Mortalitatea in ceea ce priveste cancerul in randul barbatilor este mai mare decat in randul femeilor.
Din fericire, rata de supravietuire creste, in ciuda dificultatilor care apar in tratamentul cancerului de toate felurile si multe persoane au o sansa de a trai prin vindecarea acestei boli.
Din 2001 pana in 2011, rata mortalitatii de cancer a scazut cu 1,8% in randul barbatilor, in timp ce pentru unele forme de cancer, procentul a crescut.
Tratamentele eficiente sunt la fel de importante precum detectarea timpurie a bolii (in special pentru cancerul de colon) si salveaza vieti.
Cel mai bun leac, oricum, este preventia. Nu este mereu greu si nu este intotdeauna clar. De exemplu, expunerea la radon acasa poate duce la cancer de plamani pentru nefumatori. Aceasta cauza se poate preveni complet, dar, mai intai de toate, trebuie sa stiti daca aveti o problema.
Prevenirea cancerului este mai usoara decat credeti. Cu cateva schimbari ale stilului de viata, puteti reduce drastic riscul multor tipuri de cancer. Multi factori joaca un rol in dezvoltarea cancerului, dar vestea buna este ca acestia pot fi evitati.
-Evitati fumatul si expunerea la fumat: fumatul este cel mai semnificativ factor de risc pentru cancer pe care il puteti reduce. El nu este responsabil doar pentru cancerul de plamani, ci si pentru multe alte forme de cancer. Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni cancerul este de a renunta la fumat sau sa nu incercati niciodata, cel mai bine.
-Consumati fructe si legume proaspete: o alimentatie echilibrata este avantajoasa pentru multe motive. O dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de a dezvolta cancer si multe alte boli. Aceste alimente contin antioxidanti, care ajuta la repararea celulelor afectate. Fructele si legumele galbene, portocalii si verzi sunt cele mai bune pentru a ajuta la prevenirea cancerului.
-Limitati consumul de carne rosie si bogata in grasimi: studiile au aratat ca o alimentatie bogata in grasimi animale creste riscul pentru unele tipuri de cancer, mai ales cancer de colon. Carnea rosie contine mult mai multe grasimi decat puiul si pestele. De asemenea, o asemenea alimentatie este cauza majora a obezitatii.
-Limitati consumul de alcool: consumul excesiv de alcool creste riscul pentru multe forme de cancer. Studiile au aratat ca barbatii care consuma 2 bauturi alcoolice pe zi au un risc mai mare de a capata cancer.
-Faceti analize regulat pentru depistarea timpurie a cancerului: testele pentru descoperirea cancerului pot fi folositoare nu doar pentru a-l detecta, dar mai ales ajuta la prevenirea acestuia.
Colonoscopia poate afla daca exista anumite schimbari celulare inainte ca celulele sa devina canceroase. Bineinteles, cea mai buna solutie ar fi ca aceste analize sa fie facute regulat la o anumita perioada.
Locul 1 – cancerul de plamani
Cancerul de plamani este cauza numarul unu in ceea ce priveste mortalitatea in cazul cancerului in randul barbatilor, de 3 ori mai regasit decat urmatoarele 3 locuri impreuna: cancer de prostata, cancer colorectal si cancer de pancreas.
Simptomele cancerului de plamani pot include tuse persistenta, tuse cu sange, raguseala si dificultati de respiratie. Exista unele analize pentru a descoperi acest tip de cancer, despre care studiile spun ca ar putea reduce rata de mortalitate pentru aceasta boala cu 20%.
Testul este recomandat pentru persoane intre 55 si 80 de ani, care au fumat timp de 30 de ani si fumeaza in continuare sau care s-au lasat in ultimii 15 ani.
Din fericire, dupa multi ani in care au aparut mici schimbari in rata de supravietuire in cancerul de plamani, creste aceasta rata si noile tratamente fac diferenta.
