Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara

Actualizat: 12 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

ARES lanseaza primul departament medical dedicat tratamentului minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale (CTO). Acestea reprezinta leziuni ale arterelor care iriga muschiul cardiac si care sunt blocate partial sau complet de o perioada mai lunga de trei luni. Ocluziile coronariene cronice totale (CTO) sunt rezultatul aterosclerozei si apar mai ales In cazul pacientilor cu boala coronariana. Aproximativ 25% dintre pacientii care sufera de boala coronariana au cel putin o ocluzie cronica totala.

Variantele de tratament pentru pacientii care sufereau de ocluzii cronice totale pana In urma cu cativa ani, erau reprezentate de tratamentul medicamentos si operatia de bypass coronarian. In cadrul bypassul coronarian, o portiune dintr-o vena sau artera, recoltata din alta parte a corpului, este cusuta In dreptul ocluziei arteriale pentru a crea o noua cale de circulatie a sangelui. Bypass-ul reprezinta o procedura de chirurgie cardiovasculara care nu este lipsita de riscuri si are un timp de recuperare semnificativ.

Recent, au fost dezvoltate noi metode minim invazive pentru tratamentul CTO, prin intermediul cateterismului cardiac. Dezobstructia percutana a ocluziilor cronice totale reprezinta o alternativa la interventia chirurgicala. Este o procedura minim invaziva de cardiologie interventionala cu un grad sporit de dificultate, care necesita echipamente performante si medici cu experienta. Procedura este asemanatoare angioplastiei coronariene si se realizeaza In sala de angiografie, unde medicul cardiolog interventionist va introduce mai multe catetere speciale In arterele pacientului, pentru a identifica si a dilata cu ajutorul unor stenturi ocluziile cronice totale.

Fiind o procedura minim invaziva, dezobstructia percutana a ocluziilor coronariene cronice totale (CTO) beneficiaza de avantajele unei internari de scurta durata. De obicei, pacientii raman internati Intre 24 si 48 de ore si apoi se pot Intoarce la activitatile obisnuite.

Departamentul CTO va functiona In toate centrele ARES din tara. Astfel, In centrele din Bucuresti si Cluj-Napoca, pacientii vor avea la dispozitie toata gama de investigatii pentru depistarea ocluziilor coronariene cronice (consult cardiologic, EKG, ecografie cardiaca, Holter EKG, Holter TA, test de efort, ecografie transesofagiana, angiografie coronariana) si tratamentul interventional. In centrele din Pitesti si Constanta vor fi disponibile procedurile de angiografie coronariana (diagnostic) si de tratament minim invaziv al CTO.

Misiunea ARES In Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale nationale si internationale.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ischemia arteriala periferica Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate Ischemia entero-mezenterica Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Hipertensiunea arteriala secundara - ucigasul discret si tacut Reguli de urmat dupa implantul de stent Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentul psorizisului in placi Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare Hepatita B si noile ghiduri de tratament