Solutii eficiente pentru tratamentul ciupercii unghiei

Actualizat: 03 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este ciuperca unghiei


Ciuperca unghiei, infectia fungica unghiala sau onicomicoza sunt termeni ce descriu acelasi lucru: o infectie localizata la nivelul uneia sau mai multor unghii ale mainilor sau picioarelor, cauzata de un fung sau o ciuperca. Acest tip de infectie poate fi diagnosticata de orice medic, fiind insa mai frecventa in cabinetele medicilor dermatologi si a medicilor de familie.

Diagnostic

Infectia fungica unghiala nu necesita intotdeauna diagnostic specializat, insa daca nu sunteti sigur de semnele prezente este bine sa mergeti la un consult. Medicul va va examina unghia sau unghiile afectate si poate lua o proba de tesut de sub unghie sau chiar o mica portiune din unghie pentru a fi analizata la laborator.

Semnele si simptomele date de aceasta infectie pot fi regasite si in cadrul altor patologii, astfel ca diagnosticul poate fi uneori incert. Afectiuni ale pielii precum psoriazisul pot mima o infectie fungica, iar unghiile lezate pot aparea si din cauza unor agenti infectiosi bacterieni.

Diagnosticul cert si identificarea cauzei probleme sunt primii pasi pentru un tratament eficient si o vindecare sigura a infectiei.

Tratament

Lupta impotriva acestei infectii este de cele mai multe ori indelungata, unii pacienti confruntandu-se timp de multi ani cu recidive si reinfectii fungice. Cele doua elemente esentiale ce ajuta pacientul sa vindece primo-infectia si sa evite recidivele sunt tratamentul indelungat si metodele de preventie.

Tratamentul include in primul rand tratament medicamentos local si sistemic, dar si metode de ingrijire ale unghiilor, obiceiuri sanatoase si remedii naturale pe care sa le mentineti in rutina zilnica.

In cazurile mai severe sau persistente medicul va va recomanda si tratament medicamentos oral, terapie cu laser sau chiar interventie chirurgicala.

Medicamentele antifungice orale sunt substante farmacologice cu rol fungicid, ceea ce inseamna ca omoara fungii prezenti in organism. Acestea sunt deseori tratamentul de prima linie pentru infectiile fungice unghiale, insa nu garanteaza vindecarea in lipsa tratamentului local.

Aceste medicamente se administreaza oral, fiind sub forma de comprimate, in fiecare zi timp de 6-12 saptamani. Rezultatele incep sa apara doar dupa incheierea tratamentului si ar trebui sa vedeti cum incepe sa creasca o noua unghie sanatoasa in locul celei infectate.

Rata de succes a acestui medicament este mai mare in randul adultilor cu varsta de peste 65 de ani.

Dezavantajul acestora este prezenta efectelor adverse: tulburari digestive, eruptie cutanata si chiar toxicitate hepatica. Din acest motiv, dar si din cauza administrarii zilnice indelungate, complianta pacientilor tinde sa scada in fata acestui tip de tratament.

Trebuie insa sa intelegeti ca pentru a invinge cu adevarat infectia fungica unghiala, combinatia dintre tratamentul oral si cel local este cea mai buna optiune.

Tratamentul local poate veni sub diverse forme, iar unele forme sunt mai eficiente decat altele pentru diversi pacienti.

Lacul de unghii este una dintre cele mai recente formulari farmacologice, fiind o solutie ce este aplicata exact ca si un lac de unghii normal, pe suprafata intregii unghii. Acesta poate fi mentinut pana la 7 zile, cand este sters si reaplicat. Multe lacuri de unghii sunt eficiente, in special acelea cu o putere mare de penetrare ce ajung pana in straturile profunde ale unghiei.

Alte forme de tratament local includ crema pe unghii si tegument, gelul pentru unghii si serumurile. Toate acestea trebuie insa aplicate zilnic, pe unghia curata si uscata, si masata pana cand patrunde in profunzimea tesuturilor.

Tratamentul local are doua roluri principale: vindecarea infectiei primare si mentinerea rezultatelor pe termen lung, prin preventia recidivei. Acestea sunt insa posibile doar daca pacientul aplica zilnic solutia sau solutiile recomandate, pentru perioade de minim 12 luni.

Preventie

Cel de al doilea element important necesar pentru a castiga lupta impotriva infectiei fungice este preventia recidivelor si a reinfectiilor asupra unghiei anterior infectate sau unghiilor anterior sanatoase.

In preventie are rol important tratamentul local aplicat pe termen lung, ca metoda de ingrijire zilnica sau saptamanala, dar si unele remedii facute acasa.

Desi acestea nu sunt dovedite stiintific, multi pacienti au raportat beneficiile unor ingrediente precum:

- Extractul de venin de sarpe sau planta Ageratina: acesta este un extract antifungic extras dintr-o familie de plante ce includ si floarea soarelui. Acesta se aplica la cateva zile sau o data pe saptamana local, la nivelul unghiei afectate.

- Uleiul de arbore de ceai: un ulei esential cu proprietati antifungice si antiseptice, poate fi eficient intrucat formeaza o pelicula ce tine fungii departe, atunci cand este aplicat zilnic

- Uleiul de oregano: asemanator celui anterior, acesta are rol antifungic si antiseptic. Cele doua uleiuri pot fi folosite impreuna, adaugate in crema zilnica de ingrijire a mainilor sau picioarelor. Nu combinati insa cantitati prea mari de uleiuri esentiale, intrucat pot produce iritatie la concentratii mari

- Apa de gura dezinfectanta. Solutiile tip apa de gura sunt recomandate de catre medicii stomatologi pentru igiena cavitatii bucale. Aplicata local la nivelul unghiilor aceasta poate fi benefica datorita ingredientelor precum mentol, timol, eucalipt.

- Probiotice. Suplimentele cu probiotice si alimentele bogate in acestea vor intari sistemul imunitar si astfel vor favoriza lupta impotriva infectiilor fungice, in special cu rol de preventie. Rol similar au si suplimentele de spirulina si extractul de propolis.

In plus fata de aceste remedii integrate in rutina de ingrijire, preventia se bazeaza si pe obiceiurile de igiena zilnice si saptamanale pe care pacientul le dezvolta si mentine timp indelungat.

Obiceiurile ce promoveaza sanatatea unghiilor sunt:
- Evitarea mediilor umede, in special a celor publice
- Mentinerea unghiilor taiate scurt si drept
- Curatarea si uscarea unghiilor in fiecare zi
- Evitarea produselor artificiale de tip unghii false, gel etc pentru perioade indelungate. Acestea pot favoriza dezvoltarea fungilor in straturile profunde
- Pastrarea obiectelor personale individuale, fara sa fie impartite cu alte persoane
- Purtarea sosetelor si incaltamintei potrivite, din materiale ce nu favorizeaza transpiratia

Daca dupa perioade de cateva luni in care ati incercat sa mentineti sub control infectia prin metodele amintite anterior, aceasta se inrautateste sau persista fara semne de ameliorare, ar fi bine sa apelati la ajutor medical. In aceste stadii se poate interveni cu terapie cu laser sau chiar interventie chirurgicala de salvare.

Concluzie

Pentru a invinge ciuperca unghiilor este nevoie intotdeauna de o combinatie dintre medicamentele orale, tratamentul local, masuri de igiena si rabdarea pacientului. In cazurile severe poate fi nevoie si de interventii specializate recomandate de catre medic. Procesul este deseori anevoios si necesita incercarea diverselor produse, pana cand se gaseste tratamentul optim pentru fiecare pacient.

Bibliografie
https://www.nhs.uk/conditions/fungal-nail-infection/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/mayo-clinic-minute-fingernails-are-clues-to-your-health/vid-20454732

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Trateaza micoza unghiei Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Afectiuni ale cavitatii bucale Infectiile fungice Candida Cand lumea devine mai putin sonora din cauza hipoacuziei, exista solutii Infectia micotica (micoza) Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Infectii ale degetelor Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor