A inceput etapa a III-a de vaccinare. Elevii de peste 16 ani ar putea avea prioritate!

Actualizat: 11 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Acum mai multi romani se pot programa pentru vaccinarea impotriva noului coronavirus, anunta CNCAV. In municipiile cu rata de incidenta de peste 4,5 la 1000 de locuitori incepand de pe 10 martie s-a deschis etapa a treia de vaccinare, in vederea accelerarii campaniei de vaccinare si limitarii efectelor pandemiei.

Dr. Valeriu Gheorghita, coordonatorul Campaniei Nationale pentru Vaccinare, anunta intr-o conferinta recenta de presa ca elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinati cu prioritate in etapa a treia, avand in vedere ca cei din clasele terminale merg la cursuri chiar si in scenariul rosu.

Aceasta propunere a venit, initial, din partea mai multor medici. Acestia spun ca sunt necesare masuri in plus pentru prevenirea infectarii in randul elevilor, insa o alta problema este legata si de testarea elevilor in scoli, care este insuficienta. Din cele peste un milion de teste anti-COVID disponibile s-au folosit doar cateva mii, potrivit ministerului Educatiei.

Cine se va putea imuniza impotriva virusului SARS-COV-2 in etapa a treia de vaccinare? Populatia generala, in special persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unor unitati, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu si a persoanelor deservite, din urmatoarele domenii de activitate:

•lucratorii din industria extractiva;

•lucratorii din industria prelucratoare;

•lucratorii din hoteluri si restaurante;

•lucratorii din domeniul de intretinere corporala, coafura si alte activitati de infrumusetare;

•lucratorii din domeniul spectacole, activitati culturale si recreative;

•lucratorii din sistemul financiar, bancar si din domeniul asigurarilor, cu precadere a celor care au contacte directe cu publicul si a celor care presteaza servicii esentiale de plati, administrare cont si investitii si opereaza infrastructuri critice nationale, precum si personalul critic de suport al acestora;

•persoanele cazate in centrele regionale de proceduri si cazare ale solicitantilor de azil aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari;

•persoanele cazate in centrele pentru cazarea strainilor luati in custodie publica aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari;

•persoanele private de libertate;

•persoanele care asigura infrastructura de comunicatii;

•lucratorii din domeniul muzeal si al colectiilor publice;

•lucratorii din biblioteci;

•casierii si ceilalti lucratori din magazinele de retail alimentar.

Astfel, 3.540 de persoane se pot programa in aceste cabinete, pentru o perioada de 10 zile (15.03.-24.03), iar vaccinarea propriu-zisa se va realiza incepand cu data de 15 martie. Ulterior, programarea pacientilor se va efectua din listele de asteptare, cu respectarea criteriilor de prioritizare. Listele de asteptare vor deveni operationale la data de 15 martie a.c., iar capacitatea de vaccinare a fiecarui cabinet este de 60 de persoane pe zi.

Pe langa cele 21 de fluxuri deja existente pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, se vor deschide alte 38 fluxuri noi de vaccinare pentru acest tip de vaccin, in urmatoarele municipii si localitati: municipiul Alba Iulia (2) – judetul Alba, municipiul Brasov (6) si localitatea Sampetru (1) – judetul Brasov, municipiul Cluj-Napoca (13) – judetul Cluj , municipiul Petrosani (2) – judetul Hunedoara, municipiul Zalau (2) – judetul Salaj si municipiul Timisoara (14) – judetul Timis.

In municipiul Giurgiu – judetul Giurgiu si municipiul Baia Mare – judetul Maramures vaccinarea persoanelor se va realiza prin intermediul fluxurilor deja existente, in limita locurilor disponibile.

Modalitatile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin apartinatori sau prin directiile de asistenta sociala de la nivelul primariilor, prin intermediul platformei informatice, a medicului de familie/ curant, cat si prin call center sau la numarul unic 021.414.44.25.

Surse:
https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/procesul-de-vaccinare-in-romania/
https://vaccinare-covid.gov.ro/incepe-etapa-a-iii-a-in-municipiile-cu-rata-de-incidenta-de-peste-45-la-1-000-de-locuitori/
https://www.edupedu.ro/elevii-ar-putea-avea-prioritate-la-vaccinare-in-etapa-a-iii-a-spune-valeriu-gheorghita/

De ce mai trebuie sa purtam masca dupa ce ne-am vaccinat?

De ce mai trebuie sa purtam masca daca ne-am vaccinat? Ministerul Sanatatii a hotarat sa raspunda la aceasta intrebare cu ajutorul profesorului de sanatate publica la Universitatea Babes-Bolyai, Razvan Chereches.

Acesta spune ca chiar si dupa vaccinare exista riscul sa ne infectam si sa ii infectam si pe cei din jur, cu o probabilitate mai mica, ce-i drept, dar este posibil. Vaccinarea protejeaza doar de manifestarea simptomelor, astfel ca avem doua motive pentru care trebuie sa continuam sa purtam masca:

- exista un procent mic de oameni care se pot infecta si manifesta simptome, tinand cont ca eficacitatea vaccinurilor variaza intre 82,4% (AstraZeneca), 94% (Moderna) si 95% (Pfizer). Niciun vaccin din lume nu garanteaza imunitate 100%;

- exista persoane vulnerabile care nu au apucat sa se vaccineze si care nu vor putea sa faca acest lucru o buna perioada de timp: persoanele de peste 65 de ani, persoane care au comorbiditati, persoane care sunt expusi zilnic (exemplu: profesorii). Aceste persoane vulnerabile nevaccinate trebuie protejate de cei vaccinati prin purtarea mastii.

Aceste explicatii vin la cateva saptamani dupa ce OMS recomanda purtarea mastii de protectie si pastrarea distantei sociale chiar si dupa vaccinare.

Surse:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/posts/1390613161293445
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html
https://www.theguardian.com/us-news/2021/feb/26/covid-vaccine-mask-will-i-have-to-wear-after-jab-science-how-it-works

STUDIU. Tulpina britanica a coronavirusului are o rata de mortalitate mai mare fata de celelalte variante

Tulpina britanica are o rata a mortalitatii ”semnificativ mai mare” decat celelalte variante, arata un studiu publicat in British Medical Journal. Cercetatorii sustin ca tulpina descoperita anul trecut in Marea Britanie este intre 30% si 100% mai mortala decat tulpinile predominante anterioare.

Studiul a comparat ratele de deces printre britanicii infectati cu noua varianta de Sars-Cov-2 (B.1.1.7) fata de cei infectati cu alte tulpini ale coronavirusului. Infectiile cu noua varianta au dus la 227 de decese intr-un esantion de 54.906 pacienti COVID, comparativ cu 141 intr-un esantion de aceeasi marime cu pacienti infectati cu alte tulpini. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca varianta britanica prezinta o mortalitate mai mare cu intre 32% si 104% (medie de 64%) decat tulpinile anterioare.

Varianta britanica a coronavirusului, care se raspndeste tot mai mult si in Romania, a fost detectata pentru prima data in Marea Britanie in septembrie 2020. De atunci s-a raspandit in peste 100 de tari. Divizia de cercetare MedLife a identificat, pana in prezent 151, de cazuri de infectare cu varianta britanica a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secventiate de la inceputul acestui an.

Oamenii de stiinta sustin ca tulpina britanica este cu pana la 70% mai contagioasa comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior.

Surse:
https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-variant-britain/uk-covid-19-variant-has-significantly-higher-death-rate-study-finds-idUSKBN2B212Q
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n579
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210310122445.htm
https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/medlife-identificat-primele-cazuri-de-infectare-cu-tulpina-sud-africana-romania

Peste 5.200 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania!

Alte 5.236 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, in urma a 38.255 de teste. In ultima zi s-au inregistrat 96 de decese, iar la terapie intensiva sunt internati 1.171 de pacienti, un record pentru acest an.

Bilantul a ajuns la 845.352, potrivit datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 11 martie. Situatia pe judete

In ceea ce priveste stiuatia pe judete, Capitala continua sa raporteze cel mai mare numar de cazuri de COVID-19. Peste 1.000 de noi infectari au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in Bucuresti, cele mai multe de pana acum, pe acest an. Topul judetelor este deschis in continuare de Timis, cu peste 300 de cazuri noi.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt:

•Bucuresti - 1.102 cazuri noi;

•Timis - 396 cazuri noi;

•Brasov - 297 cazuri noi;

•Constanta - 270cazuri noi;

•Cluj - 216 cazuri noi.

Incidenta cazurilor de COVID-19 continua sa fie destul de mare in judetul Timis si este in crestere in cea mai mare parte a tarii. Judetele unde rata de incidenta depaseste 4 la mia de locuitori sunt:

•Timis - 5,94 cazuri la mia de locuitori;

•Ilfov - 4,70 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 4,25 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 4,24 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 11 martie. 96 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 21.252 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 10.03.2021 (10:00) – 11.03.2021 (10:00) au fost raportate 96 de decese (47 barbati si 49 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui si Bucuresti.

Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 8 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 23 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 39 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 21 decese la categoria de peste 80 de ani.
95 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.425. Dintre acestea, 1.171 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.258.854 de teste RT-PCR si 390.803 teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.454 de teste RT-PCR (17.822 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 10.632 la cerere) si 9.801 teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 49.670 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 14.004 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 52.554 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 137 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 4.121 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 646 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

774.277 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.297.160 persoane.

Au fost administrate, in total, 1.969.846 de doze de vaccin, dintre care:

- 1.639.033 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 122.621 doze din vaccinul Moderna;

- 208.192 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 6.420, din care 18 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.480 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.541 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 43 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 7 in Republica Coreea si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa, Croatia si Bosnia si Hertegovina. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.


Citeste si despre:

Dezechilibrele hormonale Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)