Radiografia pulmonara - cand este recomandata si de ce?

Actualizat: 22 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Radiografia pulmonara (toracica) este cea mai frecventa examinare radiologica. O radiografie toracica ofera imagini ale inimii, plamanilor, cailor respiratorii, vaselor de sange, coloanei vertebrale si peretilor toracici. Aceasta poate dezvalui prezenta lichidului sau a aerului in plamani.

Radiatiile X sunt cea mai veche si cea mai frecventa forma de imagistica medicala. Radiografia este un test medical neinvaziv, care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale.

Imaginile cu radiatii X implica expunerea unei parti a corpului la o mica doza de radiatii ionizante, pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Imaginile cu raze X pot identifica semne de pneumonie, insuficienta cardiaca, cancer pulmonar, cicatrici ale tesutului pulmonar sau sarcoidoza.

O radiografie toracica este de obicei primul test de imagistica folosit pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor, precum:
- dificultati de respiratie;
- tuse;
- dureri toracice;
- febra.

Ce afectiuni pot fi depistate?

- pneumonie;
- insuficienta cardiaca si alte probleme cardiace;
- emfizem pulmonar;
- fibroza chistica;
- cancer la plamani;
- pozitionarea dispozitivelor medicale;
- acumularea de lichid sau aer in plamani (pneumotorax).

Radiografia pulmonara va identifica, asadar, prezenta cancerului pulmonar, insa exista tipuri de cancer care nu apar la razele X. In cazul in care medicul are o suspiciune, acesta va recomanda teste suplimentare.

Un examen cu raze X poate arata si complicatiile pneumoniilor, abceselor sau extinderea ganglionilor limfatici.

Cat de sigure sunt razele X?

In general, radiografiile toraco-pulmonare sunt foarte sigure. Desi orice expunere la radiatii prezinta un anumit risc pentru organism, cantitatea utilizata la radiografia toracica este mica si nu este considerata periculoasa.

Avantajele si dezavantajele radiografiei pulmonare

Beneficii
- Dupa examinarea cu raze X nu raman radiatii in corp;
- Razele X nu au de obicei efecte secundare;
- Echipamentele cu raze X sunt relativ ieftine si sunt disponibile pe scara larga in camerele de garda, in centrele de ingrijire ambulatorie;
- Deoarece imagistica cu raze X este rapida si usoara, este deosebit de utila in diagnosticarea si initierea tratamentului de urgenta.

Riscuri
- Expunerea excesiva la radiatii prezinta un foarte mic risc de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, beneficiul unui diagnostic precis depaseste cu mult acest risc;
- Doza de radiatie eficienta pentru aceasta procedura variaza;
- Femeile trebuie sa informeze medicul care le recomanda o radiografie pulmonara daca sunt sau exista riscul sa fie insarcinate.

De ce este recomandata radiografia pulmonara inaintea interventiei chirurgicale?

O radiografie toracica permite sa fie recunoscute cele mai multe dintre leziunile pulmonare, cum ar fi cele ale tuberculozei, pneumopatiile infectioase, pneumonia sau edemul pulmonar. Aceasta usureaza interventia chirurgului, care stie astfel cu precizie unde trebuie sa intervina.

Protocoalele medicale recomanda o radiografie la plamani in timpul analizelor anuale, dupa implinirea varstei de 40 de ani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Cand este recomandat sa porti aparat dentar Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului Cand se recomanda amniocenteza Cand este indicata folosirea aspiratorului nazal la bebelusi Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Cui ii este recomandata sarea fara sodiu? Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Metode moderne care fac posibila obtinerea sarcinii si a nasterii unui copil sanatos in 2023 Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? Cand este contagioasa varicela? Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Urechile decolate(clapauge) – cand se recomanda otoplastia Care sunt tipurile de ecografie cardiaca si cand este nevoie de fiecare? Cand este timpul sa incheiati o relatie? Abcesul pulmonar