Locul 2 – cancerul de prostata
Daca sunteti surprinsi ca locul 1, cancerul de plamani, il depaseste pe cel de cancer de prostata, trebuie sa stiti ca aceasta se intampla din cauza incidentei – numarul de oameni diagnosticati cu cancer de prostata – care este mai mare decat incidenta cancerului de plamani, astfel persoanele nediagnosticate pier mai repede.
In timp ce multi barbati sunt diagnosticati cu boala inainte de a avea simptome, acestea pot include urinari frecvente, ezitare (au nevoie de mai mult timp inainte de a urina), nicturie (nevoia de a urina in timpul noptii). O istorie familiala de cancer de prostata creste riscul dezvoltarii bolii.
Locul 3 – cancerul colorectal
Combinarea cancerului de colon cu cel rectal este al treilea in randul barbatilor. Analizele si testele pentru aceasta boala poate salva vieti. Aceste teste au 2 scopuri: pot oferi sansa preventiei primare a cancerului colorectal, dar si descoperirea timpurie (detectarea cancerului in stadiile incipiente, atunci cand poate fi tratat mai usor).
Colonoscopia poate detecta cancerul in colon, care poate fi tratat inainte de a se raspandi la organele invecinate si mai departe.
La fel ca in cazul cancerului de plamani, noile tratamente pentru stadiile avansate de cancer de colon fac diferenta pentru unii oameni care traiesc cu aceasta boala.
Locul 4 – cancerul de pancreas
Factorii de risc ai acestei forme de cancer includ, printre altele, fumatul, pancreatita cronica si diabetul.
Daca nu exista un test de detectare pentru populatia generala, analizele pot fi recomandate pentru unele persoane cu predispozitii genetice. De aceea este extrem de important sa ii spuneti medicului istoria dumneavoastra medicala.
Locul 5 – cancerul de ficat
Este important sa distingeti diferenta dintre cancer de ficat si metastazele hepatice, pentru ca multa lume vorbeste despre cancerul de ficat cum ca s-ar referi la cancerul care s-a raspandit la ficat din alte regiuni ale corpului. Daca boala provine din ficat, boala este numita cancer primar de ficat.
Daca, insa, cancerul provine din alt organ, este numit cancerul al acelui organ metastatic ficatului. La barbati, multe forme de cancer (inclusiv cancerul de plamani, de pancreas si de colon) se pot raspandi la ficat.
Factorii de risc includ consumul excesiv de alcool, hepatita B, hepatita C, aflatoxina (mucegai din alune, porumb).
Locul 6 – leucemia
Fiind un cancer de piele, simptomele nu sunt de obicei localizate in zonele unde actioneaza alte forme de cancer. Ele sunt: oboseala, slabiciunea, invinetirea rapida a pielii, dureri de oase si infectii.
Locul 7 – cancerul de esofag
Simptomele acestei forme de cancer pot include dificultatea de a inghiti, dureri la inghitire, o senzatie ca si cum s-a blocat ceva in gat sau simptome mai vagi ca raguseala, pierderea inexplicabila a greutatii sau tusea persistenta. Pentru ca aceste semne sunt comune si altor boli, cancerul de esofac este de multe ori diagnosticat in stadiile avansate.
Locul 8 – cancerul de vezica urinara
Cam in 50% dintre barbati, cancerul de vezica este diagnosticat in stadiul in care este considerat la inceput. Alti 35% dintre barbati sunt diagnosticati cand boala se afla intr-un stadiu destul de avansat, iar in 15%, cancerul este diagnosticat atunci cand s-a raspandit si la alte organe.
De aceea, este important sa fiti constient de simptomele acestei boli. Semnele pot include hematuria (urinarea cu sange) si urinari frecvente si dureroase.
Factorii de risc ai acestei forme de cancer includ ocupatiile expuse la chimicale (mai ales in fabricile de coloranti), fumatul, unele medicamente si suplimente pe baza de plante si, de asemenea, o istorie familiala a acestei boli. Fumatul pare sa fie cauza a 50% dintre cazurile de cancer de vezica.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.