Cum putem vindeca infectiile fungice ale unghiilor

Actualizat: 15 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt infectiile unghiale


Infectiile unghiale de natura fungica sau onicomicoza sunt infectii frecvente in special adultilor, mai rare in randul copiilor. Unghiile degetelor de la picioare tind sa creasca mult mai incet decat cele de la maini si astfel sunt mai predispuse la a dezvolta fungi pe patul unghial.

Desi semnele si simptomele sunt destul de specifice infectiei fungice, pana la 50% dintre unghiile cu aspect normal, sanatos, au si ele fungi si infectia poate ramane asimptomatica pentru mult timp.

Din fericire, infectiile fungice nu produc probleme serioase sau complicatii severe, cea mai grava consecinta fiind moartea unghiei afectate.

Gestionarea infectiei insa poate deveni un proces cu adevarat anevoios si dificil pentru multi pacienti.

Gestionarea infectiei

Odata recunoscuta infectia fie de catre pacient fie de catre un medic sau un specialist cosmetician, aceasta trebuie sa fie tratata.

Tratamentul optim poate varia de la pacient la pacient, iar responsabilitatea gasirii unei combinatii potrivite revine in primul rand pacientului.

Optiunile principale de tratament includ:
• Tratament local antifungic, sub forma de creme, geluri, lac de unghii
• Tratament oral antifungic sub forma de comprimate
Terapie cu laser asupra unghiei infectate

Fiecare dintre acestea are o anumita rata de succes, conform statisticilor, rata ce nu garanteaza insa eficacitatea unui tratament fata de altul. Statistic tratamentul antifungic oral asigura vindecarea in 50-85% din cazuri, in timp ce tratamentul local induce o rata de vindecare de doar 20%.

Pacientii tind insa sa fie mult mai complianti in fata unui tratament local, sub forma de solutii locale, fata de comprimatele cu administrare orala.

Secretul unui tratament eficient este insa combinarea si asocierile diferite dintre cele 3 tipuri de tratamente si in special intre primele 2 terapii medicamentoase.

Pentru acest lucru pacientul trebuie sa fie implicat cat mai mult in patologia sa.

Astfel, daca in numeroase afectiuni este de ajuns ca pacientul sa urmeze tratamentul prescris de catre medic, in cazul infectiei fungice unghiale pacientul trebuie sa incerce, pe perioade indelungate, diverse terapii, sa le aplice zilnic, sa le alterneze, sa isi ingrijeasca unghiile si pielea prin diverse modalitati pana cand gaseste o formula perfecta pentru cazul sau.

Principala diferenta dintre pacientii ce reusesc sa isi vindece infectia fungica si cei care nu reusesc consta intr-o trasatura de caracter mai mult sau mai putin dobandita: rabdarea.

Infectia fungica este de cele mai multe ori o infectie cronica ce este in primul rand descoperita destul de tardiv, avand in vedere lunga perioada asimptomatica incipienta.

Mai mult decat atat, ciuperca sau fungul nu ramane la suprafata unghiei, ci ajunge si se instaleaza in profunzime in patul unghial.

Unghiile sunt formate din multiple straturi de keratina, aceasta proteina fibrilara groasa. Aceleasi straturi ce au rol in protectia unghiei vor proteja si fungul prezent.

Aici intervine importanta rabdarii si perseverentei pacientului.

Tratamentele locale sunt frecvent preferate de catre pacient si au, teoretic, o capacitate mai mare de vindecare intrucat pot ajunge direct la nivelul fungului din patul unghial.

Greseala majora pe care o fac insa multe persoane este lipsa rabdarii pana cand produsul poate chiar sa ajunga la ciuperca. Daca toti pacientii ar avea rabdarea necesara, ar fi consecventi si ar aplica zilnic tratamentul fara intrerupere, substantele antifungice ar ajunge cu timpul in profunzime unde ar actiona foarte eficient.

Cercetarile au demonstrat ca, atunci cand ambele sunt administrate corect, combinatia dintre antifungicele orale si cele locale este mai eficienta decat doar unul dintre tratamente utilizate individual.

Pentru ca acest tratament sa functioneze si sa vindece eficient infectia fungica, cu minimizarea riscului de reinfectie sau de recidiva, pacientul trebuie sa intelegea ca este un proces indelungat.

Infectia fungica nu poate fi tratata rapid in mod complet, iar tratamentul nu se opreste dupa vindecare.

Medicamentele orale au o anumita perioada de administrare, de regula timp de 12 saptamani, insa tratamentul local, odata identificat produsul care functioneaza pentru dumneavoastra, trebuie continuat cat mai mult timp chiar si dupa disparitia simptomelor.

De asemenea acestea au nevoie de aplicare zilnica, constanta, fara exceptie, pentru a-si face efectul. Majoritatea produselor locale incep sa dea rezultate dupa 4 saptamani, moment in care semnele si simptomele se amelioreaza semnificativ si pacientii tind sa opreasca tratamentul.

Disparitia semnelor de suprafata nu inseamna insa vindecarea infectiei, ci doar inceputul vindecarii.

Astfel, cheia unui tratament eficient si singura modalitate prin care va puteti creste sansele de a ,,castiga’’ batalia cu infectia fungica este prin rabdare si consecventa, oricat este nevoie.

Tratamentul administrat oral poate fi eficient pentru a vindeca primo-infectia, insa in rutina de ingrijire a unghiilor pe termen lung si in preventie este esential tratamentul local.

De asemenea, medicamentele administrate sistemic vor da si cateva efecte adverse pe care multi pacienti nu le tolereaza si tind sa opreasca medicatia: dureri de cap, greata, diaree.

Durata tratamentului variaza considerabil de la pacient la pacient. O unghie normala poate avea nevoie si de 18 luni pentru asa-zisa regenerare, adica formarea unei unghii complet noi si sanatoase.

Medicii recomanda continuarea tratamentului local pentru cat mai mult timp posibil, cu o perioada minima de 1 an.

Concluzie

Diferenta dintre pacientii ce reusesc sa isi vindece infectia fungica unghiala si cei care se lupta in continuare cu ea consta in rabdarea si perseverenta pacientilor. Orice nerespectare  a etapelor de vindecare, graba sau neglijarea rutinii terapeutice instaurate poate prelungi infectia, elimina progresul sau chiar inrautati afectarea unghiei. Astfel tineti minte ca doar aplicarea continua a tratamentului, pentru cat mai mult timp, poate sa favorizeze cu adevarat vindecarea infectiei fungice.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
https://www.healthline.com/health/fungal-nail-infection
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-toenail-fungus#fa-qs


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cherie Clinique
Tel: 0771399012
Bucuresti, Strada Matasari 53

Citeste si despre:

Unghiile incarnate Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Afectiuni comune ale picioarelor Cum poate fi ameliorata iritatia pielii dupa ras? Rasfatul perfect dupa plaja – Produse hidratante pentru o piele catifelata Candidoza sistemica Mancarimile genitale la barbati Transpiratia si mirosul corpului Cum sa impiedici recurenta infectiilor pielii 10 trucuri pentru unghii sanatoase