Indepartarea polipilor cervicali

Actualizat: 30 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Indepartarea polipilor cervicali reprezinta o procedura ce se efectueaza pentru ameliorarea simptomatica si diagnosticul anatomopatologic. Polipii cervicali sunt leziuni fibroepiteliale, adesea pedunculate, care isi au originea la nivelul canalului endocervical si, mai rar, din epiteliul exocervical.

Din punct de vedere structural, polipii cervicali se caracterizeaza printr-o stroma de tesut conjunctivo-vascular acoperita de un epiteliu, care poate fi columnar, scuamos sau scuamocolumnar. Diagnosticul diferential se face printre altele si cu leiomiomul si cu polipii endometriali.

Polipii cervicali pot fi unici sau ocazional, multipli. Pot fi sesili (cu baza larga de implantare) sau pedunculati. De obicei acestia au un aspect rosu stralucitor, roz, purpuriu sau caramiziu (in functie de vascularizatie) si au o structura fragila spongioasa. Dimensiunile variaza de la cativa mm la 3 cm. Totusi, acestia depasesc rar 1 cm. In situatii destul de rare, acestia pot deveni indeajuns de voluminosi pentru a obtura vaginul.

Simptome

Apar in mod frecvent in perioada activa din punct de vedere sexual a femeilor (decada a treia pana la decada a cincea) si la femeile care au avut mai multe sarcini. Pot fi asimptomatici, dar se asociaza de obicei cu secretii vaginale anormale (leucoree), spoturi vaginale (2-3 picaturi de sange) sau sangerari (adesea postcoitale). Pediculul poate fi atat de elongat incat protruzioneaza din vagin. Simptomele pot mima sau masca prezenta cancerului de col uterin sau endometrial.

Tratament

Atitudinea medicala in cazul polipilor asimptomatici este urmarirea lor in timp, deoarece majoritatea sunt benigni. Indepartarea lor pentru examinarea anatomopatologica va fi terapeutica si diagnostica, in functie de rezultatul anatomopatologic. Polipii sunt rar maligni, cu toate ca epiteliul endocervical poate suferi unele modificari precum metaplazie scuamoasa, displazie si rar, carcinom (sau sarcom). La femeile postmenopauza, a fost descoperita o asociere cu cancerul endometrial si de aceea este recomandata evaluarea endometrului.

Cauze

Etiologia este necunoscuta, dar poate fi datorata inflamatiei cronice, factorilor hormonali sau sarcinii.


Citeste si despre:

Amigdalita Teste screening recomandate femeilor Cauze anatomice de infertilitate - Uter Tulburari ale ciclului menstrual Sangerarile dupa menopauza si afectiunile pe care le ascund Histerosalpingograma Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Chisturile pe colul uterin Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Histeroscopia Probleme ale cavitatii bucale Polipii intestinali