Fumatorii prezinta risc crescut de dementa

Publicat: 03 Septembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

fumator,dementaCercetatorii de la "Erasmus Medical Center in Rotterdam", Olanda, sunt de parere ca persoanele care fumeaza au mult mai multe sanse de a dezvolta Alzheimer sau alte forme de dementa, decat persoanele care au renuntat la fumat sau care nu au fumat niciodata.

Fumatorii cu varsta peste 55 de ani au cu pana la 50% mai multe sanse de a dezvolta dementa decat nefumatorii de aceeasi varsta. Cercetatorii au urmarit un numar de 7.000 de persoane cu varste peste 55 ani, timp de 7 ani. In cursul acestei perioade de timp, 706 persoane s-au imbolnavit de dementa. Este bine-cunoscut ca exista o gena (APOE4) responsabila de riscul crescut de a dezvolta dementa. Riscul de Alzheimer nu a prezentat modificari la personanele fumatoare care aveau aceasta gena, dar in cazul personanelor fumatoare carora le lipsea gena, s-a inregistrat un procent de risc de 70%. De asemenea, fumatul poate provoca afectiuni cardiovasculare (infarct), care deterioreaza functionalitatea cerebrala, ceea ce poate duce la dementa.

Un alt mecanism de declansare a dementei este prin intermediul stresului care detetioreaza celulele din vasele de sange si determina ingrosarea arterelor sangvine. Fumatorii trec prin perioade de stres oxidativ (este rezultatul dezechilibrului dintre factorii pro-oxidanti si sistemele antioxidante protectoare) iar acest tip de stres este una din caracteristicile bolii Alzheimer. Stresul oxidativ este un proces in care reactiile chimice deterioreaza ADN-ul.


Citeste si despre:

Cum se poate preveni dementa Dementa Cocaina Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Infarctul miocardic si angina instabila Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Accidentul vascular cerebral (AVC) Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive Cum afecteaza menopauza metabolismul osos? Sarcoidoza Leucoaraioza cerebrala: descriere, simptome si tratament