Incepe scoala si pentru copiii pacienti de oncologie/hematologie!

Actualizat: 13 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acest eveniment este la a VI a editie si a devenit traditie la Brasov!

ABC are pe raza judetului Brasov, in evidenta si consiliaza 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer si leucemie si 23 de familii pe raza judetului Covasna si 17 pe raza jud. Harghita.

76 dintre copii vor frecventa diverse forme de invatamant in anul scolar 2013 – 2014.

Din cauza faptului ca in nici unul din spitalele/sectiile de oncologie/ hematologie din judetele, Brasov, Covasna, Harghita nu exista posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodica la unul din centrele din tara unde pot fi tratati.

Copiii au varste cuprinse intre 4 si 18 ani, sunt inscrisi si frecventeaza una din formele de invatamant, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite sa renunte la locul de munca pentru a-i insoti si a-i supraveghea in unitatile spitalicesti unde pot beneficia de tratament, cat si in perioada post-tratament, devenind ingrijitori permanenti.

Dintre aceste familii, 69 reprezinta cazuri sociale:
- 42 cazuri cu ambii parinti someri
- 19 cazuri cu mame singure, avand in intretinere copii minori, unul pacient cu cancer, toti copiii frecventand o forma de invatamant
- 8 cazuri familii de etnie rroma cu venit mic

In legislatia romaneasca nu exista nici un fel de prevederi care sa sustina aceste familii si nici pentru a compensa in vreun fel faptul ca unul din parinti a fost nevoit sa renunte la locul de munca, diminuandu-se considerabil venitul familiei.

In contextul anului 2013, in plina criza financiara, majoritatea parintilor acestor copii, sunt someri. La inceput de an scolar toate aceste familii trebuie sa faca un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de invatamant. Majoritatea acestor familii mai au inca unul sau doi copii tot de varsta scolara.

In anul scolar 2012-2013, multi dintre acesti copii au obtinut rezultate bune si foarte bune la invatatura, iar promovabilitatea a fost de 76%.

Unii dintre copii sunt nevoiti sa intrerupa frecventarea cursurilor pana la incheierea tratamentului periodic, care duce la inregistrarea unui numar mare de absente si amanarea anului scolar din motive de sanatate.

Dupa trecerea acestei perioade, cand copiii sunt apti pentru reluarea/frecventarea cursurilor, exista si cazuri in care parintii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasarile in centrele de tratament, acumularii de datorii) determina abandonul scolar definitiv.

In toate aceste familii exista tendinta, datorita dificultatilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon scolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie.
ABC si-a propus sa sprijine copiii pacienti de oncologie/hematologie si familiile acestora oferindu-le rechizitele (prescolari, elevi clasele I –X) sau/si manualele (elevi clasele XI –XII) necesare pentru un nou an scolar.

ABC si-a propus sa sprijine, maine 14.09.2013, ora 11.00, la sediul asociatiei din str. Gladiolelor nr. 4 (Caminul pentru persoane varstnice), copiii pacienti de oncologie/hematologie si familiile acestora, precum si cateva cazuri sociale, oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an scolar.

Pe langa rechizite si ghiozdane, copiii se vor bucura si de mici surprize oferite de sponsorii evenimentului, companiile farmaceutice Roche Romania, Eli Lilly, Dr. Reddy’s.

Speram sa fiti alaturi de noi la acest eveniment, devenit traditie la Brasov, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la tragediile acestor copii si a familiilor acestora, precum si a starii dezastruoase in care se afla sistemul de sanatate din Romania, din cauza subfinantarii si subnormarii.


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice