Recomandari pentru evitarea dezvoltarii neoplaziei mamare

Actualizat: 21 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Ce este cancerul de san


Cancerul este a doua cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial. Aceasta boala este caracterizata de o proliferare anormala de celule, ce poate sa infiltreze organul in care se dezvolta si care poate sa disemineze in organsim. Cancerul de san este cea mai frecventa tumora maligna diagnosticata la femei si apare in principal intre 50 si 69 de ani.

Cum se manifesta

Principala manifestare este o masa la nivelul sanului, dura, imobila cu margini neregulate. In tarile cu programe de screening dezvoltate cancerul este identificat pe baza unei mamografii anormale.

Semne si simptome

La palparea sanului se poate identifica tumora iar in cazul bolii avansate modificari la nivelul pielii cum ar fi eritem, aspect de coaja de portocala, ingrosarea pielii si ganglioni mariti la nivel axilar.

In cazul bolii metastatice pot sa apara dureri osoase (metastaze osoase), dureri abdominale si icter (metastaze hepatice), dificultati de respiratie (metastaze pulmonare).

Cauze

Dieta joaca un rol important in aparitia cancerului de san. Astfel alcoolul este responsabil de 5% din cancerele de san.

Mecanismul prin care alcoolul creste riscul de cancer de san este prin cresterea nivelului de estrogen din sange, prin activarea aromatazei, o enzima ce transforma testosteronul in estrogen.

De asemenea si o dieta bogata in grasimi, zaharuri, alimente procesate favorizeaza aparitia cancerului. In schimb consumul de soia (bogata in flavonoizi), produse lactate dar si dieta mediteraneana par a avea rol protector.

Obezitatea contribuie la aparitia cancerului prin nivelul crescut de insulina, prin rezistenta la insulina a tesuturilor, nivelul crescut de inflamatie din organism, stres oxidativ.

Astfel mentinerea unei greutati adecvate nu numai ca protejeaza impotriva aparitiei cancerului de san, dar chiar si in cazul dezvoltarii cancerului riscul de reaparitiei dupa tratament este mai scazut.

Practicarea a cel putin 30 de minute de activitate fizica zilnic poate preveni aparitia cancerului de san. In cazul pacientelor care au dezvoltat cancer de san, cele care mentin un nivel de activitate fizica adecvata au o stare mentala mai buna comparativ cu cele care sunt sedentare.

Varsta inaintata este unul din factorii de risc nemodificabili, astfel femeile cu varsta mai inaintata sunt mai predispuse la aparitia cancerului de san

Expunerea la radiatii in copilarie (accidente nucleare, radioterapie) poate sa creasca riscul de aparitie a cancerului in viitor.

Prezenta mutatiei BRCA1/2, care se transmite in mod autozomal dominant creste riscul de cancer de san si de ovar. Este prezenta in 15% din cazurile de cancer de san familial.

Pe baza factorilor de risc femeile pot sa fie impartite in 3 categorii:
-risc normal
-risc moderat: istoric de cancer de san la o ruda de gradul 1
-risc crescut: BRCA1/2, istoric de expunere la radiatii inainte de 30 de ani, scor de risc calculat peste 20%

Tipologie

Cancerul de san prezinta mai multe tipuri:
• Ductal infiltrativ-cel mai frecvent 76% din cazuri
• Lobular invaziv
• Mucinos
• Ductal
• Lobular
• Medular
• Tubular
• Papilar

Diagnostic

Diagnosticul incepe cu identificarea unei anomalii la nivelul sanului. Aceasta anomalie poate sa fie reprezentata de formatiunea tumorala descoperita fie de catre pacienta prin autoexaminare, caz in care trebuie apelat cat mai rapid la un medic fie de catre un medic in cadrul examenului clinic.

Cel mai frecvent tumora se gaseste in cadranul supero-extern al sanului. In unele cazuri se pot identifica ganglioni mariti la nivelul axielei, fara sa fie prezenta o tumora palpabila.

O alta modalitate de identificare a tumorii este prin mamografie.

In cadrul acestei examinari se poate observa fie o formatiune de densitate anormala, fie microcalcificari. Cea mai caracteristica prezentare este prezenta unei mase spiculate, cu densitate crescuta.

Ecografia sanului poate sa fie si ea folosita pentru a identifica o masa hipoecogena (culoare gri spre negru), spiculata, cu calcificari si care este mai inalta decat lata.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este folosita ca metoda de screening pentru femeile cu risc inalt. Pentru identificarea metastazelor sunt folosite computer-tomografia (CT) si PET-CT.

