“Elite pentru excelenta"
84 de experti recunoscuti la nivel national si international din Romania, Germania, Italia, Spania, Turcia, Slovacia si Ungaria au dezbatut cele mai noi tehnici si metode de tratament in peste 20 de specialitati la prima editie a Congresului Clubului Regal al Medicilor, desfasurat in perioada 16-17 octombrie 2015, la Athenee Palace Hilton.
Derulat sub inaltul patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I, primul Congres al Clubului Regal al Medicilor “Elite pentru excelenta" promoveaza si incurajeaza excelenta in medicina.
Pe parcursul celor doua zile de sesiuni plenare, whorkshop-uri si mese rotunde, cei peste 500 de participanti – profesori, medici rezidenti, studenti – au interactionat cu profesionisti de marca, lideri de opinie si formatori in obstetrica-ginecologie, medicina materno-fetala, imagistica, medicina de laborator, ortopedie, psihiatrie, gastroenterologie, ORL, etc.
Au fost abordate teme de maxima actualitate pentru practica medicala de zi cu zi, de la abordarea multidisciplinara a pacientului pediatric, chirurgia minim invaziva toracica, generala, ginecologica, dileme si particularitati in decizia terapeutica, pregatirea postoperatorie si alegerea indicatiei chirurgicale la pacientul cu obezitate morbida, cazuri si necazuri in abordarea obezitatii, patologia sanului, importanta abordarii pluridisciplinare in gastroenterology si endoscopie interventionala, pana la ultimele noutati in domeniul chirurgiei uro-ginecologice si chirurgiei ortopedice si de protezare.
De asemenea, participantii au asistat la sase interventii chirurgicale live din patologia uroginecologica, transmise in sala de congres din blocul operator.
“A fost un debut care practice a intrecut orice asteptari, fiind o manifestare cooncordanta cu principiile Clubului Regal al Medicilor. Nu am dorit sa facem un congres al unei specialitati, ci o manifestare dedicata interdisciplinaritatii. Acest fel de a aduna laolata mai multe specialitati este o noutate. Congresele care abordeaza mai multe specialitati nu sunt frecvente, pentru ca este greu sa aduni mai multe specialitati, dar din fericire exista multe zone commune pentru aceste specialitati. Abordul interdisciplinar a avut cateva zone foarte clar definite in program, precum arabordarea multidiscplinara a pacientului pediatric, ORL, masa rotunda de medicina metabolic si chirurgia obezitatii, clinica sanului, chirurgia ortopedica. Atingand aceste zone, din mai multe specialitatii, Congresul nostru a fost realmente foarte atractiv pentru multi. Inclusiv zonele in care se abordeaza subiecte de nisa, cum este medicina de laborator, au avut o audienta foarte mare”, a declarat conf. univ. dr. Dan-Ioan Ulmeanu, presedintele Clubului Regal al Medicilor.
Interdisciplinaritatea a reprezentat menirea Clubului Regal al Medicilor inca de la debutul sau, in urma cu doi ani, a precizat dr. Rubin Munteanu, unul dintre cei sase membri fondatori ai Clubului Regal al Medicilor si directorul medical al Spitalului Euroclinic: “Cred ca Clubul Regal a facut multi pasi in aceasta directie, de a reuni oamenii si de a le oferi prilejul sa discute si sa lucreze impreuna. Stim cu totii ce face fiecare specialist, din ceea ce am invatat in facultate, dar sa ai un cadru institutionalizat, cu o anumita frecventa de intalnire, reprezinta un plus. De exemplu, clubul de chirurgie bariatrica se intruneste o data pe luna, discutam, ne certam si ne expunem punctele de vedere si, evident, toata lumea are de castigat”.
Noutatea si succesul primului Congres al Clubului Regal al Medicilor s-au bazat exact pe aceasta pluridisciplinaritate, considera si dr. Cristian Popescu, directorul Spitalului Euroclinic: “Dintre cele 20 de specialitati prezente, as spune ca ortopedia a fost de departe un punct forte al manifestarii, pentru ca au fost prezenti cel mai bun medic din lume in artroscopia cotului, unul dintre putinii ortopezi care abordeaza artroscopia soldului, iar lucrarile prezentate au fost de un inalt nivel stiintific. De asemenea, s-au remarcat sesiunile de chirurgie bariatrica si de uroginecologie”.
Primul Congres al Clubului Regal al Medicilor a reunite specialisti de mare calibru din Romania, printre care amintim: prof. univ. dr. Marius Moga, decanul Facultatii de Medicina, Universitatea Transilvania Brasov, prof. univ. dr. Victoria Arama, Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" prof. univ. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii Obstetrica Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, prof. univ. dr. Margit serban, seful Centrului de Transplant Medular Timisoara, prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, seful sectiei Chirurgie II IOB,
prof. univ. dr. Danisia Haba, seful Serviciului Radiologie, Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. N. Oblu” Iasi, prof. univ. dr. Petre Bratila, presedintele onorific al Societatii Romane de Uroginecologie, prof. univ. dr. Sorin stefan Arama, UMF “Carol Davila” Bucuresti, prof. univ. dr. Cristina Anton, seful Clinicii II Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie Iasi si sef lucrari dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie si traumatologie la Spitalul Euroclinic si Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon”.
Acestora li s-au alaturat noua experti straini din Italia, Slovacia, Turcia, Spania, Germania, Ungaria, Italia: prof. dr. Ion-Andrei Mueller-Funogea, seful Sectiei Obstetrica si Ginecologie, Marien Hospital Duesseldorf Germania, prof. dr. Kiss Jeno, seful Departamentului Ortopedie Traumatologie, St. Janos Hospital, Budapesta, presedintele Societatii maghiare a chirurgiei umarului si cotului, dr. Paola Magnoni, directorul Departamentului Chirurgie general si Radiodiagnostic, Humanitas Research Hospital, Milano, Italia, dr. Umberto Cariboni, specialist Chirurgie toracica,
Universitatea din Milano, Italia, dr. Paolo Fabiano, seful Departamentului Chirurgie laparoscopica avansata, "La Inmaculada" Hospital, Spania, dr. Stefan Fickert, specialist in medicina sportiva, artroscopie de sold si traumatologie, Sporthopaedicum Straubing Regensburg, Germania, prof. dr. Marian Bencat, membru in conducerea Asociatiei Spitalelor din Slovacia – Asociacia Nemocnic Slovenska, prof. dr. Julius Rajcani, Institutul de Virusologie, Academia Slovaca de stiinte, dr. Berkhan Savascn, Kent Hospital, Izmir, Turcia.
Congresul Clubului Regal al Medicilor este un forum global pentru specialistii implicati in schimbul de idei, inovatie si formare in sanatate.
www.clubulregal.ro