Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar?

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O umflatura sau o masa prezenta la san este una dintre posibilele semne ale cancerului mamar la barbati sau femei. Cancerul mamar poate cauza diverse modificari ale pielii din jurul sanului.

In unele cazuri, cancerul la san poate sa nu cauzeze niciun simptom, dar medicul poate sa identifice tumoarea facand o mamografie. Screening-ul pentru cancerul mamar recomandat de medici ajuta la detectarea acestei afectiuni in stadiul cel mai timpuriu si cel mai tratabil.

Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este aparitia unui nodul sau a unei zone de tesut ingrosat, nedureroase, la nivelul sanului, cu margini neregulate.

Simptomele cancerului mamar

1. Modificarile cutanate pot fi un semn precoce a cancerului de san

Cancerul la san poate cauza modificari si inflamatie in celulele pielii care pot duce la schimbari ale texturii pielii. Exemple de astfel de modificari de textura includ:
- piele solzoasa si incretita in jurul sanului si mamelonului;
- ingrosarea pielii in orice parte a sanului.

De asemenea, aceste modificari pot cauza mancarimi pe care deseori oamenii le asociaza cu cancerul la san, desi acestea sunt mai neobisnuite. In cel mai rau caz, ele pot fi simptomele unui tip rar de cancer la san numit si boala lui Paget.

Totusi, schimbarile texturii la nivelul pielii pot aparea si ca urmare a unor afectiuni benigne ale pielii, inclusiv dermatite si eczeme.

2. Secretiile mamelonare

Se pot observa la unele persoane secretii ale mameloanelor, care pot fi subtiri sau groase si pot varia de la culoare limpede la culoare laptoasa, galbena, verde sau rosie.

Este normal ca persoanele care alapteaza sa aiba o secretie laptoasa din mamelon, dar este indicat sa se consulte cu un medic daca apar si alte secretii mamelonare.

Desi cea mai mare parte a secretiei de mamelon este benigna, in unele cazuri ea poate semnifica prezenta unui cancer de san.

Alte motive posibile pentru aparitia secretiilor mamelonare sunt:
- infectii ale sanului;
- un efect secundar al pilulelor contraceptive;
- un efect secundar al administrarii anumitor tipuri de medicamente;
- variatii ale fiziologiei corpului;
- anumite afectiuni medicale, precum boala tiroidiana.

3. Aparitia unei gropite in zona sanului

Aparitia unei gropite la nivelul sanului poate fi uneori un semn al cancerului inflamator de san, un tip agresiv de cancer.
Celulele canceroase pot determina acumularea de lichid limfatic in san care duce la umflaturi, precum si la intepaturi sau taieturi ale pielii.

Medicii numesc aceasta schimbare in aspectul pielii “peau d’orange”, deoarece pielea indoita seamana cu textura unei coaje de portocale.

4. Modificari ale ganglionilor limfatici

Celulele canceroase pot ajunge in ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici sunt colectii mici, rotunde de tesuturi ale sistemului imunitar care filtreaza fluidul si capteaza celule potential daunatoare. Acestea includ bacterii, virusuri si celule canceroase.

Daca o celula canceroasa paraseste sanul, primul loc in care se deplaseaza este regiunea ganglionara a glandelor toracice de pe aceeasi parte cu sanul afectat. Acest lucru poate duce la umflaturi in aceasta zona.

In afara de zona axilei, ganglionii limfatici inflamati pot sa apara si in jurul claviculei. De obicei, se simt ca niste bucati mici, ferme, umflate si pot fi delicate la atingere.

Cu toate acestea, tesutul limfatic se poate modifica si din cauza infectiilor mamare sau a altor boli complet neinrudite. Daca ati observat tipul acesta de modificari, discutati cu un medic pentru a va identifica potentiala cauza.

5. Durere la nivelul sanului sau al mamelonului

Cancerul mamar poate provoca modificari ale celulelor pielii care cauzeaza durere, sensibilitate si disconfort la nivelul sanului. Desi cancerul mamar este adesea nedureros, este esential sa nu ignorati semne sau simptome care ar putea fi cauzate de cancerul la san.

Unele persoane descriu durerea ca pe o senzatie de arsura.

6. Retractia sau inversarea mamelonului

Cancerul de san poate provoca modificari ale celulelor din spatele mamelonului. Aceste modificari pot duce la inversarea si rasturnarea mamelonului in interiorul sanului sau pot aparea modificari in ceea ce priveste dimensiunea acestuia.

Aspectul sfarcurilor poate fi adesea modificat in timpul ovulatiei sau in alte perioade ale ciclului menstrual, dar orice noua modificare a mamelonului trebuie verificata de un medic.

7. Roseata

Cancerul de san poate provoca modificari ale pielii care pot arata decolorate sau chiar vinetii. Pielea poate avea o culoarea rosie sau purpurie sau o nuanta albastruie.

Daca nu ati suferit traumatisme recente la san pentru a explica aceste modificari, ar trebui sa mergeti urgent la medic. De asemenea, este vital sa solicitati sfatul medicului daca decolorarea sanului nu dispare, chiar daca nu ati avut vreun traumatism in trecut.

8. Umflarea

Cancerul mamar poate determina umflarea intregului san sau al unei zone a sanului. Este posibil sa nu existe o umflatura distincta dupa tumefiere, dar sanul poate ramane cu o dimensiune diferita fata de celalalt san.

Desi e posibil ca unele persoane sa aiba sanii de marimi diferite, aceasta umflatura ar determina o modificare importanta fata de dimensiunea obisnuita a sanului. De asemenea, pielea se poate simti vizibil stransa din cauza tumefierii.

Cand sa consultati un medic?

In primul rand, discutati cu un medic specializat despre orice modificare care apare la nivelul sanilor. Nu ar trebui sa va panicati sau sa va temeti atunci cand observati aceste schimbari pentru ca imbatranirea, modificarile nivelurilor hormonale si alti factori pot fi cauzele lor.

Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa fie proactivi in privinta sanatatii lor si sa viziteze un medic pentru a determina cauza oricaror simptome la sani.

Fiecare dintre cele opt modificari enumerate mai sus poate justifica o vizita la medic, mai ales daca aceste schimbari nu par sa fie din cauza urmatoarelor:
ciclul menstrual;
• ranire;
• boala anterioara, precum o infectie a sanului.

Un medic poate evalua simptomele, poate examina sanii si poate recomanda teste suplimentare daca este necesar. Se pot sugera o mamografie, ultrasunete, alte teste de imagistica sau analize ale sangelui pentru excluderea infectiei sau ale altor cauze posibile.

Sumar

In principal, cancerul mamar cauzeaza modificari asupra pielii la nivelul sanului si din jurul acestuia. Persoanele care observa aceste schimbari ar trebui sa nu ia in considerare in mod automat cancerul mamar deoarece multe alte afectiuni pot determina modificari ale sanilor, inclusiv chisturi, infectii, eczeme si dermatite.

Cea mai buna solutie de a determina afectiunea care sta la baza acestor modificari este consultul medical specializat.


Citeste si despre:

Fibroadenoamele mamare Boala fibrochistica mamara Ecografia mamara Prevenirea cancerului de san Cancerul de san si sarcina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Afectiuni ale sanului - probleme ale mameloanelor Cancerul mamar Cancerul de san - Tratament Ghid despre cancerul la san Cancerul mamar la barbat