Ce sunt semnele din nastere si de ce apar?

Actualizat: 13 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Semnele din nastere sunt pete colorate pe piele, o neregularitate congenitala, benigna. Ele sunt adesea prezente la nastere sau se dezvolta curand dupa aceea. Acestea pot aparea oriunde pe piele.

Semnele din nastere sunt cauzate de supraaglomerarea vaselor de sange, a melanocitelor, a muschilor netezi, grasimilor, fibroblastelor sau keratinocitelor.

Semnele din nastere se impart in doua tipuri:
- de origine vasculara: de regula sunt rosii, violacee sau roz si sunt cauzate de aglomerari anormale ale vaselor de sange sub piele;
- de origine pigmentara: de regula sunt maronii si sunt cauzate de aglomerari ale celulelor pigmentare.

Semnele din nastere apar ca urmare a unui dezechilibru localizat in factorii care controleaza dezvoltarea si migrarea celulelor pielii. Semnele vasculare nu sunt ereditare.

Aproximativ 1 din 10 bebelusi prezinta un semn de nastere vascular la varsta de 1 an. Semnele apar frecvent in zona capului si gatului, in special pe fata, insa ambele tipuri de semne de nastere pot aparea oriunde pe corp.

Semnele vasculare

Pata de somon. Este o pata rosie sau roz, care poate aparea la nastere pe pleoape, gat sau frunte. Apare la aproximativ jumatate dintre nou-nascuti. Majoritatea acestor pete dispar complet la cateva luni de la nastere, insa daca apar pe frunte poate dura chiar si patru ani pana sa dispara complet.

Acest tip de semn este de regula mai vizibil atunci cand copilul plange, intrucat zona afectata se umple de sange si devine mai inchisa la culoare.

Hemangiomul infantil. Sunt pete in relief, de obicei rosii. Pot aparea oriunde pe corp. Atunci cand sunt mai adanci pot avea culoare albastra sau violet. Hemangioamele sunt mai frecvente la fete si afecteaza in jur de 5% din copii, imediat dupa nastere.

Cresc rapid in dimensiune in primele sase luni, apoi se micsoreaza treptat si dispar pana la cel mult 7 ani. Hemangioamele care se dezvolta foarte repede sau cele care interfereaza cu vederea ori cu capacitatea de alimentare pot necesita tratament.

Pata de vin. Este o pata vasculara de culoare violet, care afecteaza un numar mic de nou-nascuti. Poate varia in marime, de la cativa milimetri, la cativa centimetri in diametru. De obicei apare pe fata, pe piept si pe spate.

Tipul acesta de pata tinde sa fie mai sensibila la schimbarile hormonale, astfel ca poate deveni mai vizibila in perioada pubertatii, in timpul sarcinii sau al menopauzei.

Semnele pigmentare

Pata cafea cu lapte. Are o nuanta pala, maroniu deschis, iar majoritatea copiilor au una sau doua astfel de semne. Daca pana la implinirea varstei de 5 ani copilului i-au aparut mai mult de sase astfel de pete trebuie consultat medicul de familie, intrucat ar putea fi un semn de neurofibromatoza.

Pata mongoloida. Este un semn maro-albastru-gri prezent la nastere sau care apare in primele saptamani de la nastere. Este mai frecventa in cazul persoanelor cu piele inchisa la culoare si de obicei apare pe spate sau pe zona inferioara a feselor.

Pata mongoloida poate dura luni sau ani, dar de obicei dispare pana cand copilul ajunge la varsta de 4 ani.

Nevii melanocitari congenitali. Sunt alunite maro sau negre, relativ mari, care sunt prezente pe piele inca de la nastere. Sunt destul de frecvente si sunt cauzate de o crestere a celulelor pigmentare din piele. Frecvent, suprafata lor este acoperita cu fire de par.


Citeste si despre:

Semnele din nastere Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul? Depresia postpartum (dupa nastere) Poftele din sarcina - de la normal la patologic Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Sarcina, nasterea si perioada postpartum Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Semne care arata imbolnavirea corpului De ce apare si cum se trateaza acneea? Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere Strabismul la copil - care sunt primele semne Cancerul tiroidian medular - semne si simptome de alarma Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere