Vitiligo: simptome, diagnostic, factori de risc, complicatii, tratament

Actualizat: 26 Februarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Karina Ilonca
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

DERMAESTETICS

Ce este vitiligo


Aproape 1% din populatia lumii are vitiligo. Cand aveti vitiligo, celulele responsabile de culoarea pielii sunt distruse si dispar in zonele afectate. Aceste celule, numite melanocite, au rolul de a produce pigmentul pielii, numit melanina. Odata ce melanina nu mai este produsa zonele pielii vor pierde culoarea sau vor deveni albe.

Zone de pigment pierdut

Zonele de pigment pierdut se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv:
• zone expuse la soare, cum ar fi mainile, picioarele, bratele si fata
• in interiorul gurii sau altor membrane mucoase
• narile
• organele genitale
• partea din spate a ochiului
• in cadrul sistemului auditiv al urechii.

Chiar daca vitiligo poate afecta multe parti diferite ale corpului, nu este contagios. O persoana cu vitiligo nu o poate transmite afectiunea altcuiva.

Care sunt simptomele ?

Simptomul principal al vitiligo este petele albe de pe piele. Si poate afecta orice zona a corpului, chiar si zonele din jurul ochilor. Petele depigmentate pot fi mari sau mici si pot aparea ca unul dintre urmatoarele modele:

1. Segmental sau focal: petele albe tind sa fie mai mici si sa apara intr-una sau cateva zone.

2. Nesegmentar sau generalizat: petele albe raspandite apar simetric pe ambele parti ale corpului. Acesta este cel mai frecvent model si poate afecta celulele pigmentare oriunde pe corp.

Un studiu a aratat ca 75% dintre persoanele cu vitiligo au pierderea pigmentului pe maini si pe fata. Alte zone comune sunt in pliurile corpului, cum ar fi pielea de sub brate, submamar sau in zona inghinala.

Ce va creste riscul de vitiligo?

Nu se stie exact ce cauzeaza vitiligo. Majoritatea persoanelor cu vitiligo nu au antecedente familiale ale tulburarii. Dar antecedentele familiale de vitiligo sau alte afectiuni autoimune va pot creste riscul, chiar daca nu cauzeaza vitiligo.

Majoritatea cercetatorilor considera ca vitiligo este o tulburare autoimuna, deoarece corpul tau ataca propriile celule. Dar, de asemenea, nu este clar modul in care corpul tau ataca celulele pigmentare. Ceea ce se stie este ca aproximativ 20% dintre persoanele cu vitiligo au, de asemenea, o alta tulburare autoimuna.

In functie de populatie, aceste tulburari pot include urmatoarele, de la cele mai frecvente la cele mai putin frecvente:
• sclerodermie
lupus
• tiroidita
• psoriazis
• alopecie areata sau chelie
• diabet de tip 1
• anemie perinicioasa
• Boala Addison
• artrita reumatoida

Unii experti raporteaza, de asemenea, aparitia vitiligo dupa incidentele de: arsuri solare severe sau taieturi; expunerea la toxine si substante chimice si niveluri ridicate de stres.

Care sunt complicatiile vitiligoului?

Cele mai grave complicatii pot afecta urechile si ochii, dar acestea nu sunt frecvente. Efectul fizic principal este acela ca pierderea pigmentului care va creste riscul de arsuri solare. Va puteti proteja pielea aplicand protectie solara cu un SPF 50 si purtand haine de protectie solara.

Efecte psihologice

Studiile arata ca peste 50% dintre persoanele cu vitiligo au raportat efecte negative asupra relatiilor lor. Unii oameni au raportat ca s-au gandit la starea lor toata ziua, in special datorita imprevizibilitatii acesteia. De asemenea, au raportat:
• evitarea activitatilor fizice
• retragere de la evenimente
• senzatia ca starea lor este o desfigurare
depresie
• anxietate
• povara emotionala

Ce va face medicul dumneavoastra pentru a testa vitiligo?

In timpul vizitei, medicul dumneavoastra va efectua un examen fizic, va va intreba despre istoricul medical si va va efectua teste de laborator. Medicul poate utiliza, de asemenea, o lampa ultravioleta pentru a cauta pete de vitiligo. Lampa, cunoscuta si sub numele de lampa Wood’s, va ajuta medicul sa caute diferentele dintre vitiligo si alte afectiuni ale pielii.

Uneori, medicul dumneavoastra poate dori sa ia o proba de piele, cunoscuta sub numele de biopsie. Biopsiile cutanate pot arata daca mai aveti celule producatoare de pigment in acea zona a corpului. Testele de sange pot ajuta la diagnosticarea altor probleme care pot merge impreuna cu vitiligo, cum ar fi problemele tiroidiene, diabetul sau anemia.

