In cadrul primei conferinte dedicate Managementului Escarelor, 25 septembrie, organizate in Bucuresti la initiativa Tarus Media Health Events se vor pune doua intrebari esentiale pentru tratamentul acestor afectiuni: “Cine ingrijeste escarele?” si “Cum trebuie sa fie relatia dintre ingrijirea de spital si ingrijirea la domiciliu?”
Pacientii purtatori de stoma din Romania au nevoie de astfel de ingrijiri si pentru ei este esential sa cunoasca raspunsul pentru aceste intrebari. Georgeta Pasarin, asistent medical principal in cadrul Compartimetului de stomaterapie creat in 2004 in Centrul de boli digestive si transplant hepatic Fundeni, a confirmat participarea la Managementul Escarelor.
In Romania sunt 8000 de pacienti purtatori de stoma, in timp ce in SUA sunt aproximativ un million de astfel de persoane, iar in Marea Britanie peste 50.000. Ingrijirile medicale moderne le permit pacientilor sa duca o viata foarte apropiata de normal, fapt esential in astfel de cazuri.
“Organizarea acestui eveniment are o semnificatie deosebita pentru noi pacientii. Dat fiind faptul ca tematica nu a fost dezbatuta intr-un astfel de cadru profesional, privim cu interes evenimentul si speram ca vom obtine noi directii de tratament si preventie. Elementul cheie din punctul meu de vedere este tratarea suferintei si pentru aceasta salut initiativa Tarus Media Health Events. Pacientii doresc sa aiba cat mai multe informatii cu privire la modul in care se pot raporta la aceste afectiuni si despre modul in care pot conlucra cu medicul specialist. Avem nevoie de aceste informatii pentru o recuperare integrala”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.
In cadrul Compartimentului de stomaterapie condus de Georgeta Pasarin, unde sunt tratati 400 de pacienti noi anual, acestia sunt informati cu privire la schimbarile schemei corporale generate de o astfel de interventie chirurgicala, primind constant sprijinul personalului medical specializat. Atat pacientii purtatori de stoma internati cat si cei din ambulatoriu au nevoie de ingrijiri speciale, iar personalul din cadrul Compartimentului de stomaterapie utilizeaza metode moderne de ingrijire a plagilor.
Georgeta Pasarin este asistent medical principal cu competente in stomaterapie obtinute printr-un stagiu de stomaterapie aplicata efectuat in Marea Britanie, la Barnemaunth University si Wallsal Trust Hospital Birmingham, cu sprijinul Ileostomy Association - U.K. Alti sase asistenti medicali experimentati ce activeaza in Centrul de boli digestive si transplant hepatic Fundeni au absolvit Cursul de Competenta in Stomaterapie, organizat de Centrul de Perfectionare a Personalului Medical cu implicarea directa a Compartimentului de Stomaterapie si a Asociatiei Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania.