Rezistenta la antibiotice – o amenintare pentru sanatatea romanilor

Actualizat: 27 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In ultimii ani s-a observat o crestere a numarului infectiilor produse de bacterii foarte rezistente la antibiotice, au atras atentia specialistii prezenti la Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie 2013. Mai mult, exista microorganisme rezistente la toate antibioticele cunoscute, astfel aparand riscul ca, in cativa ani, unele infectii bacteriene sa nu poata fi tratate.

Rezistenta la antibiotice devine o amenintare pentru sanatate romanilor, in contextul in care exista si astazi numeroase persoane care folosesc incorect antibioticele.
Din pacate, in Romania exista o traditie in administrarea la scara larga a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, romanii trateaza infectiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care procura fara prescriptie medicala, in ciuda legislatiei care interzice eliberarea acestora fara reteta. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistentei bacteriilor, ceea ce inseamna ca organismul nostru devine din ce in ce mai vulnerabil la infectii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, in timp ce rezistenta la antibiotice creste, scade numarul celor eficiente, si este posibil sa ajungem in situatia in care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune in pericol chiar viata.”, a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Rezistenta la antibiotice a fost una dintre principalele subiecte abordate in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie 2013, specialistii subliniind importanta educarii populatiei asupra administrarii corecte de antibiotice, avand in vedere ca cresterea rezistentei la antibiotice este considerata o problema de sanatate publica.

Specialistii au declarat ca in primul rand ar trebui stiut si inteles faptul ca antibioticele sunt folosite in tratarea infectiilor bacteriene, nu a celor virale, drept urmare acestea trebuie luate exclusiv dupa prescriptia unui medic care poate constata in urma investigatiilor despre ce afectiune este vorba. Medicii au punctat ca, spre exemplu, antibioticele nu au efect favorabil in infectiile virale care provoaca raceala sau gripa.

Pentru opinia publica, specialistii au si cateva sfaturi utile legate de administrarea corecta antibioticelor:

”O alta problema cu care ne confruntam tine i de unii medici, care prescriu antibiotice fara o diagnosticare completa a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa identificarea bacteriei patogene i in majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importanta.”, a mai precizat conf.dr. Alexandru Rafila.

A 6-a Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie s-a desfasurat in perioada 14-16 noiembrie 2013 si a reunit peste 300 de specialisti din toata tara, care au dezbatut timp de trei zile informatii de actualitate despre preventia, diagnosticul si tratamentul bolilor transmisibile cu impact asupra sanatatii publice.
Organizatori stiintifici: Societatea Romana de Microbiologie si Societatea Romana de Epidemiologie


Citeste si despre:

Fumatul pasiv, o amenintare pentru sanatate Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice Rezistenta la antibiotice Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Beneficiile pentru sanatate ale cepei Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate Beneficiile ananasului pentru sanatate Beneficiile turmericului pentru sanatate Coaja de citrice folosita in bucatarie - pericol pentru sanatate?