Valeriu Gheorghita: 1000 de persoane vaccinate din peste 700.000 au facut COVID-19. Un singur caz a dezvoltat o forma severa

Actualizat: 22 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a anuntat ca 1.000 de persoane din peste 700.000 care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID au contractat ulterior boala. Dintre acestea, un singur caz a dezvoltat o forma severa. In astfel de situatii se impune secventierea tulpinilor respective, a precizat Valeriu Gheorghita.

„Vorbim de circa o mie de persoane care au fost diagnosticate cu infectie SARS-CoV-2 din peste 700.000 de persoane vaccinate cu doua doze, ceea ce inseamna foarte putin comparativ cu populatia nevaccinata tinand cont si de faptul ca cei care sunt diagnosticati in marea lor majoritate au infectii asimptomatice”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Dintre cele 1.000 de infectari, doar un caz a dezvoltat o forma severa, iar in astfel de situatii se impune secventierea tulpinii respective.

„Exista un singur caz, din Ilfov daca nu ma insel, care avea istoric de vaccinare cu doua doze si a dezvoltat o forma severa. in toate aceste cazuri se impune obligatoriu secventierea tulpinii respective, in primul rand sa vedem daca este tulpina obisnuita, daca este tulpina britanica sau daca este un alt tip de tulpina in care vaccinul nu a dezvoltat un raspuns imun suficient de ridicat ca sa ne protejeze de formele severe, dar mai sunt si alte motive pentru care nu avem protectie 100%”, a explicat Valeriu Gheorghita.

Surse:
https://www.g4media.ro/seful-campaniei-de-vaccinare-anunta-ca-1000-de-persoane-din-cele-peste-700-000-vaccinate-cu-ambele-doze-s-au-infectat-cu-covid-19-intr-un-singur-caz-a-fost-raportata-o-forma-severa.html
https://www.gandul.ro/actualitate/cate-persoane-s-au-infectat-cu-covid-19-dupa-ce-au-primit-si-rapelul-valeriu-gheorghita-informatii-de-ultima-ora-19604677

STUDIU. Vaccinul AstraZeneca are o eficienta de 100% in ceea ce priveste dezvoltarea unor forme grave ale bolii

Vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este sigur si are o eficacitate de 79% in ceea ce priveste imunizarea in fata infectiei si de 100% in ceea ce priveste dezvoltarea unor forme grave ale bolii, spun rezultatele testarii in SUA.

Potrivit BBC News, un studiu in cadrul caruia au participat peste 32.000 de voluntari, majoritatea din America, dar si din Chile si Peru, arata ca nu au fost detectate probleme in privinta sigurantei vaccinului sau a formarii de cheaguri de sange. Rezultatele ofera garantii suplimentare statelor Uniunea Europeana care au hotarat recent suspendarea temporara a administrarii serului AstraZeneca din cauza unor cazuri de tromboze.

De asemenea, noile teste ar mai arata ca vaccinul functioneaza la fel de bine si atunci cand vine vorba despre protejarea persoanelor in varsta. O cincime din participantii care au primit doua doze la un interval de patru saptamani aveau peste 65 de ani.

Aceste rezultate confirma noua recomandare a Agentiei Europene pentru Medicamente privind utilizarea serului AstraZeneca, care si-a exprimat recent convingerea ca beneficiile vaccinului depasesc riscurile.

Surse:
https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/astrazeneca-us-vaccine-trial-met-primary-endpoint.html
https://www.bbc.com/news/health-56479462

STUDIU. Primul caz de COVID-19 la om a aparut in octombrie 2019

Cercetatorii au descoperit cand a aparut prima infectare cu COVID-10 la om si precizeaza ca pandemia a fost la un pas sa nu se intample. Potrivit unui raport publicat de CNN, cercetatorii care lucreaza pentru a descoperi cand si cum a aparut virusul SARS-COV-2 pentru prima data in China, au calculat ca prima infectare la om a avut loc in octombrie 2019.

Acestia mai sustin ca, cel mai probabil, virusul a infectat un numar mic de oameni in perioada octombrie-decembrie 2019, pana cand a ajuns in piata alimentara din Wuhan si ca avea sanse mici sa declanseze o pandemie. Acea piata de fructe de mare nu a fost locul in care virusul a infectat prima persoana, ci pur si simplu locul in care s-a amplificat din cauza conditiilor propice.

„A fost furtuna perfecta - acum stim ca virusul a avut nevoie de o bresa sau doua pentru a se raspandi in felul acesta. Daca lucrurile ar fi fost cu foarte putin diferite, daca persoana care a dus virusul in piata din Wuhan ar fi decis sa nu mearga in ziua aceea sau daca ar fi fost prea bolnava pentru a iesi din casa, probabil ca raspandirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi stiut vreodata despre asta”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutiva la Universitatea din Arizona, unul dintre autorii studiului publicat de CNN.

Folosind rata de aparitie a unor mutatii ale virusului, echipa de cercetatori a facut datari moleculare pentru a calcula de cat timp exista acesta. Totodata, acestia au dezvoltat modele matematice care sa explice cum si cand s-a raspandit virusul la nivel global.

„Am combinat trei informatii importante: cum s-a raspandit virusul in Wuhan inainte de lockdown, diversitatea genetica a virusului in China si date despre primele cazuri de COVID-19 din China. Astfel, am putut stabili mijlocul lui octombrie 2019 ca data limita la care virusul a inceput sa circule in provincia Hubei”, a dezvaluit unul dintre autorii studiului.

Potrivit dovezilor actuale, virusul nu ar fi putut circula inainte de aceasta data, care sunt sceptici cu privire la existenta unor cazuri de COVID-19 in afara Chinei, in perioada respectiva. Virusul a aparut in provincia Hubei din China, nu in alta parte, explica cercetatorii.

Surse:
https://edition.cnn.com/2021/03/18/health/coronavirus-bad-luck-genetic-study-scn/index.html
https://science.sciencemag.org/content/early/2021/03/17/science.abf8003
https://www.mercurynews.com/2021/03/19/covid-the-pandemic-almost-didnt-happen-a-new-genetic-study-shows/

Peste 3.700 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania

Alte 3.743 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 13.552 de teste efectuate. in ultima zi au murit alte 60 de persoane, intre care un barbat de 26 de ani din Buzau, care avea comorbiditati. La terapie intensiva sunt internati 1.339 de pacienti, un nou record in ultimele luni.

Bilantul a ajuns la 900.858 de imbolnaviri, potrivit datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 22 martie. Situatia pe judete

Peste 1.400 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Capitala in ultimele 24 de ore. Topul judetelor este deschis de Ilfov si Cluj, cu peste 230 de noi imbolnaviri.

• Bucuresti - 1.446 cazuri noi;

• Cluj - 236 cazuri noi;

• Ilfov - 236 cazuri noi.

In ceea ce priveste rata de infectare, in Bucuresti este in crestere constanta ajungand luni la 6,75. Indicele creste si in Ilfov, la 8,33. In Timis, in schimb, numarul cazurilor la mia de locuitori in ultimele 14 zile este in scadere.

Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:

• Ilfov - 8,33 cazuri la mia de locuitori;

• Bucuresti - 6,75 cazuri la mia de locuitori;

• Timis - 6,18 cazuri la mia de locuitori;

• Cluj - 4,99 cazuri la mia de locuitori;

• Brasov - 4,99 cazuri la mia de locuitori;

• Hunedoara - 4,43 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 22 martie. 60 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 22.268 persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 21.03.2021 (10:00) – 22.03.2021 (10:00) au fost raportate 60 de decese (26 barbati si 34 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Valcea, Vrancea, Ilfov si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 2 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 16 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 24 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 15 decese la categoria de peste 80 de ani.

53 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.215. Dintre acestea, 1.339 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.494.782 de teste RT-PCR si 507.035 de teste rapide antigenice. in ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.902 teste RT-PCR (6.249 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 1.653 la cerere) si 5.650 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 62.720 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 15.592 de persoane se afla in izolare institutionalizata.

De asemenea, 53.920 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 115 persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 3.519 apeluri la numarul unic de urgenta 112.

808.754 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.746.104 persoane.

Au fost administrate, in total, 2.521.512 de doze de vaccin, dintre care:

- 2.054.949 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 183.956 doze din vaccinul Moderna;

- 282.607 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 8.682, din care 113 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.491 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 4 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 189 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 5 in Irlanda, 2 in Elvetia, 2 in Austria, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.


Citeste si despre:

Motivele anxietatii la trezirea din somn Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Screeningul ca parte din preventia bolilor Cum se manifesta varianta Omicron Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Diverticuloza Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer! Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?