Oamenii de stiinta si medicii ofera solutii pentru infertilitate, o problema a secolului XXI. Ce pot face societatea si statul roman?

Actualizat: 28 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La Cluj Napoca s-a desfasurat cea de-a patra editie a Winter Forum, eveniment educational dedicat specialistilor in reproducerea umana asistata.
Winter Forum, initiat in 2009 de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie, a devenit anul acesta forum regional, fiind implicata in organizare si Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Polonia, prin sectiunea de infertilitate (SPIN) condusa de Profesorul Rafal Kurzawa.

La conferinta au participat peste 150 de medici din Polonia, Turcia, Slovacia, Romania, Olanda, Belgia, Danemarca si SUA. Winter Forum este parte a initiativei educationale sustinute de International Federation of Fertility Societies (IFFS), Ferring Pharmaceuticals si grupul editorial Elsevier. IFFS este o organizatie internationala care are in componenta sa peste 70 de societati nationale.

In 2012 Ferring a anuntat ca va sustine, cu peste 1 milion euro in urmatorii 3 ani, accesul la cursuri de pregatire in infertilitate si reproducerea umana asistata, in special in regiunile slab dezvoltate sau cu acces limitat la tratament de pe tot globul. Acest fond se va folosi exclusiv in scopul de educare si nu va sustine direct produsele Ferring.

Winter Forum 2013 a atins un nivel stiitific extrem de ridicat avand coordonatori de prestigiu precum: Profesor Dr. Florin Stamatian, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie din Romania si Professor Paul Devroey, fostul Director Clinic al celui mai mare Centru de Reproducere Umana Asistata din Europa, din cadrul Universitatii din Brussels.

Anul acesta Winter Forum a abordat cele mai actuale subiecte legate de Reproducerea Umana Asistata (ART), incluzand infertilitatea atat ca evaluare cat si ca diagnostic, eficienta tratamentului, Sindromul Ovarului Polichistic sau rolul calitatii embrionilor in succesul procedurii. Winter Forum sprijina introducerea in practica zilnica a cat mai multe proceduri sustinute de medicina bazata pe dovezi.

Cresterea natalitatii - prin cele doua componente, tratarea infertilitatii si scaderea incidentei nasterilor premature - este o preocupare majora in societatile dezvoltate.
Rata natalitatii in Romania a suferit o continua scadere iar incidenta nasterilor premature in Romania este de cel putin 7,5% - unele surse afirmand ca ar putea sa se apropie de fapt de 12% - mai ridicata decat in Uniunea Europeana unde procentul este de 7,1%.

Costurile ingrijirii unui prematur sunt considerabile si foarte probabil subestimate, cu impact substantial asupra bugetului sistemului de sanatate si asupra familiei.
Ce poate face statul roman? Specialistii de la Winter Forum au indicat directiile pe care le urmaresc politicile din tarile lor.

Introducerea si/sau revizuirea politicilor populationale prin care sa se incurajeze nasterile si cresterea accesibilitatii si utilizarii interventiilor medicale (cum ar fi reproducerea asistata) sunt abordari care pot acoperi diferenta dintre rata de fertilitate dorita si cea actuala, sustinute si la nivel european - Commission of the European Communities, 2005, 2006; Grant et al., 2006; Hoorens et al., 2007).

Reproducerea umana asistata medical sustinuta din fonduri publice este o investitie, nu doar un cost, prin beneficiile pentru societate si stat, inclusiv beneficii financiare prin contributiile viitoare la fondurile de stat.

Impactul macroeconomic pozitiv al reproducerii asistate este demonstrat de studii de evaluare efectuate in tari cu sisteme de sanatate diferite (Statele Unite ale Americii, UK si Suedia) prin calcularea veniturilor la bugetul de stat urmare a investitiei in reproducerea asistata (return of investement – ROI).

Pentru Romania aceasta inseamna pe de o parte acordarea sustinerii financiare cuplurilor subfertile care urmeaza o procedura de reproducere asistata medical si, pe de alta parte, clarificarea si convergenta cu celelalte tari europene a legislatiei privind abordarea terapeutica a infertilitatii.

Despre Ferring Pharmaceuticals
Avand sediul central in Elvetia, Ferring Pharmaceuticals este o companie de cercetare din grupul companiilor biofarmaceutice de specialitate, active pe pietele globale. Compania identifica, dezvolta si comercializeaza produse inovatoare in domeniul sanatatii reproductive, urologie, reumatologie, gastroenterologie si endocrinologie. Ferring are propriile sale filiale in 50 de tari iar produsele sale sunt disponibile in mai mult de 70 de tari. Pentru a afla mai multe despre Ferring sau produsele sale puteti accesa: www.ferring.ro

Despre organizatia IFFS
IFFS este organizatia internationala care cuprinde primordial societatile nationale de fertilitate din aproape 70 de natiuni. Fondata de peste 50 de ani, misiunea acesteia este de a stimula cercetarea de baza si clinica, distribuirea educatie si incurajerea ingrijirii clinice superioare la pacienti in infertilitate si medicina reproductiva.


Citeste si despre:

Cauze imunologice de infertilitate 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa Exercitii pe care le poti face in intimitatea caminului tau Ce poti face pentru a avea calcaie frumoase si sanatoase Ce poti face cand dieta ta nu da rezultate Ai probleme cu vocea? Afla care pot fi cauzele Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati! Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ce poti face pentru a avea orgasm simultan Greseli pe care le poti face daca iei medicamente fara recomandarea medicului Nu mai am nici un dinte. Ce pot face? Ai inceput sa uiti? Iata ce poti face pentru imbunatatirea memoriei Rinita alergica sau raceala? Afla cum poti face diferenta intre cele doua afectiuni Ai dinti sau masele lipsa? Afla ce poti face Tratamentele pentru infertilitatea masculina