S-a lansat Ghidul Angelescu de terapie antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania

Actualizat: 22 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Argumente pentru lansarea unui Ghid de Terapie Antimicrobiana:

1. Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an, iar 12% dintre acestia folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des;

2. Cei mai multi romani folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%);

3. In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% de catre medicul specialist;

4. Conform OMS, 25.000 de europeni mor anual din cauza abuzului de antibiotice.

Conf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, sef lucrari dr. Cristina Popescu si conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu au lansat joi 21 iunie, in incinta Academiei HIV/SIDA din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals”, cea de-a treia editie a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana, singura publicatie de acest gen din Romania.

La eveniment au participat sotia Prof. dr. Mircea Nicolae Angelescu - "parintele" Ghidului, dr. Roxana Serban - Coordonator Centru Regional - Centrul National de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (CNPCBT), dr. Petru Domocos - Director Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale. La evenimentul de lansare mai participa reprezentanti ai Spitalului Victor Babes, Matei Bals, autoritatilor sanitare, medici infectionisti, medici de familie si alte specialitati medicale in care terapia antimicrobiana joaca un rol foarte important.

Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiana este singura publicatie de acest gen din Romania, aflata la a treia editie (editiile anterioare publicate in 2003 si 2005). O data cu acumularea de noi informatii in legatura cu medicamentele antimicrobiene, noile recomandari sau schimbarea criteriilor in stabilirea unor indicatii terapeutice era imperios necesara o actualizare a Ghidului.

Particularitatea editiei a III-a consta in faptul ca apare dupa 7 ani de la ultima editie, noutatile in domeniul medicamentelor si modificarile schemelor terapeutice recomandate fiind numeroase. Publicatia abordeaza terapia antimicrobiana, indicatii, protocoale si alte recomandari terapeutice in tratamentul sindroamelor infectioase. In cuvantul de introducere, autorii fac apel la folosirea adecvata si responsabila a antimicrobienilor.

“Utilizarea excesiva a antibioticelor este principala cauza a cresterii nivelului rezistentei microbiene fata de acestea. De putin timp exista confirmari cantitative ale situatiei din Romania: consumul de antibiotice ne plaseaza azi intre primele cinci state ale Uniunii Europene, asociat cu pozitii similare in privinta rezistentei bacteriene.

Pentru a avea cateva exemple semnificative despre ceea ce genereaza un nivel al rezistentei microbiene atat de ridicat, ar fi de ajuns sa mentionam carentele ce exista in diagnosticul etiologic al infectiilor (adesea superficial si insuficient fundamentat, furnizand informatii inutile sau care se situeaza la nivelul practicii medicale de acum cateva decenii), in controlul infectiilor spitalicesti (acolo unde domina in continuare atitudinea strutului – de a nu recunoaste evidenta existentei infectiilor nosocomiale - ceea ce determina caracterul sporadic si adesea reactiv la semnalele venind dinspre publicul larg si dinspre presa) si, mai ales in cel al prescrierii de antibiotice, unde excesul si erorile reprezinta in mod direct factori de presiune pentru selectia de germeni rezistenti.

Aceste excese de prescriere sunt uneori consecinta unei „medicini defensive”, expresie a temerilor de evolutie nefavorabila a pacientului si a raspunsului la cerintele unei largi categorii de pacienti ce solicita „tratament maximal” au declarat Autorii Ghidului.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana se adreseaza medicilor infectionisti si medicilor de familie in special (medicul de familie este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice), farmacistilor, pediatrilor, pneumologilor, ORL-istilor, anestezistilor si medicilor din specialitatile chirurgicale pentru profilaxia preoperatorie si tratamentul infectiilor care pot complica diferite interventii.

Ghidul este structurat pe 4 capitole mari: Principii generale de terapie antimicrobiana, Clase de antimicrobiene, Terapia sindroamelor infectioase, Chimioprofilaxia infectiilor. Ghidul abordeaza subiecte actuale de interes major precum: atitudinile corecte in fata suspiciunii de infectie, antibioticele in sarcina, antibioticele la diferiti pacienti (cu boli hepatice, renale), erori in utilizarea antibioticelor, alegerea schemei terapeutice initiale, diferite terapii ale sindroamelor infectioase.

Ghidul de Terapie Antimicrobiana are in jur de 300 de pagini, format 12 x16 cm pentru a fi usor de consultat si este editat de Houston NPA. Pretul propus pentru vanzare este 40 RON. Ghidul este disponibil prin comanda pe mail la [email protected], la standurile de carte medicala si la evenimentele de profil.


Citeste si despre:

Pneumonia congenitala Difteria - toxiinfectie cauzata de bacilul Klebs-Loeffler Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae) Abcesul cerebral Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Riscul de pneumonie in sarcina Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie