Prof. Alexandru Rafila: `Avem transmitere comunitara intensa a virusului! Lucrurile se complica`

Actualizat: 30 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prof. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si reprezentantul Romaniei la OMS, a declarat ca ne confruntam cu o transmitere comunitara intensa a noului coronavirus si spune ca nu este exclus ca din aceasta saptamana sa inregistram 2.000 de cazuri pe zi.

Rafila mai subliniaza ca este ingrijorat de cifrele vazute in raportarea testelor facute duminica, cand s-au inregistrat peste 1.200 de cazuri, la un numar mic de teste.

Sunt ingrijorat de cifrele pe care le-am vazut la raportarea testelor efectuate duminica, cand pe de o parte am avut un record pentru o zi de duminica, peste 1.200 de cazuri pozitive si am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce ma face sa cred ca suntem intr-un moment de transmitere comunitara intensa si nu este exclus ca in aceasta saptamana sa inregistam acea cifra la care toata lumea face referire, 2.000 de cazuri, pentru ca in mod evident am avut o crestere in cele doua saptamani care au trecut cu peste 1.700 de cazuri in cateva zile si este de asteptat ca pe masura ce nivelul probelor, procentul probelor pozitive creste sa avem si in aceasta saptamana o evolutie in acelasi sens”, a declarat Prof. Alexandru Rafila, potrivit g4media.ro.

Acesta a vorbit si despre spitalele COVID din Bucuresti, unde nu mai sunt locuri libere pentru pacienti. Prof. Alexandru Rafila, care coordoneaza la nivel national repartitia persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensiva, spune ca va gasi o solutie, daca numarul acestor persoane ramane totusi limitat.

Avem ocupat cam 55% din capacitate, sunt in jur de 1.000 de paturi de Terapie Intensiva pentru pacientii COVID. Daca acest procent va continua sa creasca intr-un ritm accelerat atunci pot aparea probleme foarte serioase si trebuie o realocare a paturilor existente pentru alte tipuri de patologii, lucrurile se complica si din cauza asta sper sa fim suficient de intelepti si de precauti sa nu repetam o experienta prin care au trecut tari ca Italia sau Franta sau Spania”, a spus reprezentantul Romaniei la OMS.

2.158 de cazuri noi de COVID-19! Record de imbolnaviri

In ultimele 24 de ore, in Romania, au fost inregistrate 2.158 de cazuri noi de COVID-19 din 26.021, cel mai mare numar de infectii cu coronavirus de la inceputul pandemiei. Bilantul atinge 127.572, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica.

Pana astazi au fost confirmate 127.572 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 102.476 de pacienti au fost declarati vindecati.

De asemenea, au fost inregistrate 33 de decese (21 barbati si 12 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Constanta, Gorj, Harghita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 5 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 10 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 6 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 10 decese la categoria de peste 80 de ani. 31 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.496. Dintre acestea, 550 sunt internate la ATI.

https://www.g4media.ro/rafila-avem-transmitere-comunitara-intensa-a-virusului-nu-este-exclus-ca-in-aceasta-saptamana-sa-inregistram-2000-de-cazuri-zilnice.html


Citeste si despre:

Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive Pancreatita Stricturile esofagiene benigne Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Virusul Papiloma Uman - generalitati Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?