De ce este coronavirusul atat de periculos pentru unele persoane?

Actualizat: 01 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Desi au trecut sase luni de cand OMS a decretat stare de urgenta la nivel mondial din cauza noului coronavirus, exista inca multe necunoscute legate de acest virus.COVID-19 afecteaza persoanele in moduri diferite. Simptomele difera de la o persoana infectata la alta, in cazul multora dintre ele efectele acestui virus resimtiundu-se foarte puternic, in timp ce alte persoane prezinta simptome usoare, uneori chiar insesizabile. Care este explicatia specialistilor? De ce coronavirusul este atat de periculos, chiar mortal, pentru unele persoane?


Initial se credea ca varsta inaintata este un factor agravant, insa nu de putine ori OMS a reamintit ca varsta nu este singurul factor de risc pentru a suferi o forma grava a bolii. Afectiunile preexistente sunt considerate, in prezent, a fi printre cei mai importanti factori care influnteaza gradul de serveritate al infectiei cu noul coronavirus, avertizeaza specialistii.


Intr-un studiu publicat de CDC in jurnalul Morbidity and Mortality Weekly Report, s-a descoperit ca rata spitalizarii este de 6 ori mai mare si rata de mortalitate de 12 ori mai mare in randul pacientilor cu comorbiditati, comparativ cu persoanele fara probleme de sanatate preexistente infectarii cu COVID-19. Cel mai des intalnite afectiuni sunt problemele cardiovasculare, diabetul si probleme ale plamanilor.


Diabetul


Riscul de a face o forma severa de COVID-19 este mai mare in cazul persoanelor cu diabet zaharat, spun specialistii. Modul in care este controlat diabetul in momentul contractarii virusul isi spune cuvantul cand vine vorba de evolutia severa a bolii. Fluctuatiile de glicemie sau complicatiile cronice scad automat abilitatea de aparare a organismului in caz de infectii precum cea cu noul coronavirusul.


In aceasta perioada, in special, este recomandata monitorizarea mai stricta a glicemiei in cazul persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, persoanele care sufera de diabet trebuie sa respecte tratamentul stabilit de medicul diabetolog, sa adopte un stil de viata cat mai sanatos si sa fie foarte atenti la semnele care pot sugera o infectie cu COVID-19.


Hipertensiunea si problemele cardiovasculare


Persoanele care sufera de boli de inima sau hipertensiune au mai multe sanse sa dezvolte complicatii in urma infectiei cu COVID-19 decat cei care nu prezinta nicio afectiune cardiovasculara, potrivit American Heart Association.


Medicii semnaleaza faptul ca tot mai multi pacienti dezvolta complicatii cardiovasculare in urma infectiei cu noul coronavirusului, precum tulburari ale ritmului cardiac, cheaguri de sange si inflamatii.


Obezitatea, factor de risc major in cazurile de COVID-19


Obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Aproape doua treimi din pacientii infectati cu COVID-19 care prezinta simptome severe sufera de obezitate, dezvaluia un raport realizat de organizatia World Obesity, in luna martie. Ulterior, tot mai multi specialisti au subliniat ca pierderea in greutate poate aduce beneficii uriase pentru sanatate si poate scadea riscul de complicatii sau deces in cazul imbolnavirii cu noul coronavirus.


De ce persoanele obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta simptome si complicatii severe ale COVID-19? O explicatie ar fi ca sistemul imunitar al acestor persoane se afla intr-o continua lupta, nemaiavand resursele necesare pentru a lupta si impotriva efectelor infectiei cu noul coronavirus. De asemenea, arterele infundate ingreuneaza circulatia celulelor imune care transporta sange in mai multe parti ale corpului pentru a invinge infectia.


Grupa sanguina


Studii recente arata ca infectia cu coronavirus ar putea depinde de grupa sanguina a unei persoane precum si de alti factori genetici. Riscul de a dezvolta simptome mai grave la contractarea noului coronavirus este cu 45% mai mare in cazul persoanelor cu grupa de sange A, in comparatie cu cei care au alte grupe sanguine. De asemenea, studiile indica faptul ca cei cu grupa sanguina de tip 0 au cel mai scazut risc de a dezvolta complicatii severe in urma infectarii cu COVID-19.


1.225 cazuri noi de coronavirus in ultimele 24 de ore din peste 23.000 de teste efectuate


In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.225 cazuri noi de COVID-19 in Romania, din 23.451 teste efectuate. 638 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Pana astazi au fost confirmate 52.111 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 27.346 de pacienti au fost declarati vindecati si 4.596 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare. La ATI sunt internati 401 pacienti.


De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 36 de decese (25 barbati si 11 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Dambovita, Galati, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.


Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 12 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 10 decese la categoria de peste 80 de ani.


Toate cele 36 de decese inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

Surse:
https://www.livescience.com/why-covid-19-coronavirus-deadly-for-some-people.html
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6924e2.htm?s_cid=mm6924e2_w


Citeste si despre:

8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta Care este cel mai bun ulei pentru gatit Este apa cu lamaie buna pentru refluxul acidului gastric? Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le! Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci De ce este gerul periculos pentru cardiaci? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?