Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala

Actualizat: 16 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incontinenta defineste incapacitatea de a controla eliminarea urinii sau a fecalelor si variaza, de la “accidente” minore (umezirea lenjeriei) pana la eliminarea involuntara completa a urinii sau materiilor fecale.

Desi poate fi intalnita la toate categoriile de varsta, incontinenta afecteaza, in special, persoanele cu varste peste 60 de ani, ca urmare a slabirii musculaturii planseului pelvian, infectiilor de tract urinar, cresterii in volum a prostatei (in cazul persoanelor de sex masculin), diabetului, nivelului ridicat de calciu din organism sau problemelor de mobilitate care nu permit pacientului sa se deplaseze la toaleta in timp util.

Pielea persoanelor cu incontinenta necesita ingrijire speciala, deoarece substantele agresive din urina/materii fecale cu care intra in contact, distrug functia naturala de bariera a pielii, lasand-o vulnerabila in fata iritatiilor, infectiilor, leziunilor cutanate.

Exceptand inconvenientele ce tin de confortul pacientului (umezeala, miros neplacut), pierderea necontrolata a urinii sau a materiilor fecale poate cauza probleme la nivelul pielii.
Dupa depasirea varstei de 30 de ani, incepe pocesul normal de imbatranire a pielii. Pielea matura necesita ingrijire speciala, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, functia de bariera a pielii este afectata, orice leziune minora necesitand mult mai mult timp pentru regenerare.

Pielea imbatranita, este predispusa la:

Cum putem proteja pielea impotriva problemelor cauzate de incontinenta?


Citeste si despre:

Accidentul vascular cerebral si incontinenta Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Giardioza Celulele stem si incontinenta urinara Incontinenta urinara de stres (de efort) 9 factori care pot agrava incontinenta urinara Incontinenta urinara la barbati Mituri despre infectia urinara: Adevarat vs. Fals Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Incontinenta urinara si ruptura de perineu Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Incontinenta urinara la femei Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara Incontinenta urinara in boala Parkinson Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate
Cere sfatul medicului ×