Indepartarea polipilor cervicali reprezinta o procedura ce se efectueaza pentru ameliorarea simptomatica si diagnosticul anatomopatologic. Polipii cervicali sunt leziuni fibroepiteliale, adesea pedunculate, care isi au originea la nivelul canalului endocervical si, mai rar, din epiteliul exocervical.
Din punct de vedere structural, polipii cervicali se caracterizeaza printr-o stroma de tesut conjunctivo-vascular acoperita de un epiteliu, care poate fi columnar, scuamos sau scuamocolumnar. Diagnosticul diferential se face printre altele si cu leiomiomul si cu polipii endometriali.
Polipii cervicali pot fi unici sau ocazional, multipli. Pot fi sesili (cu baza larga de implantare) sau pedunculati. De obicei acestia au un aspect rosu stralucitor, roz, purpuriu sau caramiziu (in functie de vascularizatie) si au o structura fragila spongioasa. Dimensiunile variaza de la cativa mm la 3 cm. Totusi, acestia depasesc rar 1 cm. In situatii destul de rare, acestia pot deveni indeajuns de voluminosi pentru a obtura vaginul.
Apar in mod frecvent in perioada activa din punct de vedere sexual a femeilor (decada a treia pana la decada a cincea) si la femeile care au avut mai multe sarcini. Pot fi asimptomatici, dar se asociaza de obicei cu secretii vaginale anormale (leucoree), spoturi vaginale (2-3 picaturi de sange) sau sangerari (adesea postcoitale). Pediculul poate fi atat de elongat incat protruzioneaza din vagin. Simptomele pot mima sau masca prezenta cancerului de col uterin sau endometrial.
Atitudinea medicala in cazul polipilor asimptomatici este urmarirea lor in timp, deoarece majoritatea sunt benigni. Indepartarea lor pentru examinarea anatomopatologica va fi terapeutica si diagnostica, in functie de rezultatul anatomopatologic. Polipii sunt rar maligni, cu toate ca epiteliul endocervical poate suferi unele modificari precum metaplazie scuamoasa, displazie si rar, carcinom (sau sarcom). La femeile postmenopauza, a fost descoperita o asociere cu cancerul endometrial si de aceea este recomandata evaluarea endometrului.
Etiologia este necunoscuta, dar poate fi datorata inflamatiei cronice, factorilor hormonali sau sarcinii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.