'Tu stii ce varsta au plamanii tai?' - consulta un medic penumolog!

Actualizat: 17 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In fiecare an, pe 17 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a BPOC, avand drept obiectiv popularizarea acestei afectiuni la nivel mondial. Anul acesta organizatorului traditional, GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), i se alatura sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org), intr-un parteneriat care isi va dovedi etcienta in combaterea acestui flagel al secolului XXI.

BPOC este o afectiune pulmonara cu prevalenta in continua crestere, cu impact devastator atat asupra celor afectati de aceasta boala, cat si asupra familiilor acestora. Este o afectiune care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile incipiente ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, desi riscul ca o persoana sa aiba BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeste spirometrie, este foarte de usor de facut, rapid si nu este dureros. Cu cat BPOC este depistat mai devreme, cu atat tratamentele instituite in fazele de debut pot sa previna mai eficient scaderea functiei pulmonare.

Deviza sub care se desfasoara activitatile din acest an este „Iti lipseste aerul. Dar nu iti lipseste sprijinul.“ Este un mesaj pozitiv, care subliniaza ca exista in prezent posibilitati de tratament eficiente pentru pacientii diagnosticati cu BPOC. Tratamentele existente ii fac pe pacienti nu doar sa se simta mai bine, dar cu ajutorul lor, ei isi pot continua viata intr-un mod activ.

In plus, aceasta deviza este un semnal de alarma catre publicul larg. Dispneea (senzatia de sufocare sau lipsa de aer) nu este doar un atribut inevitabil al inaintarii in varsta. Dispneea poate fi un semn al bolii, iar cei care au asemenea simptome, ar trebui sa mearga la medic si sa isi verifice functia pulmonara.

Aceasta este de altfel si tema campaniei organizata anul acesta de Societatea Romana de Pneumologie. „Tu stii cati ani au plamanii tai?“ este o campanie prin care se incearca sensibilizarea populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si al consultului la medicul pneumolog. Fara respiratie, viata nu este posibila.

Anul 2010 a fost declarat „An al Plamanilor“ si este momentul sa ne indreptam atentia si asupra acestei afectiuni, responsabila de decesul a cca. 3 milioane de persoane in tecare an. Ingrijorator este ca la nivel mondial rata de sub-diagnosticare este extrem de ridicata – intre 25 si 50%.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% dintre pacienti benficiasera de o spirometrie in ultimul an).

„Accesul extins la spirometrie poate ajuta la diagnosticarea precoce a BPOC, reducand astfel povara mondiala socio-economica de care aceasta afectiune se face responsabila”. In acest sens, Societatea Romana de Pneumologie a mobilizat in acest an importante resurse educationale pentru a incuraja profesionistii din domeniul sanitar sa includa spirometria intre investigatiile curente. „Multi dintre noi considera ca e important sa ne monitorizam nivelul colesterolului cel putin o data pe an. Pentru cei la care se identitca factori de risc pentru dezvoltarea BPOC, o determinare anuala a functiei pulmonare este la fel de importanta“, a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In lipsa tratamentului, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor care ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul de tigari. Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate, situatie intalnita in special in tarile in curs de dezvoltare. Ziua Mondiala a BPOC este o initiativa care dateaza din 2002 si cu tecare an s-a constituit intr-un eveniment din ce in ce mai important la nivel mondial.


Citeste si despre:

Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului? Cat de mult inseamna prea obosit Vorbirea intarziata Scurgerile mamelonare – semnifica rar o boala grava Durerea in cancer Semne care arata imbolnavirea corpului Simptome respiratorii care nu ar trebui ignorate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Durerile de urechi frecvente la copii - cauze, preventie, tratament Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare Ingrijirea lentilelor de contact Oboseala si somnolenta: cauze comune Senzatia de a urina in timpul actului sexual 10 simptome de cancer la femei Ce dezvaluie picioarele despre sanatate?