SONDAJ: 2 din 10 romani doresc sa isi faca o asigurare privata de sanatate in urmatoarele 6 luni

Actualizat: 20 Februarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

• Aproape 50% dintre romani nu isi fac un set de analize anual. Lipsa de timp si complexitatea procesului, printre argumentele citate;
• 7 romani din 10 (69%) cauta pe net informaii daca au anumite simptome medicale;
• 2 din 10 romani au declarat ca nu au asigurare privata de sanatate, dar doresc sa isi faca una in urmatoarele 6 luni;
• 64% dintre romani ar fi dispusi sa aloce o suma lunara pentru servicii private de sanatate.

Jumatate dintre romani aleg sa nu isi faca setul anual preventiv de analize, 2 din 10 se arata interesai de o asigurare privata de sanatate, iar doua treimi ar fi dispusi sa aloce o suma lunara pentru servicii medicale private, arata un sondaj online la care au participat 5.824 de respondeni, desfasurat in cadrul campaniei naionale de informare „Totul despre asigurarile de sanatate”.

Astfel, 48% dintre respondeni au declarat ca nu isi fac, o data pe an, un set de analize complet. 30% citeaza lipsa de timp ca motiv pentru acest lucru, 18% declara ca este un proces foarte complicat, iar 13% considera ca nu au nevoie de analize deoarece sunt sanatosi.

Daca au anumite simptome medicale, 7 romani din 10 (69%) cauta pe net informaii despre ce boala ar putea indica acestea. in urma cautarilor, 48% au declarat ca s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, in timp ce 17% nu au luat nicio masura.

81% dintre participanii la sondaj au declarat ca iau medicamente pe cont propriu din cand in cand, doar pentru afeciuni usoare (raceli, indigestii, dureri de cap etc.), in timp ce 14% nu fac niciodata acest lucru.

53% dintre respondeni au declarat ca nu cunosc diferenele dintre o asigurare privata de sanatate si un abonament medical.

Aproape 2 din 10 romani (19% dintre respondeni) au declarat ca nu au asigurare privata de sanatate, dar doresc sa isi faca una in urmatoarele 6 luni. De asemenea, 24% au o astfel de polia de la serviciu, iar ali 5% dintre respondeni au declarat ca si-au cumparat singuri asigurarea de sanatate. 52% dintre participanii la sondaj nu au o asigurare privata de sanatate si nu doresc sa isi faca una in urmatoarele 6 luni.

intrebai ce suma ar fi dispusi sa aloce lunar pentru servicii private de sanatate, 29% au menionat intre 50 – 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, intre 100 – 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 36% dintre participanii la sondaj nu ar fi dispusi sa aloce o suma lunara pentru serivicii private de sanatate.

Esantion

Sondajul s-a desfasurat online, in doua etape: intre 20 noiembrie – 11 decembrie 2019, respectiv 20 ianuarie – 10 februarie 2020, la acesta rapunzand 5.824 de persoane – dintre care 59% femei si 41% barbai. 44% dintre respondeni au varste curpinse intre 35-55 de ani, 29%, peste 55 de ani, 17% - intre 26 – 34 de ani.


Citeste si despre:

Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face Perimenopauza marcheaza sfarsitul anilor de reproductivitate Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor Bruxismul: scrasniti din dinti noaptea? Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale 7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta si practica Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Pregateste-te de toamna! Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Uleiurile sanatoase Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea
Cere sfatul medicului ×