Vaccinul Moderna ofera cel putin 3 luni de imunitate impotriva COVID-19. STUDIU

Actualizat: 07 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Moderna a produs anticorpi care au persistat la 90 de zile dupa vaccinare, potrivit studiului a 34 de participanti de la inceputul studiilor clinice, publicat in New England Journal of Medicine. Raspunsul imun a ramas rezonabil de puternic si la persoanele in varsta.

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate au testat nivelul a doua tipuri de anticorpi impotriva noului coronavirus la 90 de zile de la a doua doza de vaccin, care in sine este administrata la 28 de zile dupa prima.

Acestia au observat o scadere „usoara” si asteptata a nivelului de anticorpi la participantii vaccinati, dar la un nivel care a ramas ridicat si peste imunitatea naturala observata la pacientii vindecati de Covid-19.

Mai mult decat atat, nu s-au observat efecte secundare grave in asa-numitul proces de faza 1, care a inceput in martie.

Acestea sunt primele date dupa o perioada de cateva luni, validate independent de o revista stiintifica. Participantii vor fi monitorizati timp de 13 luni pentru a verifica protectia pe termen lung, explica autorii studiului.

Anticorpii sunt doar o componenta a raspunsului imun, alaturi de limfocitele B (memorie imuna, producerea de anticorpi) si T (care distrug celulele infectate). Datele privind celulele cu memorie imuna nu sunt inca cunoscute, explica cercetatorii, insa studiile anterioare au aratat ca vaccinul poate afecta celulele ucigase.

Surse:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2032195
https://www.ndtv.com/world-news/moderna-covid-vaccine-confers-at-least-3-months-immunity-study-2333928
https://www.fiercebiotech.com/biotech/moderna-s-3-month-data-raise-hopes-for-covid-19-vaccine-durability

3.660 de noi cazuri de COVID-19. Rata de pozitivare a testelor este de 41%


Alte 3.660 de noi cazuri de COVID-19, raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a doar 8.791 de teste, ceea ce inseamna o rata de pozitivare de peste 41%. In ziua precedenta au fost prelucrate 17.530 de teste, iar numarul de cazuri noi s-a ridicat la 5.231.

Bilantul a ajuns la 517.236, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica. Alte 127 de persoane au murit din cauza infectiei cu coronavirus, in timp ce la ATI sunt internati 1.280 de pacienti COVID-19.

Capitala continua sa inregistreze cel mai mare numar de imbolnaviri, respectiv 1.828 cazuri noi de COVID-19, mai multe fata de ziua anterioara, cand au fost raportate 1.588 imbolnaviri. Urmeaza judetul Constanta, cu 466 de cazuri noi, fata de 388 cu o zi in urma.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

• Bucuresti - 1.828 cazuri noi

• Constanta - 466 cazuri noi

• Ilfov - 242 cazuri noi

• Iasi - 214 cazuri noi

Cea mai mare rata de infectare cu noul coronavirus a fost raportata in judetul Ilfov, respectiv 9,85 cazuri la mia de locuitori. Urmeaza Constanta si Bucuresti, unde rata de infectare trece de 7. O scadere a ratei de incidenta fata de zilele anterioare se observa in judetele Cluj, Brasov, Arges si Sibiu.

Judetele cu cea mai mare rata de infectare la mia de locuitori sunt, asadar:

• Ilfov - 9,85 cazuri la mia de locuitori

• Constanta - 7,81 cazuri la mia de locuitori

• Bucuresti - 7,50 cazuri la mia de locuitori

• Cluj - 6,43 cazuri la mia de locuitori

• Brasov - 5,79 cazuri la mia de locuitori

• Arges - 5,29 cazuri la mia de locuitori

• Sibiu - 5,19 cazuri la mia de locuitori

Tot in ultimele 24 de ore au fost raportate 127 de decese (79 barbati si 48 femei), in scadere fata de ziua anterioara, cand au fost inregistrate 134 de decese.

Pacientii erau internati in spitalele Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 deces la categoria de varsta 30-39 de ani, 5 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 14 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 31 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 42 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 33 decese la categoria de peste 80 de ani. 118 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 6 pacienti decedati nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.762. Dintre acestea, 1.280 sunt internate la ATI, mai putine fata de ziua precedenta, cand discutam de 1.289 pacienti la terapie intensiva.


Citeste si despre:

Pilulele contraceptive Sindromul de oboseala cronica Insomnia poate indica probleme de anxietate Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal Impactul emotional al Sindromului de oboseala cronica Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor Efecte musculo-scheletice ale balneoterapiei Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?