Celulita este o infectie tegumentara (a pielii) comuna si potential grava, cauzata de o bacterie patrunsa accidental in organism. Pielea afectata are aspect caracteristic. Celulita afecteaza, de obicei, pielea de pe membrele inferioare, dar poate aparea si la nivelul fetei, bratelor si alte zone.
A nu se confunda celulita infectioasa, care este o boala ce necesita tratament, cu celulita ce tine doar de aspect, intalnita in principiu in cazul femeilor, la nivelul coapselor posterioare.
In lipsa tratamentului, celulita infectioasa se poate raspandi in nodulii limfatici si in circulatia sangvina, devenind foarte periculoasa.
Desi poate arata diferit la fiecare dintre pacienti, celulita se manifesta, de obicei, pe o singura parte a corpului si are aspect caracteristic.
Semnele si simptomele posibile ale celulitei infectioase includ:
• Roseata pielii, cu tendinta de extindere
• Piele umflata (edem)
• Rigiditate
• Durere
• Senzatia de caldura in zona afectata
• Febra
• Pete rosii
• Besici, vezicule
Este important sa identificati celulita cat mai devreme, deoarece se poate extinde rapid in restul corpului. Apelati imediat la un medic in caz de:
• Umflarea rapida, brusca a unei zone de piele
• Aparitia unei coloratii rosii cu sau fara senzatia de caldura
• Febra
Celulita este o infectie bacteriana, deci apare atunci cand o bacterie patrunde la nivelul pielii, pana in straturile profunde. Cele mai comune sunt stafilococul si streptococul, dar s-au raportat si alte bacterii cauzatoare. Printr-o mica leziune tegumentara, ca o crapatura a pielii, bacteria patrunde, se inmulteste si cauzeaza celulita infectioasa. Desi poate aparea in orice parte a corpului, cea mai comuna regiune este partea inferioara a coapsei sau gambei.
Zonele de risc pentru patrunderea unei bacterii sunt zone unde ati avut o rana, dermatita, interventie chirurgicala, piele descuamata si fragila, sau chiar in urma muscaturii unui animal.
Este de mentionat faptul ca celulita infectioasa, nu este contagioasa, nu se transmite de la o persoana la alta, in mod normal.
Puteti sa dezvoltati aceasta infectie daca:
• Aveti o rana deschisa, precum o taietura, fractura, arsura
• Suferiti de o afectiune a pielii, precum eczema (dermatita atopica) sau psoriazis
• Faceti sporturi de contact, precum luptele
• Aveti diabet sau un sistem imunitar slab, din alte cauze (HIV, boli cronice, unele medicamente)
• Suferiti de umflarea cronica a membrelor (limfedem)
• Folositi medicamente administrare intravenos
• Aveti un istoric de celulita - va face mai susceptibil la a face din nou infectia
• Obezitatea - persoanele supraponderale sau obeze au risc crescut de a dezvolta celulita infectioasa
Episoade repetate de celulita infectioasa pot afecta sistemul de drenaj limfatic al organismului, cu posibilitatea aparitiei limfedemului-umflarea permanenta, cronica, a membrelor superioare si inferioare.
In cazuri mai rare, dar posibile, infectia se poate extinde pana in straturile cele mai profunde ale pielii, la nivelul stratului ce acopera muschii-numit fascie. Fasceita necrozanta este un exemplu de infectie profunda si o urgenta majora.
In primul rand, este esential ca medicul sa stabileasca daca inflamarea si roseata pielii se datoreaza sau nu unei infectii. Prin anamneza riguroasa si examen fizic se vor descoperi indicii in acest sens.
Daca se suspecteaza celulita infectioasa, se va preleva sange pentru o hemocultura - o analiza a sangelui menita sa descopere bacterii si alte microorganisme. Deoarece nu toate infectiile ajung in sange, se poate preleva si o cantitate minima de tesut sau secretie de pe pielea afectata.
Medicii care se ocupa de stabilirea diagnosticului si a tratamentului pot fi medicii de familie, internistii sau chiar medicii de urgenta, din unitatea pentru urgente din spital. Astfel, daca ajungeti la urgente din cauza celulitei infectioase, veti fi investigat si diagnosticat pe loc. Uneori, medicii specializati in boli infectioase si chirurgii pot fi implicati in tratamentul celulitei infectioase.
Schema de tratament difera in functie de gradul de severitate al infectiei. Astfel, pacientii ce au dezvoltat deja complicatii precum abcese, furuncule sau puroi in zona afectata, au nevoie de drenaj al acelor colectii de puroi. Probe infectioase vor fi trimise la laborator, pentru analiza culturii bacteriene si apoi se continua cu tratamentul antibiotic specific.
Pacientii a caror infectie a atins straturile profunde si care risca fasceita necrozanta, de exemplu, au nevoie de un consult chirurgical urgent.
In cazul pacientilor cu celulita infectioasa obisnuita, localizata, tratamentul incepe direct prin administrarea de antibiotice.Antibioticele sunt medicamente menite sa omoare bacteria, sau cel putin sa opreasca inmultirea bacteriilor si se aleg, de regula, specific in functie de bacterie. Daca nu este imediat posibila identificarea bacteriei, se va administra un antibiotic despre care se stie ca e eficient pentru majoritatea bacteriilor cauzatoare.
Administrarea orala a antibioticelor se prefera pentru pacientii ce nu prezinta simptome sistemice, de raspandire a celulitei infectioase in limfa sau sange. Administrarea intravenoasa este aleasa in cazul in care se suspecteaza un anumit grad de extindere sistemica a bacteriei.
Daca aveti istoric de reaparitie a celulitei infectioase, medicul ar putea sa va recomande antibiotice administrate in scop preventiv.
Daca doriti sa preveniti, pe cat posibil, aceasta infectie bacteriana, atunci cand aveti o rana tegumentara, iata ce puteti face:
• Toaletati (curatati) zilnic rana cu sapun si apa. Aveti grija sa nu aplicati prea multa forta, curatarea ar trebui sa fie usoara, ca parte din dusul obisnuit
• Aplicati o crema protectoare. Pentru majoritatea ranilor superficiale, o crema precum Vaselina sau alte emulsionante pot oferi o protectie foarte buna.
• Acoperiti rana cu un bandaj si schimbati bandajul cel putin o data pe zi
• Fiti atenti la semne ale infectiei – roseata, durere, puroi, caldura.
Persoanele ce sufera de diabet, de circulatie redusa sau sistem imunitar slab trebuie sa fie si mai precauti in legatura cu leziunile pielii. Metodele de preventie a infectiei si de protejare a pielii includ:
• Verificati-va pielea de pe membrele inferioare, zilnic. Puteti descoperi mici leziuni si puteti observa infectia rapid.
• Hidratati-va corespunzator pielea. Hidratarea regulata si corecta previne uscarea si craparea pielii.
• ingrijiti-va unghiile. Aveti grija sa le taiati fara a va rani pielea din jur.
• Protejati-va mainile si picioarele. Purtati incaltaminte adecvata si manusi, cand este nevoie.
• Nu evitati tratamentul infectiilor, oricat de superficiale ar parea. Acestea se pot extinde catre straturile profunde, mult mai rapid decat va imaginati.
Celulita infectioasa este cauzata de patrunderea unei bacterii de pe suprafata pielii catre straturile mai profunde. In traseul ei, infectia poate ajunge foarte profunda si raspandita, prin limfa si sange, in alte directii. Pentru a evita complicatiile nedorite, prezentati-va la cel mai apropiat medic atunci cand experimentati simptome specifice, pentru a primi tratamentul potrivit.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulitis/symptoms-causes/syc-20370762
https://www.healthline.com/health/cellulitis
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.