Radiografia pulmonara - cand este recomandata si de ce?

Actualizat: 22 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Radiografia pulmonara (toracica) este cea mai frecventa examinare radiologica. O radiografie toracica ofera imagini ale inimii, plamanilor, cailor respiratorii, vaselor de sange, coloanei vertebrale si peretilor toracici. Aceasta poate dezvalui prezenta lichidului sau a aerului in plamani.

Radiatiile X sunt cea mai veche si cea mai frecventa forma de imagistica medicala. Radiografia este un test medical neinvaziv, care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale.

Imaginile cu radiatii X implica expunerea unei parti a corpului la o mica doza de radiatii ionizante, pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Imaginile cu raze X pot identifica semne de pneumonie, insuficienta cardiaca, cancer pulmonar, cicatrici ale tesutului pulmonar sau sarcoidoza.

O radiografie toracica este de obicei primul test de imagistica folosit pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor, precum:
- dificultati de respiratie;
- tuse;
- dureri toracice;
- febra.

De ce se foloseste radiografia?

Radiografiile toracice sunt un tip comun de examen. O radiografie toracica este adesea printre primele proceduri pe care le veti avea daca medicul dumneavoastra suspecteaza o boala cardiaca sau pulmonara. O radiografie toracica poate fi, de asemenea, utilizata pentru a verifica modul in care raspundeti la tratament. O radiografie toracica poate dezvalui multe lucruri in interiorul corpului dumneavoastra, inclusiv:

- Starea plamanilor. Razele X toracice pot detecta cancerul, infectia sau acumularea de aer in spatiul din jurul plamanului, ceea ce poate provoca colapsul plamanului. De asemenea, pot prezenta afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul sau fibroza chistica, precum si complicatii legate de aceste afectiuni.

- Probleme pulmonare legate de inima. Radiografiile toracice pot arata modificari sau probleme ale plamanilor care decurg din probleme cardiace. De exemplu, lichidul din plamani poate fi un rezultat al insuficientei cardiace congestive.

- Dimensiunea si conturul inimii dumneavoastra. Modificarile in dimensiunea si forma inimii dumneavoastra pot indica insuficienta cardiaca, lichid in jurul inimii sau probleme ale valvelor cardiace.

- Vase de sange. Deoarece contururile vaselor mari din apropierea inimii dumneavoastra - aorta si arterele si venele pulmonare - sunt vizibile pe raze X, ele pot dezvalui anevrisme aortice, alte probleme ale vaselor de sange sau boli cardiace congenitale.

- Depuneri de calciu. Razele X toracice pot detecta prezenta calciului in inima sau in vasele de sange. Prezenta acestuia poate indica grasimi si alte substante din vasele dumneavoastra, leziuni ale valvelor inimii, arterelor coronare, muschiului inimii sau sacului protector care inconjoara inima. Nodulii calcificati din plamani provin cel mai adesea de la o infectie veche, rezolvata.

- Fracturi. Fracturile coastelor sau ale coloanei vertebrale sau alte probleme ale oaselor pot fi observate pe o radiografie toracica.

- Modificari postoperatorii. Radiografiile toracice sunt utile pentru monitorizarea recuperarii dupa ce ati avut o interventie chirurgicala in piept, cum ar fi la inima, plamani sau esofag. Medicul dumneavoastra poate examina orice conducte sau tuburi care au fost plasate in timpul interventiei chirurgicale pentru a verifica daca exista scurgeri de aer si zone de lichid sau acumulare de aer.

- Un stimulator cardiac, defibrilator sau cateter. Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele au fire atasate la inima pentru a va ajuta sa va controlati ritmul cardiac. Cateterele sunt tuburi mici folosite pentru a furniza medicamente sau pentru dializa. O radiografie toracica este efectuata de obicei dupa plasarea unor astfel de dispozitive medicale pentru a va asigura ca totul este pozitionat corect.

Ce afectiuni pot fi depistate?
- pneumonie;
- insuficienta cardiaca si alte probleme cardiace;
- emfizem pulmonar;
- fibroza chistica;
- cancer la plamani;
- pozitionarea dispozitivelor medicale;
- acumularea de lichid sau aer in plamani (pneumotorax).

Radiografia pulmonara va identifica, asadar, prezenta cancerului pulmonar, insa exista tipuri de cancer care nu apar la razele X. In cazul in care medicul are o suspiciune, acesta va recomanda teste suplimentare.
Un examen cu raze X poate arata si complicatiile pneumoniilor, abceselor sau extinderea ganglionilor limfatici.

Cat de sigure sunt razele X?

In general, radiografiile toraco-pulmonare sunt foarte sigure. Desi orice expunere la radiatii prezinta un anumit risc pentru organism, cantitatea utilizata la radiografia toracica este mica si nu este considerata periculoasa.

Avantajele si dezavantajele radiografiei pulmonare

Beneficii
- Dupa examinarea cu raze X nu raman radiatii in corp;
- Razele X nu au de obicei efecte secundare;
- Echipamentele cu raze X sunt relativ ieftine si sunt disponibile pe scara larga in camerele de garda, in centrele de ingrijire ambulatorie;
- Deoarece imagistica cu raze X este rapida si usoara, este deosebit de utila in diagnosticarea si initierea tratamentului de urgenta.

Riscuri
- Expunerea excesiva la radiatii prezinta un foarte mic risc de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, beneficiul unui diagnostic precis depaseste cu mult acest risc;
- Doza de radiatie eficienta pentru aceasta procedura variaza;
- Femeile trebuie sa informeze medicul care le recomanda o radiografie pulmonara daca sunt sau exista riscul sa fie insarcinate.
De ce este recomandata radiografia pulmonara inaintea interventiei chirurgicale?
O radiografie toracica permite sa fie recunoscute cele mai multe dintre leziunile pulmonare, cum ar fi cele ale tuberculozei, pneumopatiile infectioase, pneumonia sau edemul pulmonar. Aceasta usureaza interventia chirurgului, care stie astfel cu precizie unde trebuie sa intervina.
Protocoalele medicale recomanda o radiografie la plamani in timpul analizelor anuale, dupa implinirea varstei de 40 de ani.

Concluzie

Razele X toracice produc imagini ale inimii, plamanilor, vaselor de sange, cailor respiratorii si oaselor pieptului si ale coloanei vertebrale. Razele X toracice pot dezvalui, de asemenea, lichid in sau in jurul plamanilor sau aerul din jurul plamanului. Daca mergeti la medicul dumneavoastra sau la camera de urgenta cu dureri in piept, o leziune toracica sau dificultati de respiratie, de obicei vi se va face o radiografie toracica. Imaginea il ajuta pe medicul dumneavoastra sa stabileasca daca aveti probleme cu inima, un plaman colapsat, pneumonie, coaste rupte, emfizem, cancer sau oricare dintre alte cateva afectiuni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Cand se recomanda amniocenteza Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Cui ii este recomandata sarea fara sodiu? Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Urechile decolate(clapauge) – cand se recomanda otoplastia Abcesul pulmonar Embolismul pulmonar Totul despre cancerul pulmonar