Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infectie micotica care apare atunci cand fungii invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si pielea de sub unghie. Pe langa disconfortul creat la nivel estetic, infectia afecteaza si structura unghiei.
Datele statistice arata ca aproximativ 30% din populatia globului a avut o forma de ciuperca la unghie cel putin o data in viata, iar barbatii sunt mai predispusi la onicomicoza decat femeile.
Totodata, unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoza decat cele de la membrele superioare, explicatia fiind aceea ca primele cresc mai lent. In plus, acestea sunt tot timpul acoperite si tinute in mediu umed.
Infectia incepe sa se dezvolte la nivelul unghiei si a patului unghial. Apare dupa contactul direct cu fung si este favorizata de cele mai multe ori de caldura si umezeala.
Ciuperca unghiei piciorului se intalneste la persoanele cu unghii incarnate sau la cele care au anumite leziuni ca urmare a taierii exagerate a unghiilor.
• Incaltamintea stramta, incomoda, care obliga degetele piciorului sa stea lipite in mediu umed;
• Dusurile comune, bazinele. Utilizarea acestora fara incaltaminte care sa protejeze piciorul;
• Traume ale unghiei;
• Varsta inaintata;
• Anumite probleme de circulatie la picioare ca urmare a unor boli existente, precum diabetul zaharat;
• Predispozitia genetica;
• Folosirea obiectelor de uz personal: pantofi, sosete, unghiere sau forfecute pentru taierea unghiilor, la comun cu alte persoane, in saloanele de frumusete sau chiar acasa. Manichiura sau pedichiura facute cu ustensile care nu au fost sterilizate corect;
• Persoanele care au un sistem imunitar slabit.
• Descuamarea unghiei;
• Unghia casanta;
• Miros neplacut al piciorului;
• Unghiile devin moi, se rup destul de usor si isi schimba forma;
• Prezenta petelor de culoare alba sau galbena pe sub stratul cel mai superficial al unghiei care este posibil sa se dezlipeasca si sa cada. Cea mai predispusa la infectie este unghia de la degetul mare.
Ciuperca unghiei se poate transmite prin contact direct cu sursa de infectie. Totodata se poate transmite si prin particulele de piele de pe prosoape, pantofi sau de la piscina, onicomicoza fiind contagioasa.
Este de lunga durata, uneori chiar si pentru doua luni de zile si va fi prescris de medicul specialist dermatolog.
Persoana in cauza va primi antifungice care vor elimina ciuperca. O atentie sporita trebuie acordata igienei. Astfel, se recomanda folosirea sosetelor din bumbac, care se schimba zilnic.
Picioarele sa fie curate si mai ales uscate. Prosopul folosit la stergere sa fie individual, acesta nu se imprumuta. Pe timpul verii, se recomanda folosirea sandalelor si nu a incaltamintei inchise care sa favorizeze umezirea picioarelor.
De asemenea, important in tratament este si respectarea unui regim alimentar care sa nu contribuie la suprapopularea cu ciuperci. Astfel, se recomanda eliminarea zaharului si a surselor de cereale fiindca acestea alimenteaza ciuperca si bacteriile rele.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.