Care sunt optiunile de tratament?

Tratamentele pentru vitiligo vizeaza restabilirea echilibrului culorii pielii. Unele tratamente au scopul de a adauga pigment, in timp ce altele il elimina. Optiunile dumneavoastra vor varia in functie de:
• severitatea starii
• localizarea si dimensiunea leziunilor
• cate pete depigmentate aveti
• cat de raspandite sunt petele
• modul in care raspundeti la tratament

Tratamentul medical

De obicei, veti avea nevoie de cel putin trei luni de tratament inainte de a putea vedea efectele acestuia. Tratamentele medicale includ:
• Creme topice
• Medicamente orale
• Terapia cu psoralen si ultraviolete
• Lumina UVB cu banda ingusta
• Tratamentul cu laser excimer
• Depigmentare

Tratamentul chirurgical
Grefarea pielii
• Transplanturi de melanocite

Alte terapii si optiuni de management
• Protectie solara
• Cosmetice
• Micropigmentare
• Gestionarea sanatatii mintale

Cum sa faceti fata aspectelor emotionale legate de vitiligo?

Cercetarile arata ca persoanele cu vitiligo tind sa dezvolte probleme legate de stresul emotional si stima de sine. Un studiu a constatat, de asemenea, ca parintii copiilor cu vitiligo raporteaza o calitate inferioara a calitatii vietii. Dar vitiligo nu este contagios si nici nu provoaca efecte fizice negative. Persoanele cu vitiligo pot trai o viata sanatoasa si activa.

Este important sa gasiti un terapeut care sa inteleaga aceasta afectiune a pielii si impactul acesteia asupra sanatatii mintale. Studiile timpurii, dar limitate, ale terapiei cognitive comportamentale individuale si vitiligo sugereaza ca poate ajuta la: mentinerea stimei de sine, prevenirea depresiei si imbunatatirea calitatii generale a vietii.

Impreuna cu familia si prietenii dvs., un grup de sprijin pentru vitiligo este o sursa excelenta de sprijin. Aceste grupuri ofera pacientilor posibilitatea de a se exprima si de a intalni altii cu aceeasi afectiune. Puteti, de asemenea, sa va uitati la hashtagul #vitiligo pe retelele de socializare pentru povesti despre oameni care isi imbratiseaza aspectul. Un exemplu este modelul de moda Winnie Harlow, care se numeste „modelul purtatorului de vitiligo”.

Ce este nou pentru tratamentele cu vitiligo?

Cercetarile privind vitiligo au crescut in ultimii ani. O tehnologie mai noua permite progrese in cercetarea genetica, astfel incat sa putem intelege cum functioneaza vitiligo. Intelegerea modului in care vitiligo este declansat si modul in care procesul sau interactioneaza cu alte sisteme de organe poate ajuta cercetatorii sa dezvolte noi tratamente.
Alte studii privind vitiligo includ examinarea modului in care trauma sau stresul declanseaza vitiligo si modul in care genetica afecteaza vitiligo.

Bibliografie:
Abdulrahman, A. A. A., Mchepange, U. O., Gao, X-H., Hong, Y., Qi, R., Wu, Y. … Chen, H-D. (2014, August 11). Hidden victims of childhood vitiligo: Impact on parents’ mental health and quality of life.Advances in Dermato-Venereology.
Takahashi, M., (2016).Medicine and Biopharmaceutical: Proceedings of the 2015 international conference. World Scientific
Jha, A., Mehta, M., Khaitan, B. K., Sharma, V. K., Ramam, M. (2016). Cognitive behavior therapy for psychosocial stress in vitiligo.Indian Journal of Dermatology Venereology and Leprology, 82(3), 308-310
Lee, H., Lee, N-H., Lee, D. Y., Kang, H. Y., Kim, K. H., Choi, G. S. … Oh, S. H. (2015, May 1). Prevalence of vitiligo and associated comorbidities in Korea.Yonsei Medical Journal, 56(3), 719-725
Manga, P., Elbuluk, N., & Orlow, S. J. (2016, September 6). Recent advances in understanding vitiligo.F1000 Research, 5

Nguyen, C. M., Beroukhim, K., Danesh, M. J., Babikian, A. Koo, J., Leon, A. (2016). The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review.Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 9,383-392


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Imunodeficienta comuna variabila Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Bolile autoimune Tinea versicolor (pitiriazis versicolor) Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) Hipotiroidismul Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro