Consumul de carne si cancerul de colon

Actualizat: 26 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Cancerul de colon este tipul de cancer localizat in partea inferioara a sistemului digestiv. De obicei, debuteaza prin aparitia unor celule mici cunoscute sub denumirea de polipi, care initial au dimensiuni mici si nu determina simptome.

De-a lungul timpului, polipii benigni pot devin cancerosi. Simptomele cancerului de colon pot include diaree sau constipatie, sangerare rectala, crampe abdomniale sau flatulenta, slabiciune, oboseala si scadere in greutate.


Exista multi factori medicali, genetici sau specifici stilului de viata, cum ar fi dieta - care pot creste riscul dezvoltarii cancerului de colon. Carnea rosie nu cauzeaza direct cancer de colon, dar o dieta bogata in grasimi, cu un continut ridicat de carne rosie si prelucrata, ar putea creste riscul aparitiei acestei afectiuni.

Tipurile de carne si cancerul de colon


Se pare ca diferite tipuri de carne au diverse efecte asupra colonului. Unele tipuri de carnuri pot fi mai daunatoare pentru colon decat altele. Pentru a preveni aparitia cancerului de colon este de preferat sa consumati mai degraba carne proaspat preparata de pui, peste, vita si porc, decat carne prelucrata.

Carnea prelucrata inseamna carnea afumata, sarata, conservata, cum ar fi crenvurstii, carnatii, salamul, sunca, slanina, mezelurile in general, pastrama, pestele afumat, etc. Cand carnea este prelucrata se pare ca in compozitia acesteia se formeaza o serie de substante chimice cauzatoare de cancer. Dupa ce sunt consumate, creste automat, riscul cancerului de colon.

Modalitatea de preparare si gatire a carnii poate creste riscul cancerului de colon


Modul in care este pregatita si gatita carnea poate amplifica riscul aparitiei cancerului de colon. Daca temperatura de gatire a carnii este mai ridicata, acest risc creste mai mult. In carnea gatita la temperaturi ridicate se formeaza compusi cancerigeni. Carnea preparata termic timp indelungat contine niveluri ridicate de substante cancerigene, numite heterociclice aromatice si hidrocarburi aromatice policiclice, spre deosebire de carnea mai putin preparata termic.

Care este cantitatea optima de carne pentru consum?


Pentru a se raspunde la aceasta intrebare legata de carne si riscul de cancer de colon, se vor avea in vedere urmatoarele informatii:

Este suficient sa mancati un sandwich cu friptura de vita la masa de pranz si un burger sau un hot dog pentru a atinge limita zilnica a cantitatii de carne care poate declansa cancerul de colon, alte tipuri de cancer, boli de inima si chiar decesul.

Daca doriti sa va bucurati de carne si sa tineti sub control riscul formarii cancerului de colon:


Citeste si despre:

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Cancerul de colon Cancerul de colon - informatii generale Cancerul de colon - cauze Cancerul de colon si dieta Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Prevenirea cancerului de colon Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon Cancerul colorectal - generalitati Cancerul colorectal Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem Top 8 forme de cancer la barbati Alimente care previn cancerul de colon Factori de risc pentru cancerul de colon