Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala
Actualizat: 16 Decembrie 2021
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul Elimina articolul din lista celor salvate
Incontinenta defineste incapacitatea de a controla eliminarea urinii sau a fecalelor si variaza, de la “accidente” minore (umezirea lenjeriei) pana la eliminarea involuntara completa a urinii sau materiilor fecale.
Desi poate fi intalnita la toate categoriile de varsta, incontinenta afecteaza, in special, persoanele cu varste peste 60 de ani, ca urmare a slabirii musculaturii planseului pelvian, infectiilor de tract urinar, cresterii in volum a prostatei (in cazul persoanelor de sex masculin), diabetului, nivelului ridicat de calciu din organism sau problemelor de mobilitate care nu permit pacientului sa se deplaseze la toaleta in timp util.
Pielea persoanelor cu incontinenta necesita ingrijire speciala, deoarece substantele agresive din urina/materii fecale cu care intra in contact, distrug functia naturala de bariera a pielii, lasand-o vulnerabila in fata iritatiilor, infectiilor, leziunilor cutanate.
Exceptand inconvenientele ce tin de confortul pacientului (umezeala, miros neplacut), pierderea necontrolata a urinii sau a materiilor fecale poate cauza probleme la nivelul pielii.
Dupa depasirea varstei de 30 de ani, incepe pocesul normal de imbatranire a pielii. Pielea matura necesita ingrijire speciala, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, functia de bariera a pielii este afectata, orice leziune minora necesitand mult mai mult timp pentru regenerare.
Pielea imbatranita, este predispusa la:
Alergii. Deoarece pielea matura este mult mai vulnerabila, alergenii pot penetra cu usurinta tesutul cutanat, cauzand reactii alergice sau neurodermatite.
Roseata si iritatii. Fiind foarte fragila, chiar si un factor extern minor poate cauza iritatii semnificative si roseata la nivelul pielii imbatranite.
Cum putem proteja pielea impotriva problemelor cauzate de incontinenta?
schimbarea la timp a scutecelor (
spalarea cu delicatete a zonelor intime zilnic, inainte de schimbarea scutecului pentru incontinenta
folosirea unei creme speciale pentru pielea imbatranita, expusa la incontinenta
inlocuirea sapunului cu produse de spalare dedicate incontinentei
tamponarea pielii dupa spalare cu ajutorul unui prosop moale, de bumbatc; nu se recomanda stergerea energica a pielii prin frecare cu prosopul
in cazul persoanelor imobilizate, folosirea de produse speciale pentru curatarea zonelor intime
evitarea pudrelor parfumate pentru spalare sau a alor produse cosmetice clasice, care pot irita piele
Pasul 1: Spalarea
In cazul persoanelor mobile, care se pot deplasa si pot face dus, se pot folosi lotiuni speciale pentru spalarea pielii imbatranite, care curata delicat fara a agresa pielea. Un astfel de produs este lotiunea pentru spalare delicata Menalind, care, datorita continutului bogat in ulei de migdale si pantenol, ajuta la refacerea celulara si hraneste in profunzime pielea.
Deoarece nu contine substante chimice si neutralizeaza mirosurile neplacute, lotiunea Menalind este recomandata persoanelor cu piele sensibila, imbatranita, care se confrunta cu incontinenta. Produsul poate fi utilizat insa de catre orice categorii de persoane (indiferent de varsta).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.