STUDIU. Cum interactioneaza COVID-19 cu virusul gripal

Actualizat: 31 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Virusul gripal, care provoaca banala raceala, se pare ca are abilitatea de a indeparta SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea din Glasgow.

Concluzia cercetatorilor este ca rinovirusul pacaleste coronavirusului atunci cand se afla in acelasi mediu. Explicatia porneste de la faptul ca unele virusuri „lupta” cu celelalte pentru a supravietui in organismul uman, ca sa fie ele cele care cauzeaza infectia.

Unul din experimentele Universitatii din Glasgow a aratat ca rinovirusul a declansat un raspuns imunitar al celulelor infectate, care a facut imposibila multiplicarea coronavirusului. In momentul in care cercetatorii au blocat acest raspuns imunitar, nivelul de COVID-19 era mare, ca atunci cand rinovirusul nu ar fi fost deloc prezent. insa, coronavirusul a putut sa se raspandeasca dupa ce virusul gripal a fost eliminat iar raspunsul imunitar a incetat.

Autorii studiului precizeaza ca virusul gripal este unul dintre cele mai egoiste virusuri si aproape de fiecare data „lucreaza singur”. Adenovirusurile, in schimb, permit si altora sa se raspandeasca. Pe aceasta cale, cercetatorii au facut si cateva clarificari cu privire la motivul pentru care alte virusuri nu s-a mai raspandit atat de mult in ultimul an.

Acestia spun ca datorita carantinei si purtarii mastilor de protectie nu au existat atat de multe cazuri de interactiuni intre coronavirus si alte virusuri.

In concluzie, autorii studiului sustin ca masurile de igiena, plus interactiunea dintre virusuri ar putea limita incidenta cazurilor de COVID-19, insa cel mai mare efect il va avea vaccinarea.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-56483445
http://eprints.gla.ac.uk/203220/


Ministerul Sanatatii: 90 de copii cu COVID-19 sunt internati, iar 5 dintre ei sunt intubati

Copiii par sa fie din ce in mai afectati de noul val de COVID-19, potrivit ultimelor statistici dezvaluite de autoritati. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andreea Moldovan, precizeaza ca aproximativ 90 de copii sunt internati in spitale cu COVID-19, iar cinci dintre ei sunt intubati.

„Nu exista doar SARS-CoV-2 atunci cand vorbim de forme grave, sunt, de fapt, afectari plurisistemice, ale intregului organism, pentru ca este un virus care circula in intreg organismul si declanseaza acele fenomene imunologice de care ne temem cu totii”, a declarat Andreea Moldovan, marti, intr-o conferinta de presa.

Medicul Andreea Moldovan mai precizeaza ca in Romania sunt 120 de paturi de Terapie Intensiva pentru copii, iar la acest moment sunt ocupate 9.

„Sunt 120 de paturi de Terapie Intensiva pentru copii la nivelul intregii tari. Sunt ocupate, momentan, cu copii in faza grava, intubati, noua paturi. Este impresionant ca am pus in functiune paturi de terapie intensiva, insa pe masura ce acestea sunt identificate, nu de acum, se saptamani incoace, ele sunt foarte rapid ocupate si de asemenea este impresionant faptul ca putem sa gasim resursa locativa pentru paturile de terapie: avem ventilatoare, monitoare, injectomate si ce mai trebuie, problema este cu resursa umana care de un an de zile este mai mult decat chinuita si supusa unor eforturi deosebite”, a mai explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Surse:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24701808-secretar-stat-90-copii-infectati-sars-cov-2-sunt-spitalizati.htm
https://www.g4media.ro/andreea-moldovan-cinci-copii-sunt-intubati-din-cei-90-internati-cu-covid-19.html


Citeste si despre:

Infectia cu virusul Norwalk Vaccinul antigripal: mituri Gripa Tot ce trebuie sa stiti despre gripa De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Simptomele gripei la bebelusi Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?