Tusea. 4 solutii la indemana pentru ameliorarea simptomelor

Actualizat: 10 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Temperaturile scazute din timpul iernii si aerul rece provoaca de multe ori afectiuni respiratorii, exprimate frecvent prin tuse. Tusea este insa deranjanta, iar daca nu se intervine la timp, aceasta se poate agrava.

Tusea este provocata de iritarea mucoasei de la nivelul tractului respirator sau de prezenta unor secretii patologice si reprezinta un act reflex al organismului, care incearca sa elibereze caile respiratorii pentru a proteja plamanii in fata infectiilor.

Tusea poate fi de doua feluri: seaca sau cu expectoratie. Tusea seaca poate dura un timp mai indelungat, devenind foarte obositoare si greu de suportat.

Tusea productiva sau cu expectoratie contribuie la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior.

Remedii impotriva tusei

Hidratarea. Pentru ameliorarea rapida a tusei, primul lucru care trebuie facut este o buna hidratare. Este recomandat consumul zilnic a minimum doi litri de lichide.

Hidratarea mentine membranele mucoase umede, ajutand la combaterea bacteriilor. Corpul devine mai capabil sa lupte impotriva altor simptome de raceala.

Apa, ceaiurile si supele contribuie la decongestionarea cailor respiratorii si calmeaza mucoasa iritata. O ceasca de ceai cald din plante calmeaza gatul iritat de tuse. De asemenea, supele calde ofera substantele nutritive necesare organismului pentru a lupta cu o eventuala infectie.

Sucurile de fructe asigura atat o buna hidratare, cat si un aport de vitamine si minerale, esential in cazul recuperarii in urma tusei.

Mierea. Mierea este un remediu natural pentru tratarea tusei. Ceaiurile din plante indulcite cu miere sau laptele cald in combinatie cu mierea favorizeaza decongestionarea cailor respiratorii si expectoratia, fiind in acelasi timp o alinare pentru gatul iritat de tuse.

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Pennsylvania, o lingurita de miere luata cu 30 de minute inainte de culcare poate calma tusea, favorizand secretia de saliva. Mai mult, proprietatile antioxidante si antimicrobiene contribuie la accelerarea procesului de vindecare.

Aerul curat. Tusea este ameliorata si de aerul curat. Acesta este un bun decongestionant, ajuta la eliberarea cailor respiratorii, blocate adesea de mucozitati in timpul acceselor de tuse.

E bine ca, inainte de culcare, persoana care sufera de tuse seaca sau productiva sa faca o plimbare de 15-20 de minute. Miscarea si inhalarea aerului curat vor avea efect calmant, asigurand un somn linistit.

In plus, e important ca pacientul sa stea intr-o camera bine aerisita, in care sa fie asigurata o umiditate optima pentru a evita inrautatirea simptomelor. Exercitiile de respiratie sunt utile pentru a favoriza eliminarea sputei.

Odihna. Pentru ameliorarea tusei este nevoie de multa odihna. Tusea se diminueaza in intensitate in timpul repaosului la pat. Mai mult, odihna pregateste organismul pentru lupta cu virusul.

In cazul in care tusea nu cedeaza cu aceste solutii in cel mult 7-8 zile, e necesar un consult medical de specialitate.


Citeste si despre:

Trusa de prim ajutor Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Astmul bronsic Cum combati raceala si gripa Durerea de cap declansata de tuse Tusea cronica De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tusea productiva - din piept Tusea Tusea convulsiva (Infectia cu Bordetella pertussis sau Tusea magareasca) Tusea convulsiva Remedii pentru tuse Tratamente pentru tuse productiva De ce nu reusiti sa scapati de tuse