SODIU 9 g/l si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Diminuarea circulatiei capilare in: soc traumatic, hemoragic, cardiogen (toxic sau din arsuri), embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic. Ingreunarea circulatiei arteriale si venoase din: tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris si boala Raynaud. In chirurgia vasculara si plastica (amelioreaza circulatia locala si scade tendinta la tromboza la nivelul transplantului). In interventiile pe cord deschis (ca hemodiluant in cadrul circulatiei extracorporeale). Se poate prefuza in amestec cu sange (spre deosebire de solutia glucozata).

Mod de administrare

1. Soc, arsuri, embolie grasoasa, pancreatite, peritonite, ileus paralitic: se perfuzeaza initial i.v. o cantitate de 500-1000 ml in decurs de 30-60 minute, urmata de inca 500 ml in cursul aceleiasi zile, continuandu-se cu 500 ml pe zi timp de 5 zile.
2. Tromboze, tromboflebite, gangrena iminenta, ulcus cruris, boala Raynaud: in prima zi se perfuzeaza i.v. 1000 ml in decurs de 4-6 ore, iar in zilele urmatoare cate 500 ml in decurs de 4-6 ore; durata totala a tratamentului este de 2 saptamani.
3. Chirurgie vasculara si plastica: imediat inainte de interventie se perfuzeaza i.v. 500 ml in decurs de 30-60 minute, administrandu-se inca 500 ml intraoperator. Postoperator se mai perfuzeaza 500 ml la 4-6 ore, administrandu-se apoi zilnic cate 500 ml (in 4-6 ore) timp de 2 saptamani.
4. Interventii pe cord deschis: se adauga 10-20 ml de Dextran-40/kg corp (1-2 g de dextran) la lichidul de perfuzie; concentratia lui in lichid nu trebuie sa depaseasca 2%. In perioada postoperatorie se administreaza cate 500 ml in 30-60 de minute timp de 5 zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Trombocitopenie, hipofibrinogenemie (pericol de hemoragie); insuficienta cardiaca congestiva grava; insuficienta renala cu anurie sau cu oligurie marcata. Nu se utilizeaza la bolnavii cu excretia renala a clorurii de sodiu diminuata sau cand este necesara reducerea aportului de sodiu.

Precautii

Dextran-40 este o solutie coloidala hiperoncotica, utilizarea lui facandu-se cu grija in orice conditii in care exista o supraincarcare vasculara (insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta renala sau policitemie). Doza totala de Dextran-40 ce trebuie perfuzata se va regla dupa starea clinica a bolnavului, tinand cont ca fiecare gram de dextran circulant fixeaza 20-25 ml de apa. Odata cu Dextran-40 se recomanda sa se perfuzeze solutii cristaloide pentru a extinde corectarea deficientei hemodinamice si pentru a mentine balanta hidroelectrolitica. Aceasta recomandare se refera in special la bolnavii deshidratati sau la cei aflati sub actiunea hormonului antidiuretic.

Daca in timpul tratamentului cu Dextran-40 bolnavul emite o urina vascoasa, de consistenta similara unui sirop, se impune o hidratare suplimentara. Utila este asocierea unui diuretic osmotic (manitol) pentru reglarea diurezei. Daca se instituie de urgenta un tratament cu Dextran 40 la un bolnav la care se suspecteaza o insuficienta renala cronica, se recomanda sa se perfuzeze Dextran-70, a carui eliminare renala este mai lenta.

Interactiuni medicamentoase

In prezenta acizilor si bazelor care conduc la un mediu cu pH < 2 sau pH > 10 se produce o
depolimerizare a dextranului.
In prezenta heparinei nefractionate sau cu greutate moleculara mica, riscul de sangerare poate sa
creasca prin inhibarea de catre dextran a functiei plachetare.
Dextranul prezinta incompatibilitati fizico-chimice cu o serie de medicamente: peniciline, acid
aminocaproic, mesilat de hidralazina, warfarina sodica, fosfat sodic de dexametazona, bromura
de propantelina.

Atentionari

Daca se instituie de urgenta un tratament cu dextran la un bolnav la care se suspecteaza o
insuficienta renala cronica, se recomanda sa se perfuzeze dextran 70, a carui eliminare renala
este mai lenta.

Sarcina si alaptarea

Dextranul 40 este contraindicat in timpul sarcinii.
In timpul analgeziei si anesteziei peridurale nu se administreaza dextran nici preventiv, nici
curativ, datorita riscului letal sau sechelelor neurologice grave care pot afecta copilul.
Nu exista date disponibile privind excretia dextranului in laptele matern. Se recomanda utilizarea
cu prudenta a produsului la mamele care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este cazul.

Reactii adverse posibile

Dextran-40 este lipsit de toxicitate, dar poate determina, rareori si aproape exclusiv in timpul primei perfuzii, reactii de hipersensibilitate ca: inrosirea fetei, eruptie urticariana, frison s.a. Exceptional, in primele minute ale primei perfuzii, se poate inregistra aparitia spasmului bronsic si/sau a hipotensiunii arteriale, ceea ce impune supravegherea atenta a pacientului in intervalul de timp mentionat. Aparitia reactiilor de tip alergic necesita suspendarea perfuziei si instituirea unei terapii antialergice (antihistaminice, corticosteroizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000).

Informatii suplimentare

Compozitie

Polimer al glucozei cu greutate moleculara medie de 40.000 (peste 90% din moleculele sale au greutatea moleculara cuprinsa intre 10.000 si 80.000), obtinut prin hidroliza controlata din dextranul nativ, produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides pe un substrat de zaharoza. Este prezentat in solutie de 100 g/l dextran 40 in clorura de sodiu 9 g/l, solutia fiind izotonica cu sangele prin continutul in substante cristaloide.

Ambalaj

Cutie cu 6 flacoane a 500 ml solutie perfuzabila.

Fabricant

S.C. INFOMED FLUIDS S.R.L., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. INFOMED FLUIDS S.R.L.
B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 032266, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Iunie 2005

Citeste si despre:

Bolile induse de caldura Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Consecintele unei supradoze de aspirina Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Conservantii naturali Mineralele: functii si beneficii Rinichiul polichistic Carnea de porc: beneficii si riscuri