Cresterea calitatii profesiei de asistent medical

Actualizat: 29 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dezbateri privind profesia de asistent medical si moasa, migratia personalului, cazul Maternitatii Giulesti si introducerea dosarelor de ingrijire

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania filiala Municipiului Bucuresti si Houston NPA au organizat joi 28 octombrie masa rotunda cu tema “Cresterea calitatii profesiei de asistent medical”.

La dezbatere au participat 130 de persoane: reprezentanti ai scolilor sanitare private si de stat pentru asistenti medicali, ai Facultatii de Asistenti Medicali si Moase din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti, ai sindicatului Sanitas, invitati din strainatate, ai Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti, asistenti medicali si moase din Bucuresti si din tara, profesori la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si la facultati de medicina particulare.

Invitatii la dezbatere au fost: Bart Geurden - doctorand in nursing la Universitatea din Antwerp Belgia, prof. univ. dr. Daniel Popescu - director Policlinica Serban Voda, prof. dr. Dana Minca - Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, dr. Ana Maria Nitulescu - Director executiv Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Mircea Popescu - presedinte Uniunea Sindicala Sanitas Bucuresti, Eugenia Cristescu - sef catedra nursing la Scoala Sanitara Postliceala Fundeni, Mircea Timofte - presedinte OAMGMAMR, prof. Maria Parlog de la Scoala Sanitara Postliceala Carol Davila Bucuresti, Lucan Eugen - vicepresedinte Colegiul National al Asistentilor Sociali Profesionisti, Carmen Mazilu-presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti.

Dezbaterea a fost gazduita de Biroul Consiliului Municipiului Bucuresti al Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si moderata de Cornelia Stanciu, jurnalist Agrepres.
Intalnirea si-a propus sa abordeze tema calitatii asistentei medicale, adresand provocarile generate de tendintele nationale si international din domeniul sanatatii si nevoile de dezvoltare la nivelul profesiei de asistent medical precum si viziune pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea profesiei. Provocarile au fost pe masura raspunsurilor, dar au generat alte intrebari si provocari, iar concluzia ar fi ca asistentii medicali trebuie sa uniti pentru a se face cunoscuti si a-si face simtita prezenta in sistem la adevarat valoare profesionala si personalaa declarat Carmen Mazilu, presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti la incheierea dezbaterii.

Deficitul de personal si migratia personalului medical
Primele subiecte pe agenda zilei au fost reprezentate de deficitul de personal, migratia fortei de munca si cresterea volumului de munca. Dr. Daniel Popescu a precizat ca exista un deficit major de personal, atat in ceea ce priveste medicii, dar si la asistentii medicali. Din cauza lipsei acute de personal, se ajunge la “situatii disperate, de exemplu cazul Maternitatii Giulesti, care este reprezentativ pentru toate spitalele de copii, desi managerii de spital solicita aducerea specialistilor in sistem, dar fara suport financiar, situatia este fara iesire” este de parere dr. Popescu.

“Nici in sistemul privat situatia nu sta mai bine. Nu exista personal si se fura angajatii de la o clinica la alta, pentru ca specialistii sunt in varsta si nu sunt tineri care sa vina sa le ia locul. Tinerii prefera sa plece in afara, pe salarii mult mai mari. Cu situatia aceasta ma confrund si la clinica mea, fac aici referire la un doctor tanar care pleaca de la mine la un spital din Franta unde va castiga 6000 euro/luna, fara garzi” a adaugat dr. Daniel Popescu, intrebat de moderator cum vede el situatia actuala a deficitului de personal datorat exodului de cadre medicale.


Citeste si despre:

Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Psoriazisul - evolutie si complicatii Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Bagajul de maternitate Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Prematurul - o fiinta extrem de fragila Evaluarea auzului la copil Alimentatia mamei dupa nastere Tetralogia Fallot Acneea neonatala Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san