Metoda observarii mucusului cervical (Billings)

Actualizat: 13 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Metoda ovulatiei Billings este folosita ca mijloc natural de contraceptie sau de identificare a perioadei fertile pentru obtinerea sarcinii. Ea se bazeaza pe observarea atenta a modificarilor mucusului cervical in decursul unui ciclu menstrual.

Caracteristicile mucusului cervical intr-un ciclu menstrual

In timpul unui ciclu menstrual mucusul sufera mai multe modificari legate de culoare, textura, densitate, consistenta sau volum astfel:

- imediat dupa menstruatie apare perioada de "zile uscate", in care secretia este aproape inexistenta - senzatia de vagin uscat;
- in perioada fertila sunt "zilele umede", in care mucusul este abundent, dens creand o usoara senzatie de "umezeala" si disconfort; el poate fi observat cu usurinta pe slip sau pe hartia igienica;
- in zilele ulterioare perioadei fertile - mucusul este tulbure, vascos, lipicios si dens; revine la perioada de "zile uscate".

In functie de aceste proprietati ale mucusului cervical iti poti da seama cand trebuie sa te protejezi impotriva sarcinii nedorite sau cand e momentul sa faci sex pentru conceptie. Zilele umede sunt cele mai fertile si necesita metode suplimentare de protectie sau sex o data la doua zile pentru a se obtine sarcina.

Eficacitatea si avantajele metodei

Aceasta metoda este una dintre cele mai ieftine si eficiente tehnici de identificare a perioadei fertile sau de prevenire a sarcinii. Ea nu foloseste termometre, medicamente sau alte instrumente de masurare ci observarea atenta a mucusului la exteriorul organelor genitale.

Metoda Billings este una foarte sigura daca este aplicata corect. Rata de succes creste daca este combinata si cu alte metode de identificare a perioadei fertile.

Un avantaj al metodei de observare a mucusului cervical este ca ea nu depinde de regularitatea ciclurilor menstruale. Pe langa scopul contraceptiv sau de depistare a perioadei fertile, ea contribuie si la intretinerea unei sanatati optime in zona genitala.


Citeste si despre:

Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate? Cum poate sti o femeie cand este fertila? Stabilirea fertilitatii Calcul perioada fertila Fertilitate, disfunctii sexuale Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Inseminarea intrauterina (IUI) menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Hormonii in menopauza: Cum influenteaza starea de bine a femeilor? Inseminarea artificiala intratubara (ITI) Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Tehnicile de reproducere asistata - ART Infertilitatea - sterilitatea Infertilitatea la barbati - generalitati Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei Dieta pentru stimularea fertilitatii