Producatorii de medicamente generice contesta taxa claw back

Actualizat: 28 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta declansarea unor masuri de contestare administrativa si juridica a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul sanatatii – taxa claw back, impusa prin OUG nr. 77/2011.

"Mentinerea acestei taxe in forma actuala poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente sau limitand accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, cat si pentru companiile producatoare de medicamente generice," a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

In forma sa actuala, taxa este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA. In plus, este calculata pe baza unor date eronate, furnizate in mod netransparent de catre CNAS. Consecintele aplicarii acestei taxe vor fi deosebit de grave, pe langa efectele sociale existand si efecte economice majore asupra producatorilor de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania care asigura peste 8,000 de locuri de munca. Astfel:


Pentru a limita efectele negative ale acestei taxe, APMGR solicita autoritatilor aplicarea imediata a urmatoarelor masuri:

Despre APMGR:
APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre ale APMGR au o contributie anuala de 1,5% din PIB, asigura 8.000 de locuri de munca directe si alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind inalt calificate. In ultimii 5 ani, companiile au realizat investitii de peste 500 milioane RON, in procese de retehnologizare, modernizare si dezvoltare ale site-urilor de fabricatie si laboratoarelor proprii, functionale pe teritoriul Romaniei.


Citeste si despre:

Mituri despre medicamentele generice si adevarul din spatele lor Medicamente generice si medicamente inovative: diferente si asemanari Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Contract cadru 2009 Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie