Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora!

Actualizat: 14 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul ovarian ucide anual peste o mie de romance si reprezinta cea de-a cincea forma de cancer ca frecventa la femei.

El reprezinta cea mai agresiva forma de tumori maligne din sfera ginecologica, doar 40% dintre paciente supravietuind mai mult de cinci ani.

Boala este cu atat mai cumplita cu cat este dificil de diagnosticat in fazele ei incipiente. Iata ce poti face pentru a depista aceasta boala inca din prima faza si care sunt riscurile neprezentarilor la medic in timp util.

Ce este cancerul ovarian

Cancerul ovarian este acel tip de cancer format in tesuturile ovarului. In clasamentul mondial al celor mai intalnite tipuri de cancer, el se situeaza pe locul sapte si reprezinta a saptea cea mai frecventa cauza de mortalitate la femei.

Desi nu se stie exact ce declanseaza celulele ovariene sa se inmulteasca necontrolat si sa formeze tumori maligne, au fost identificati mai multi factori de risc:

- antecedente familiale de cancer ovarian
- aparitia primei menstruatii la varsta foarte frageda
- istoric personal de cancer de san
- lipsa sarcinilor sau prima sarcina survenita dupa 30 de ani
- menopauza tarzie

Simptomele cancerului ovarian

Medicii din Romania raporteaza in fiecare an peste 1.800 de cazuri noi de cancer ovarian. Din pacate, mai mult de jumatate dintre paciente se prezinta la specialist in faze tardive ale bolii, de unde si pronosticul redus de viata.

Simptomele acestei boli necrutatoare sunt subtile si deseori ignorate. Programeaza-te la un consult ginecologic daca prezenti mai multe dintre simptomele de mai jos:

- gaze, indigestie sau greturi persistente;
- senzatii frecvente de balonare, stare de satietate instalata imediat dupa debutul mesei;
- dureri in zona abdomenului inferior;
- nevoia de a urina des;
- constipatia alternata cu diaree;
- crestere sau scadere brusca in greutate;
- senzatie inexplicabila de oboseala;
- tulburari in respiratie;
- sangerari vaginale anormale.

Diagnosticarea cancerului ovarian

Pentru a stabili starea de sanatate a ovarelor, medicii specialisti recomanda efectuarea de ecografii abdominale si transvaginale.

Cand se constata prezenta unor formatiuni suspecte pe ovar, specialistul poate recomanda prelevarea de probe de tesut prin interventie chirurgicala (laparotomie exploratorie). La nevoie, chirurgul poate decide extirparea tumorii.

Exista si teste imunologice care masoara nivelul antigenului CA 125, o proteina produsa de tesutul ovarian si localizata la suprafata celulelor maligne. Aceasta analiza trebuie comparata insa si cu alte rezultate medicale, deoarece nivelul de CA 125 din sange poate fi influentat si de alte procese necanceroase.

Combinarea analizelor de sange cu controale ginecologice si ecografii regulate ar putea permite un diagnostic precoce al cancerului ovarian.

Testul Babes - Papanicolau nu are relevanta in acest tip de afectiune, el oferind indicii despre starea de sanatate a colului uterin, nicidecum a ovarelor.

Tratamentul cancerului ovarian

Interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii, urmata de biopsie, sunt primii pasi din conduita terapeutica.

In functie de gradul bolii, dar si de agresivitatea tumorii, se stabileste un anumit tip de chimioterapie si radioterapie.

Ce trebuie sa stii despre cancerul ovarian?

1. Orice femeie poate dezvolta cancer ovarian.
2. Recunoasterea semnelor de inceput ale bolii iti poate salva viata.
3. De cele mai multe ori, cancerul ovarian este diagnosticat in stadii avansate. Programeaza-te la un control ginecologic complet cel putin o data pe an.
4. Diagnosticarea cancerului ovarian in stadiu incipient - cand tumora se afla in interiorul ovarului (cancer in situ) mareste semnificativ sansele de supravietuire.
5. Testul Babes - Papanicolau nu poate detecta cancerul ovarian.


Citeste si despre:

Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament Simptomele precoce ale cancerului ovarian Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Tipurile si stadializarea cancerului ovarian La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut Poti face cancer dupa histerectomie? Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Oboseala constanta - cauze posibile Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine