Simptomele COVID-19 pot persista luni intregi dupa vindecare. Care sunt cele mai comune simptome in randul romanilor?

Actualizat: 26 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O mare parte din pacientii declarati vindecati in urma infectiei cu COVID-19 inca au simptome la 2-3 luni de la debutul bolii. Unii se confrunta cu anxietate, oboseala si dificultati de respiratie, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford.

Cercetarile au fost efectuate pe un esantion de 58 de pacienti cu forme moderate si severe de COVID-19. Rezultatele au aratat ca 64% dintre acestia aveau dificultati de respiratie la cateva luni de la contractarea virusului.

In Romania, cei mai multi pacienti se confrunta cu oboseala si persistenta tusei. Anamaria Dobrota, medic infectionist, explica faptul ca in functie de forma de boala, organismul isi revine mai greu sau mai usor. „In functie de forma de boala, intr-adevar, organismul isi revine mai greu sau mai usor. Si in aceasta perioada apare acea astenie fizica importanta, poate neuropatii periferice, nevrite, dificultati in a respira, mai ales in cadrul efortului”, explica medicul, potrivit Mediafax.

Cercetatorii au detectat si anomalii ale mai multor organe in randul supravietuitorilor COVID-19: la plamani la 60% dintre pacienti, rinichi la 29% dintre pacienti si la inima, la 26% dintre pacienti.

Medicul spune ca acest lucru se intampla frecvent in infectiile virale, inflamatia fiind cea care duce, de fapt, la aparitia simptomelor. „Acest fenomen de inflamatie apare in multe leziuni ale tesutului. De obicei se intampla lucrul asta in infectii virale. Inflamatia este cea care de fapt duce la aparitia simptomelor. Daca la nivelul tesuturilor afectate de virus, ramane o inflamatie prelungita, pot fi explicate simptomele. Sunt modificarile care raman in tesut pana cand acesta isi revine complet”, explica Anamaria Dobrota.

https://www.mediafax.ro/coronavirus/simptomele-covid-19-pot-persista-luni-intregi-dupa-ce-pacientul-s-a-vindecat-19707340

2.844 cazuri noi de COVID-19 in Romania! Capitala continua sa inregistreze cele mai multe imbolnaviri

Alte 2.844 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, la 8.709 teste efectuate. Bilantul COVID-19 a ajuns la 212.492, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.

Cele mai multe cazuri noi, respectiv 520, continua sa fie raportate in Capitala, in timp ce Timis este singurul judet din Romania care a raportat peste 200 de noi imbolnaviri - 263. Bucurestiul a ajuns la o incidenta a cazurilor de coronavirus de 3,51 la mia de locuitori in ultimele 14 zile.

Au fost raportate si 79 de decese (45 barbati si 34 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 5 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 7 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 21 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 24 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 21 decese la categoria de peste 80 de ani. 76 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Numarul pacientilor internati la terapie intensiva se mentine ridicat, respectiv 823. De la debutul panademiei, 151.811 pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar? Cele mai utile metode prin care sangerarile nazale pot fi stopate Cele mai ciudate simptome de sarcina Cele mai intalnite boli pe care le poti mosteni Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cele mai bune vitamine pentru sanatatea oculara si sursele de unde pot fi obtinute Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?