Metoda observarii mucusului cervical (Billings)

Publicat: 13 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Metoda ovulatiei Billings este folosita ca mijloc natural de contraceptie sau de identificare a perioadei fertile pentru obtinerea sarcinii. Ea se bazeaza pe observarea atenta a modificarilor mucusului cervical in decursul unui ciclu menstrual.

Caracteristicile mucusului cervical intr-un ciclu menstrual

In timpul unui ciclu menstrual mucusul sufera mai multe modificari legate de culoare, textura, densitate, consistenta sau volum astfel:

- imediat dupa menstruatie apare perioada de "zile uscate", in care secretia este aproape inexistenta - senzatia de vagin uscat;
- in perioada fertila sunt "zilele umede", in care mucusul este abundent, dens creand o usoara senzatie de "umezeala" si disconfort; el poate fi observat cu usurinta pe slip sau pe hartia igienica;
- in zilele ulterioare perioadei fertile - mucusul este tulbure, vascos, lipicios si dens; revine la perioada de "zile uscate".

In functie de aceste proprietati ale mucusului cervical iti poti da seama cand trebuie sa te protejezi impotriva sarcinii nedorite sau cand e momentul sa faci sex pentru conceptie. Zilele umede sunt cele mai fertile si necesita metode suplimentare de protectie sau sex o data la doua zile pentru a se obtine sarcina.

Eficacitatea si avantajele metodei

Aceasta metoda este una dintre cele mai ieftine si eficiente tehnici de identificare a perioadei fertile sau de prevenire a sarcinii. Ea nu foloseste termometre, medicamente sau alte instrumente de masurare ci observarea atenta a mucusului la exteriorul organelor genitale.

Metoda Billings este una foarte sigura daca este aplicata corect. Rata de succes creste daca este combinata si cu alte metode de identificare a perioadei fertile.

Un avantaj al metodei de observare a mucusului cervical este ca ea nu depinde de regularitatea ciclurilor menstruale. Pe langa scopul contraceptiv sau de depistare a perioadei fertile, ea contribuie si la intretinerea unei sanatati optime in zona genitala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate? Cum poate sti o femeie cand este fertila? Stabilirea fertilitatii Calcul perioada fertila Fertilitate, disfunctii sexuale Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Inseminarea intrauterina (IUI) Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Ce este transpiratia pe baza de stres si cum o combatem Secretele calendarului: Care sunt semnele ovulatiei si cum putem prezice ovulatia Inseminarea artificiala intratubara (ITI) Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Tehnicile de reproducere asistata - ART Infertilitatea - sterilitatea Infertilitatea la barbati - generalitati Solutii naturale pentru cresterea fertilitatii femeilor