Potrivit unui nou studiu, cei care au supravietuit cancerului de san pot experimenta probleme sexuale.
In urma unor cercetari, care au luat in calcul un esantion de aproximativ 1000 de femei tratate pentru cancer de san, apoape trei sferturi dintre cele cu varste pana in 70 de ani, au raportat dificultati pe parcursul actelor sexuale, cum ar fi pierderea apetitului sexual sau scaderea libidoului, la doi ani dupa diagnostic.
"Un numar mare de femei ne-au semnalat aceasta problema", a declarat co-autorul studiului Mary Panjari, cercetator la Monash Univesity Medical School din Prahran, Australia. "S-a constatat ca 70% dintre femeile carora li s-a pus diagnosticul de cancer la san si care au urmat tratament, aveau probleme sexuale." Panjari si colegii ei au chestionat un numar de 1684 de femei din Australia, in decursul a 12 luni de la diagnosticul de cancer invaziv de san. Specialistii au solicitat femeilor sa completeze anual, timp de 5 ani, o serie de chestionare care contineau intrebari legate de tratamentul cancerul la san de care sufereau, statutul partenerului, imaginea corporala, simptomele de menopauza si activitatea sexuala.
S-au exclus femeile a caror boala era activa, vaduvele, cele fara partener sau care aveau varsta de peste 70 de ani, considerandu-se ca acestea manifesta mai putin interes pentru viata sexuala sau ar putea fi indispuse de lipsa acesteia.
S-au luat in calcul raspunsurile primite de la 994 femei, dintre care doar 707 aveau probleme sexuale.
Mai mult de 80% dintre subiectii chestionati au declarat ca viata lor sexuala era satisfacatoare inainte sa fie stabilit diagnosticul de cancer la san. 80% dintre cele care au raportat probleme sexuale post-diagnostic au manifestat, de asemenea, simptome de menopauza, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne, factori aflati in stransa legatura (in cadrul altor cercetari) cu apartia problemelor sexuale.