Diagnosticul definitiv se pune pe baza biopsiei si examenului histopatologic. Ulterior proba obtinuta este testata pentru prezenta receptorilor de estrogen si progesteron (receptori hormonali HR) si HER2.

Medicii care gestioneaza aceste paciente sunt oncologul, chirurgul care se ocupa de operatia tumorii, radioterapeutul, anatomopatologul, radiologul, medicul de familie si esential in medicina moderna un psiholog pentru a gestiona problemele emotionale generate de diagnostic

Tratament

Tratamentul ca in cazul oricarui cancer este complex si include medicamente, chirurgie si radioterapie. Chirurgia include tumorectomia (excizia tumorii si verificarea ganglionilor in cazurile mai incipiente) si mastectomia (indepartarea completa a glandei mamare).

Tratamentul medicamentos se administreaza pe baza caracteristicilor tumorii din punct de vedere al receptorilor:
-HER2 pozitiv si HR pozitiv sau negativ- terapie anti-HER2 (trastuzumat, pertuzumab)
-HER2 negativ si HR negativ- terapie hormonala (inhibtori de aromataza cum ar fi Letrozol si inhibitori de protein kinaza 4/6 cum ar fi ribociclib si palbociclib)
-HER2 negativ si HR pozitiv- terapie hormonala

Preventie

Prevenirea cancerului de san este un concept complex. 

Principalele modificari si cele mai importante tin de stilul de viata. Astfel toate femeile ar trebui sa desfasoare cel putin 30 de minute de activitate fizica zilnic, sa aiba o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, uleiuri polinestaurate (avocado, ulei de masline, nuci).

De asemenea ar trebui redus consumul de zaharuri, grasimi saturate, alimente procesate.

Scaderea in greutate poate sa fie benefica prin reducerea nivelului de estrogeni.

Evaluare periodica la medicul de familie este esentiala ca si autoexaminarea sanului.

Aceasta din urma este o metoda ieftina si usoara, pe care orice femeie o poate efectua acasa. Este indicata dupa varsta de 20 de ani, lunar si ideal in prima zi dupa terminarea menstruatiei. Si femeile la menopauza trebuie sa efectueze aceasta examinare lunar, preferabil in aceeasi zi a lunii. Identificarea unei anomalii trebuie completata de investigatii imagistice.

Administrarea de inhibitori de aromataza la femeile aflate la menopauza sau modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni (tamoxifen) la femeile la premenopauza poate reduce riscul de cancer de san. In cazul femeilor din a doua categorie exista niste criterii pentru administrarea modulatorilor.

Astfel acestia se administreaza la femei cu varsta de peste 35 de ani cu speranta de viata de peste 10 ani si care prezinta:
-istoric de iradiere toracica inainte de 30 de ani
-istoric de carcinom lobular in situ
-risc pe 5 ani de peste 1,7%
-hiperplazie atipica

Alapatarea actioneaza ca factor de protectie, fapt dovedit de un studiu pe peste 100.000 de famei si care a aratat o reducere a riscului cu 4,3%. Reducerea ar fi chiar mai mare in cazul tumorilor cu receptori pozitivi.

Cea mai radicala metoda de preventie este indepartarea ambilor sani prin mastectomie bilaterale profilactica, in cazul pacientelor BRCA1/2 pozitive

Sfaturile legate de modificarea stilului de viata pentru prevenirea aparitiei cancerului de san se aplica si in cazul femeilor diagnosticate. Astfel activitatea fizica, dieta, dar si suportul celor din jur dar si al unui psiholog sunt esentiale pentru a diminua impactul asupra pacientei.

Concluzii

Cancerul de san in anul 2024 desi este o afectiune frecventa, se pot lua masuri pentru a reduce riscul de aparitie dar si pentru a asigura identificarea in stadii incipiente, cand tratamentele sunt cele mai utile. In lupta contra cancerului informarea publicului si politicile de santate publica, care sa incurajeze screeningul sunt esentiale.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/symptoms-causes/syc-20370588
https://www.uptodate.com/contents/factors-that-modify-breast-cancer-risk-in-women
https://www.uptodate.com/contents/screening-for-breast-cancer-strategies-and-recommendations
https://www.uptodate.com/contents/breast-conserving-therapy


Citeste si despre:

Infectiile sanului - mastitele Remodelarea sanilor Traumatisme ale sanului Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Leziuni distrofice si precanceroase ale sanului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cancerul de san - Tratament Care sunt cauzele durerilor la san? Ne raspunde Dr. Cristian Nicolae, medic primar radio-imagistica Cauze care pot determina anomalii ale sanilor RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar Durerea sanilor la adolescenti (cresterea sanilor atat la baieti cat si la fete, insotita de durere si noduli)