Celulita, numita si adipoza edematoasa, se refera la depunerile de grasime la nivel subcutanat, cu aspect exterior neregulat (cauzat de grasimea care apasa pe tesutul conjunctiv).
Desi nu afecteaza in mod direct starea de sanatate, celulita este o problema de natura estetica, nu doar a persoanelor supraponderale, ci si a celor normoponderale.
Apare mai frecvent in randul femeilor, decat al barbatilor, staticile medicale sugerand ca aproximativ 90% dintre reprezentantele sexului frumos au celulita pe abdomen, coapse sau fese.
Dupa incheierea perioadei de pubertate, hormonul feminin numit estrogen stimuleaza organismul sa depoziteze mai multa grasime, astfel incat sa fie pregatit pentru sustinerea unei sarcini. Alaturi de acest proces fiziologic natural, aparitia celulitei mai este favorizata si de alti factori, precum
- dieta necorespunzatoare (bogata in grasimi nesanatoase si zahar);
- urmarea de diete drastice, care produc dezechilibre hormonale si oscilatii de greutate;
- rata metabolica scazuta;
- sedentarismul;
- schimbarile hormonale;
- deshidratarea;
- procentul mare de grasime corporala;
- grosimea si nuanta pielii;
Cauzele concrete ale celulitei sunt inca dezbatute de cercetatori, care cauta in continuare componentele exacte responsabile cu producerea depunerilor de celulita. Una dintre aceste ipoteze spune ca de vina ar fi fluxul sanguin insuficient din vasele de sange. Pe masura ce depunerile de grasime cresc, ele preseaza pe vasele sanguine, care ajung sa fie impinse catre tesutul cutanat, formand asa-zisul aspect de coaja de portocala.
O alta teorie blameaza celulele albe ale sangelui, cele care cresc imunitatea organismului in fata bolilor. Ipoteza sugereaza ca persoanele cu celulita au, de fapt, celule albe inflamate cronic, care subtiaza pielea si fac grasimea cutanata sa fie mai vizibila.
Teoria acceptata cel mai mult la scara larga este aceea ca de vina pentru aparitia celulitei este tesutul conjuctiv, constituit din fibrele subcutanate care fac conexiunea intre piele si muschi. Daca in cazul barbatilor, aceste fibre sunt dispuse in zig-zag (ceea ce favorizeaza mentinerea aspectului uniform al pielii), in cazul femeilor ele sunt dispuse paralel, permitand celulitei sa patrunda mai usor printre ele si sa deniveleze suprafata tesutului cutanat. Daca aceasta teorie este adevarata, atunci cresterea in greutate favorizeaza agravarea celulitei, prin cresterea cantitatii de grasime care ajunge sa afecteze aspectul uniform al pielii.
Inaintarea in varsta si pierderea tonusului muscular, doua consecinte universale ale inaintarii in varsta, sunt alti factori care cresc susceptibilitatea la celulita. Factorii hormonali nu sunt nici ei de neglijat (schimbarile in nivelul de estrogen, insulina, adrenalina, hormoni tiroidieni si prolactina), alaturi de factorii genetici (sex, rasa, insuficienta circulatorie etc.) si cei legati de modul de viata (nivelul redus de activitate fizica, mentinerea aceleiasi pozitii corporale timp indelungat etc.).
Celulita este clasificata in trei categorii principale
- celulita de gradul 1 nu prezinta simptome clinice, insa pot fi observate schimbarile anatomice nefiresti in zonele cu probleme, prin intermediul unei examinari microscopice;
- celulita de gradul 2 incepe sa fie observata doar la intinderea pielii cu degetele;
- celulita de gradul 3 denivelarile sunt vizibile fara nicio interventie, intrucat pielea capata aspectul de coaja de portocala;
Din pacate, nu exista un tratament care sa trateze definitiv celulita, desi sunt promovate numeroase terapii care promit acest rezultat miraculos. Remediile pot functiona in unele cazuri sau pot fi complet lipsite de randament in altele. Chiar si asa, adoptarea unor masuri de corectare a aspectului pielii ajuta la reducerea impactului estetic negativ al celulitei. Iata ce puteti face in acest sens
- Exercitiile fizice corespunzatoare. Miscarea este una dintre cele mai eficiente remedii pentru celulita. Tonifierea muschilor de sub regiunile afectate de celulita ajuta la uniformizarea suprafetei pielii, deci la crearea iluziei ca celulita nu mai exista. Lucrati intens musculatura din regiunile corporale afectate de celulita si veti obtine rezultate satisfacatoare in timp.
- Consumul de alimente crude. Fructele, legumele si cerealele integrale ajuta la detoxifierea organismului, care conduce in cele din urma la eliminarea semnificativa a celulitei. Excludeti din alimentatie produsele cu carbohidrati rafinati (din painea alba, dulciuri sau bauturi carbogazoase), care determina acumularea depozitelor de grasime in special in regiunile predispuse celulitei.
- Controlul greutatii corporale. Incercati sa scapati de kilogramele in plus, in cazul in care acestea exista, deoarece depozitele de grasime in crestere nu fac altceva decat sa faca celulita mult mai vizibila. Evitati dietele drastice, care va ajuta sa pierdeti rapid in greutate, ca apoi sa reveniti la forma initiala. O dieta echilibrata, alaturi de sport, va ajuta sa slabiti sanatos si pe termen lung.
- Renuntarea la fumat. Daca mai aveati nevoie de un motiv sa abandonati acest viciu, combaterea celulitei este cu siguranta unul dintre ele. Fumatul afecteaza cantitatea de sange transportata prin vasele sanguine, catre piele, subtiind tesutul cutanat si determinandu-l sa isi piarda fermitatea. Aceste doua consecinte cresc vizibilitatea celulitei la nivelul bratelor, coapselor si al feselor.
- Masajul local. Utilizati un accesoriu de masaj special, pe care sa il folositi zilnic pe zona afectata de celulita, unsa in prealabil cu o lotiune emolienta. Stimularea intensa a circulatiei sanguine favorizeaza eliminarea fluidului retinut local si face ca celulita sa fie mai putin vizibila o anumita perioada de timp.
- Produsele pe baza de retinol. Cremele cu 0,3% retinol in compozitie sunt excelente pentru imbunatatirea aspectului si texturii pielii in regiunile afectate de celulita. Dupa o utilizare de circa 6 luni, stratul superior al pielii se va ingrosa, ceea ce inseamna ca celulita va fi mult mai greu de sesizat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.