Gradul de imunizare naturala a invatatorilor pentru COVID-19 este, cel mai probabil, foarte mic, de 4,5%

Actualizat: 18 Septembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


•Peste 2600 de invatatori s-au inscris in demersul Sistemului Medical MedLife de testare gratuit a anticorpilor specifici COVID-19, 1176 dintre acetia testandu-se voluntar;
•53 dintre invatatori au avut un rezultat pozitiv la testul serologic
•Gradul mic de imunizare a invatatorilor arata inca o data nevoia respectrii cu strictete a masurilor de preventie si igiena;


Bucureti, 16 septembrie: in perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispoziia invatatorilor teste serologice care detecteaz prezena anticorpilor specifici COVID-19 in organism. Peste 2600 de invatatori s-au inscris in acest demers, 1176 dintre acestia testandu-se voluntar, din peste 50 de orase din Romania.

Dintre invatatorii testati la nivel national, 53 au avut un rezultat pozitiv la testul serologic, ceea ce arata, cel mai probabil, ca gradul de imunizare naturala a acestora pentru COVID-19 este foarte mic, de 4,5%. Varsta medie a invatatorilor testati pozitivi este de 43 de ani, cu preponderenta feminina - 94% dintre testele pozitive au fost in randul femeilor.

Printre orasele in care au fost detectate rezultate pozitive la testul IgG se numara Arad, Timisoara, Targoviste, Oradea, Bacau, Bucuresti, Iasi, Ploiesti, Targu Jiu, Craiova. De asemenea, nu au fost identificate mai mult de 3 cadre didactice care au trecut prin boala in cadrul aceleasi institutii.

Importanta respectarii cu strictete a masurilor de preventie si igiena

Gradul mic de imunizare al invatatorilor arata inca o data nevoia respectarii cu strictete a masurilor de preventie si igiena. „Acest demers a reprezentat un prim pas, oferindu-le invatatorilor posibilitatea de a afla dac au intrat In contact cu virusul si daca au dobandit, pentru o anumita perioada, imunitate naturala pentru SARS-CoV-2. Ne bucura faptul ca un numar mare de invatatori s-a inscris in acest demers, ceea ce arata nevoia reala a extinderii testrii. Inca de la primele studii pe care MedLife le-a realizat, gradul de imunizare naturala a populatiei era unul foarte mic, aspect ce este demonstrat inca o dat prin gradul scazut de imunizare naturala a invatatorilor. Acest lucru ne evideniaza ca singura varianta prin care activitatea in scoli se poate desfasura in siguranta este prin respectarea masurilor de preventie si igiena.”, a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.

Imunizarea populatiei pentru COVID-19 se poate face in doua feluri, prin vaccinare, insa nu exista un vaccin inca, sau prin trecerea prin infectie. „Despre imunizarea in masa s-a vorbit de cand a inceput pandemia si suna bine in teorie- 70% sau 80% din populatie trece prin infectie si atunci se opreste practic pandemia, lucru care este imposibil de realizat intr-un timp scurt. Ca s facem o comparatie, cand vorbeam de gripa spaniola, imunizarea nu a depasit 30% si asta in conditiile in care am avut peste 50 de milioane de decese. Ceea ce arata ca imunizarea naturala a populatiei reprezinta un lucru foarte greu de realizat, ceea ce inseamna ca un procent vor face forme mediii, forme severe ale bolii, vom avea un procent mare de decese. Imunizarea se poate face in doua feluri, prin vaccinare, insa nu avem un vaccin inca, sau prin trecerea prin infectie. Ca sa ne dam seamaa ca e greu sa obtinem aceasta imunizare, ce s-a facut in Romania la nivel de cercetare au aratat ca nu depasim 4% ca imunizare in randul populatiei. Mai mult de atat, chiar in tarile unde au fost multe cazuri, ca de exemplu Italia, Spania sau Franta, nu s-a trecut gradul de imunizare de 8%. Deci este clar ca restul populatiei este vulnerabil si susceptibil de a face infectia. Asta inseamna ca oricat ne-am dori aceasta varianta, tot masurile de preventie pe care le auzim in fiecare zi sunt cele mai bune- purtatul corect al mastii, distantare, limitarea contactului prelungit, respectarea regulilor de igiena. Nu avem nicio alta varianta pana cand nu vom avea un vaccin.”, ne spune Dr. Adrian Marinescu, Medic Primar Boli Infecioase.

Peste 90 de centre de recoltare MedLife au fost implicate in acest demers

Testele serologice pentru depistarea anticorpilor IgG au presupus recoltarea unei probe de sange, si rezultatele au fost confidentiale, putand fi accesate intr-un interval de 3 zile lucratoare pe site-ul www.medlife.ro, pe baza unui cod unic. La nivel national, 93 dintre cele 140 de centre de recoltare MedLife au fost implicate in acest demers.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei Zece pasi pentru a scapa de fumat Detoxifierea pentru infrumusetarea pielii Rinoplastia pentru adolescenti Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta Piersicile, fructele verii care fac miracole pentru sanatate Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni Cel mai bun moment al zilei pentru exercitii fizice Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor