Colita ulcerativa la copii

Actualizat: 11 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Colita ulcerativa este un tip de boala inflamatorie intestinala. Aceasta provoaca inflamatia colonului, numit si intestin gros.

Inflamatia poate provoca episoade de balonare si sangerari, dar si frecvente episoade diareice. Aceste simptome pot fi greu de suportat pentu un adult, in cazul copiilor afectiunea putand fi chiar si mai grava.

Colita ulcerativa este o afectiune cronica, singurul tratament constand intr-o interventie chirurgicala, ce are ca scop eliminarea totala a colonului.

Cu toate acestea gestionarea simptomatologiei poate fi realizata prin mai multe moduri.

Simptomatologie

Se estimeaza ca aproximativ 15-20% dintre pacientii cu colita ulcerativa sunt copii. Acestia pot experimenta o varietate de simptome, de la moderate la severe, iar majoritatea cazurilor sunt diagnosticate abia dupa varsta de 10 ani.

Copiii cu colita ulcerativa trec adesea prin perioade minime si maxime din punct de vedere al simptomatologiei bolii. In unele cazuri, tabloul clinic poate sa lipseasca initial, iar atunci cand apare, sa fie compus dintr-o serie de simptome grave.

Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de:

- Anemie - din cauza pierderilor de sange;

- Diaree - in unele cazuri insotita de sangerari;

- Fatigabilitate;

- Malnutritie si malabsorbtie;

- Sangerare rectala;

- Dureri de stomac;

- Pierdere inexplicabila in greutate.

Uneori, colita ulcerativa poate deveni atat de severa, astfel incat sa provoace simptomatologie diferita de cea a tractului gastro-intestinal. Copiii cu simptome severe pot dezvolta:

- Fragilizarea oaselor;

- Dureri articulare (artralgii);

- Litiaza renala;

- Tulburari hepatice;

- Eruptii cutanate si alte leziuni ale pielii.

Aceste simptome pot face dificila diagnosticarea colitei ulcerative deoarece ele indica alte afectiuni de sanatate. In plus, copiii cu varste mici pot avea dificultati in a-si explica simptomele, iar adolescentii se simt prea jenati pentru a discuta despre acestea.

Cauze

Cauzele exacte de aparitie ale colitei ulcerative nu sunt pe deplin cunoscute. Anterior, au fost suspectate dieta si stresul, dar acum medicii au constatat ca acesti factori pot doar agrava boala, nu sa o produca.

Cercetatorii considera ca, in unele cazuri, anumiti virusi sau bacterii pot provoca reactiile inflamatorii de la nivelul colonului. Acest lucru apare ca urmare a unei defectiuni la nivelul sistemului imunitar.

De asemenea, se considera ca unul dintre principalii factori de risc la copii pentru colita ulcerativa este prezenta unui alt membru al familiei cu aceasta boala. Aproximativ 20% dintre copiii cu colita ulcerativa au o ruda apropiata care are aceasta afectiune.

Diagnosticare

Trebuie stiut faptul ca nu exista o investigatie special destinata pentru diagnosticarea colitei ulcerative.

Medicul va efectua teste si investigatii diferite pentru a exclude alte afectiuni cu simptome similare colitei ulcerative. Initial, trebuie realizat examenul fizic si informarea cu privire la istoricul personal si familial al copilului.

Investigatiile suplimentare ce pot ajuta la diagnosticarea colitei ulcerative includ:

• Teste de sange – acestea pot cuprinde verificarea nivelurilor scazute de celule rosii (hematii) din sange, care ar putea indica anemia. De asemenea, cresterea numarului de celule albe din sange (leucocite) poate indica o infectie care a stimulat sistemul imunitar;

• Probe de scaun – se efectueaza pentru a testa prezenta sangelui, dar si a unor bacterii sau paraziti;

• Endoscopia – poate fi superioara sau inferioara (colonoscopia). Se foloseste pentru a vizualiza sau a preleva probe de tesut din portiunile interioare ale tractului digestiv;

• Clisma baritata – ajuta medicul sa observe mai bine colonul cu ajutorul razelor X si sa identifice posibile zone de ingustare sau obstructie.

Tratament

Tratamentul pentru colita ulcerativa depinde de severitatea simptomelor copilului. unele medicamente nu vor functiona la anumiti copii, din acest motiv fiind necesara schimbarea tratamentului.

Colita ulcerativa la adulti este tratata, de obicei, cu un tip special de clisma ce contine medicamente. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, copiii nu pot tolera acest tip de tratament. Alternativele pentru acestia includ:

• Aminosalicilati – au rol in reducerea inflamatiei de la nivelul colonului;
• Corticosteroizi – impiedica atacarea colonului de catre sistemul imunitar;
• Imunomodulatori – reduc reactiile inflamatorii ale organismului.

Daca simptomele copilului nu raspund la aceste metode de tratament, ba chiar se agraveaza, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru eliminarea partii afectate a colonului.

Copilul poate trai fara un segment din colon, dar acest lucru ii poate afecta drastic digestia. De asemenea, trebuie stiut ca aceasta interventie nu vindeca boala, aceasta putand sa apara in alte parti ale colonului ramase dupa operatie.

In situatii severe, medicul poate recomanda eliminarea intregului colon al copilului. Astfel, o portiune a intestinului subtire va fi redirectionata prin peretele abdominal, in acest mod fecalele putand sa se elimine din organism.

Complicatii asociate

Colita ulcerativa care incepe in copilarie are cele mai mari sanse sa afecteze un segment important al colonului. Cu cat portiunea afectata din colon este mai mare, cu atat mai grava este boala. Posibilele complicatii fizice ale colitei ulcerative sunt:

- Hemoragia severa;
- Perforarea colonului;
- Deshidratarea;
- Osteoporoza;
- Cancerul de colon;
- Megacolonul toxic;
- Tromboza venoasa si arteriala.

A trai cu o afectiune care produce in mod constant simptome gastro-intestinale, inclusiv diaree, reprezinta un lucru foarte dificil pentru un copil.

Acestuia ii va fi foarte greu sa inteleaga boala sa, iar pe langa efectele fizice, copiii pot dezvolta anxietate si probleme sociale legate de starea lor.

Printre cele mai frecvente preocupari legate de boala ale copiilor se gasesc urmatoarele:

- Frustrare fata de sentimentul de a fi diferit si de a avea limitari fizice;
- Furie cu privire la boala;
- Jena cu privire la folosirea frecventa a toaletei, dar si a pungii colectoare de fecale;
- Anxietate in legatura cu pierderea in greutate;
- Grija cu privire la alimentele care le pot agrava simptomele.

Sfaturi pentru copii si parinti

Exista numeroase modalitati prin care copiii si parintii lor pot gestiona mai usor simptomele colitei ulcerative, astfel incat viata sa fie mai usoara. Cateva dintre aceste metode sunt:

- Educarea persoanelor apropiate, a profesorilor si a colegilor despre boala, nevoile nutritionale si medicamentele utilizate;

- Solicitarea sfatului unui dietetician cu privire la o dieta optima care sa ofere suficiente substante nutritive;

- Includerea copilului, dar si a parintilor in sedinte de psihoterapie sau in grupuri de sprijin.

Concluzii

Colita ulcerativa este o afectiune cronica ce creeaza numeroase neplaceri atat adultilor, dar mai ales copiilor.

Simptomele si severitatea bolii pot varia de la copil la copil. Nu exista un tratament curativ, dar exista metode prin care simptomele pot fi ameliorate, astfel incat boala sa fie suportata mai usor, iar viata sa para mai placuta.


Citeste si despre:

Enterocolita: Simptome si tratament eficient Steatoreea Intoleranta la gluten Afectiuni rectale Himenolepidoza Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Tromboza de sinus cavernos Sangerarea rectala Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei!