Factorii de risc si cauzele aparitiei metroragiilor

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Razvan Pop-Began
Consultant medical:

Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati


Metroragia este definita ca sangerarea anormala in afara perioadei ciclului menstrual, iar cel mai adesea apare neregulat in aceasta perioada. Sangerarea anormala poate avea caracter diferit la femei. Metroragia nu reprezinta o menstruatie abundenta din perioada ciclului menstrual.

Desi un ciclu menstrual mai abundent poate avea similitudini cu metroragia, cel mai adesea, acesta reprezinta cauze si simptome diferite.

Cauze

Metroragia apare ca o anormalitate a ciclului menstrual si poate fi reprezentata de o mica sangerare in parcursul ciclului menstrual, cat si ca o sangerare abundenta care simuleaza a doua perioada de menstruatie si care este insotita adesea de o dereglare completa a intregului ciclu menstrual.

In cazul unei sangerari de mica sau foarte mica abundenta, in special in perioada 12-16 zile a ciclului menstrual, este vorba de o sangerare in perioada de ovulatie.

In momentul desprinderii ovului din foliculul ovarian si eliminare a acestuia, mai multe femei experimenteaza o mica sangerare.

Aceasta sangerare de cantitati reduse poate fi fiziologica, si anume desprinderea din folicul a fost mai dificila si a reprezentat si o rupere tisulara care, desigur, va fi insotita de o rupere a vaselor sanguine capilare si, deci, o mica sangerare.

Metroragia poate aparea dupa un act sexual. In cazul in care sangerarea nu este abundenta si dispare in cateva minute dupa actul sexual, aceasta nu ar trebui sa puna probleme. Daca are un caracter repetitiv sau in cazul in care nu se opreste in primele cateva minute dupa actul sexual, este recomandat un consult ginecologic.

O a treia categorie de aparitie a unor sangerari reduse cantitativ, sporadice si neinsotite de alta simptomatologie este varsta pre-pubertara, pubertara si imediat dupa menopauza.

Mai multe femei inaintea perioadei de pubertate pot experimenta sangerari neregulate, determinate de instalarea graduala a hormonilor sexuali: estrogen si progesteron, care produc modificari.

In cazul femeilor aflate la menopauza, pot exista unele descarcari sporadice imediat dupa instalarea menopauzei sau chiar si la cativa ani dupa aceasta.

Factori de risc

Exista unii factori de risc ce pot determina prezenta metroragiilor. In unele cazuri, totusi, se impune controlul ginecologic.

Cauzele endocrine

Deoarece ciclul menstrual este guvernat de prezenta hormonilor sexuali estrogen si progesteron, dereglarile hormonale pot cauza, de asemenea, tulburari ale ciclului menstrual.

De regula, tratamentul in acest caz il va reprezenta terapia hormonala reglatoare, care poate fi de tipul suplimentelor hormonale sau de tipul anticonceptionalelor cu incarcatura semnificativa hormonala.

Pe langa prezenta unor afectiuni endocrine, metroragiile pot fi cauzate si de folosirea pe termen indelungat si neadecvat a anticonceptionalelor, fara un consult medical in prealabil

O alta cauza a acestor dereglari hormonale o reprezinta si stresul prelungit si excesiv sau dietele.

Cauze inflamatorii si infectioase

Deoarece dimensiunea uretrei feminine este una diferita decat cea a barbatilor, femeile sunt predispuse la aparitia infectiilor urinare joase recurente.

In cazul in care aceste infectii au o frecventa prea sporita sau sunt tratate insuficient ori incorect, acestea se pot transforma in infectii de localizare inalta. Infectiile urinare inalte pot favoriza o infectie la nivelul colului uterin sau a trompelor uterine (falopiana).

Aceste infectii vor declansa cervicite (inflamatii si infectii ale colului uterin), endometrita (infectii si inflamatii ale endometrului). Endometrul reprezinta tesutul extern sau invelisul cel mai superficial al uterului.

Endometrul se desprinde in timpul ciclului menstrual si, impreuna cu acesta, vase capilare care produc sangerarea normala a ciclului.

Endometrul trece printr-o faza de refacere permanenta si ingrosare in perioada celor 28 de zile, pentru a se “pregati” pentru o eventuala nidatie (implantare) a ovulului.

In cazul in care aceasta nu se produce, endometrul se va desprinde si are loc sangerarea din perioada 1-5 a ciclului menstrual, dupa care ciclul se reia.

In cazul inflamarii sau infectiei, tesutul superficial endometrial se va desprinde inainte de perioada fiziologica, ceea ce va declansa metroragia.

Bolile cu transmitere sexuala pot, de asemenea, sa produca rupturi premature ale endometrului. Boala inflamatorie pelvina este o alta cauza a dereglarii ciclului menstrual.

Tratamentul, in aceste situatii, urmareste tratarea bolii primare. Asadar, o terapie cu antibiotic (recomandat doar de catre medic, deoarece tratamentul antibiotic variaza) va fi indicata.

Tratarea bolii de fond va duce la eliminarea cauzei primare si, totodata, la revenirea ciclului menstrual in parametrii fiziologici si la oprirea metroragiei.

Este important de stiut ca un tratament antibiotic repetat sau prelungit poate cauza o dereglare in flora bacteriana fiziologica, determinand o infectie fungica sau candidoza, care vor necesita tratament.

Patologii morfologice (structurale)

Endometrioza este prezenta endometrului in profunzime miometrului (tesutul muscular mediu al uterului). Endometrioza va fi insotita cel mai adesea de durere pelvina mai accentuata in timpul menstruatiei, dar cu o prezenta constanta mai redusa.

Aceasta poate produce si o sangerare mai abundenta la menstruatie si poate fi insotita de durere in timpul actului sexual.

Leiomiomul sau fibromul uterin

Reprezinta tumori benigne de la nivelul uterului care rareori degenereaza intr-o forma de tesut malign. Prezenta unei mase bine incapsulate la nivelul uterului va deregla, asadar, eliminarea normala a endometrului si poate produce o eliminare prematura a acestuia.

Prezenta unei tumori benigne de acest tip, precum si de tipul polipilor uterini poate fi distinsa mai usor de alte cauze ale metroragiei deoarece aceasta cauza va produce dereglari in tot ciclul menstrual.

Asadar, ciclul menstrual al persoanelor care vor avea aceasta prezenta benigna la nivel uterin va avea o frecventa neregulata, fie va surveni inainte sau dupa cele 28 de zile.

Pacientele pot observa ca ciclul menstrual intarzie, uneori chiar cu o durata de 2-3 saptamani, iar uneori poate surveni a doua sangerare la doar dupa saptamani dupa prima.

Polipii uterini reprezinta, la fel ca fibromul, o tumora benigna uterina. Particularitatea polipilor uterini este data insa de tendinta acestora de a se desprinde de uter.

In momentul in care acestia se vor rupe de endometru, se va produce si sangerarea. Trebuie insa precizat ca polipii pot recidiva mult mai des decat fibromul uterin.

Hiperplazia endometriala

Hiperplazia endometriala reprezinta dezvoltarea excesiva si aberanta a tesutului endometrial. Adesea, o descarcare excesiva de estrogen este insotita si de o insuficienta a progesteronului.

In aceste cauze structurale, desi tratamentul adjuvant sau de debut este adesea si cel hormonal, interventia chirugicala este necesara pentru eliminarea masei anormale a tesutului uterin. Ulterior interventiei chirurgicale, poate fi recomandata si o terapie adjuvanta de restabilire a unui ciclu menstrual fiziologic.

Cauze maligne

Tumorile maligne, precum cancerul cervical, ovarian, cel uterin si, in cazuri mai rare, cancerul endometrial sau cancerul primar falopian, reprezinta o alta cauza a prezentei metroragiilor. Dereglarile tumorilor maligne vor surveni in special in stadii mai avansate ale cancerului, dar nu neaparat.

Tratamentul de baza in acest caz va fi terapia specific oncologica: chimioterapia sau radioterapia (daca este necesara), precum si interventia chirurgicala de extirpare a tumorii.

Extirparea chirurgicala cel mai adesea se traduce prin anexectomie totala sau partiala (eliminarea unuia sau ambilor ovare), histerectomie (extirparea chirurgicala a uterului). De asemenea, extirparea chirurgicala poate fi urmata de o menopauza instalata artificial.


Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Cancerul cervical Hemoragia uterina disfunctionala Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata Boala von Willebrand Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Limfomul non-Hodgkin Semne mai putin cunoscute ale leucemiei Cauzele sangerarilor anormale care apar intre ciclurile menstruale Sangerarile intre menstruatii pot fi semnul unei afectiuni severe