Implanturile mamare pot influenta alaptarea?

Publicat: 11 Ianuarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Din dorinta de a fi frumoase, multe femei apeleaza la implanturile mamare. In cazul femeilor care nu au alaptat, implantul se introduce sub muschiul pectoral, astfel incat acesta nu afecteaza scurgerea laptelui matern. Concret, modul in care este amplasat implantul este in stransa legatura cu capacitatea de alaptare a unei femei.

Tipuri de interventii chirurgicale si alaptarea

Daca incizia este realizata de catre medicul specialist cu acordul pacientei in zona areolei, exista probabilitatea ca nervii sa fie deteriorati.

Cu toate acestea, metoda prezinta diferite avantaje, precum riscul scazut de aparitie al infectiei si mascarea cicatricilor datorate culorii mamelonului, insa cum aceasta incizie afecteaza canalele de alaptare, trebuie evitata in cazul pacientelor care vor sa aiba copii in viitor.

La fel este si cazul implanturilor care se realizeaza prin intermediul unor incizii facute prin ombilic. Acestea pot determina scaderea lactatiei. Cele mai indicate zone sunt cele plasate sub muschii pieptului fiindca nu este afectata in niciun fel alaptarea si nici tesutul mamar nu sufera deteriorari.

In cazul in care o femeie doreste sa-si faca o operatie de marire a sanilor si inca nu a nascut, atunci apar in mod firesc intrebarea daca va putea alapta dupa implant.

Specialistii sustin ca acest lucru este posibil, insa ca depinde de tipul de implant ales, de modalitatea de plasare a acestuia, precum si de modul in care interventia chirurgicala a fost efectuata.

Exista mai multe tipuri de implanturi. Astfel, daca cele care contin ser fiziologic nu prezinta niciun risc, in cazul celor din silicon riscurile exista, insa si acestea pot fi controlate - daca incizia se efectueaza departe de glanda mamara, femeia poate alapta.

Principalele zone de incizie care permit alaptarea

Implantul mamar nu opreste sub nicio forma alaptarea bebelusului la san, daca incizia prin care s-a realizat implantul a fost efectuata de medic sub san sau in partea laterala a sanului.

Explicatia consta in faptul ca aceste doua moduri de realizare a inciziei nu lezeaza legaturile nervoase din interiorul sanului, cele care influenteaza productia de lapte atunci cand acesta este stimulat.

In concluzie, daca procedura este realizata corect, glanda mamara ramane intacta in urma introducerii implantului, siliconul nu are niciun contact cu glanda mamara care contine canalele galactofore, iar viitoarea mama poate alapta fara probleme.

Zone de incizii care pot diminua alaptarea

Probleme pot sa apara in cazul in care incizia pentru implantul cu silicon este efectuata in jurul areolei mamare. In astfel de situatii este posibila o reducere a lactatiei.

Totodata, daca implantul este situat sub glanda mamara, atunci este posibil sa existe o anumita presiune pe acesta, iar rezultatul sa fie reducerea lactatiei.

De aceea, este de preferat ca incizia in vederea efectuarii operatiei de marire a sanilor sa aiba loc sub muschiul pectoral, la o distanta considerabila de glanda mamara.


Citeste si despre:

Alaptarea Operatia de marire a sanilor sau mamoplastia Cancerul mamar Reconstructia mamara – riscuri si beneficii Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea Cancerul mamar - metode de screening si factori de risc Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Ce este transpiratia pe baza de stres si cum o combatem Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Ridicarea sanilor (mastopexia) Marirea sanilor Cauze anatomice de infertilitate - Uter Cancerul de san - Tratament Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala 7 sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor Corpul tau: tot ce nu stii despre el!