Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie

Publicat: 10 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Terapia cu lumina rosie are ca scop imbunatatirea aspectului pielii prin utilizarea de lumina cu lungime de unda scurta.

Majoritatea expertilor considera ca aceasta ajuta la imbunatatirea aspectului pielii prin reducerea dimensiunii cicatricilor, a semnelor imbatranirii si a petelor de la nivelul pielii. Exista dovezi care confirma aceste afirmatii, dar trebuie retinut ca aceasta terapie nu este una miraculoasa.

Persoanele care vor sa isi imbunatateasca aspectul pielii trebuie sa ia si alte masuri pentru a avea succes. Utilizarea necorespunzatoare a terapiei cu lumina rosie poate provoca, de asemenea, unele reactii adverse. Este recomandat sa se discute cu medicul inainte de a apela la aceasta terapie.

Cum functioneaza?

Terapia cu lumina rosie este o procedura simpla si care implica expunerea corpului la lumina cu lungime de unda scurta. Aceasta terapie mai poarta si denumirea de terapie laser de joasa energie sau de intensitate mica. Aceasta lumina rosie poate patrunde adanc in piele, unde celulele o pot absorbi.

Dupa cum au dovedit studiile, mitocondriile din celulele pielii pot absorbi aceasta lumina. Acest lucru poate ajuta celulele mitocondriale sa produca mai mult adenozintrifosfat, care reprezinta sursa de energie a tuturor celulelor din organism. Cercetatorii atribuie potentialele beneficii pozitive ale terapiei cu lumina rosie acestei functii. Cu aceasta energie suplimentara celulele se pot reface mai repede.

Imbunatatirea starii de sanatate a pielii

Majoritatea oamenilor manifesta interes pentru terapia cu lumina rosie, deoarece aceasta este o modalitate de a imbunatati starea de sanatate a pielii. Potentialul utilizarii acestei terapii ca metoda de intinerire a pielii a dus la realizarea a numeroase studii. Cercetatorii sustin ca terapia cu lumina rosie poate ajuta la intinerirea pielii prin:

- Cresterea productiei de colagen din piele, oferindu-i acesteia mai multa elasticitate;
- Cresterea productiei de fibroblaste, care ajuta la producerea de colagen si alte fibre tisulare;
- Imbunatatirea circulatiei sanguine de la nivelul pielii;
- Protejarea celulelor impotriva deteriorarii;
- Imbunatatirea texturii pielii;
- Reducerea ridurilor fine.

Cercetatorii au aplicat terapia cu lumina rosie pe un grup de 163 de persoane cu scopul de a ameliora unele afectiuni usoare ale pielii. Expertii au descoperit ca aceasta terapie poate avea urmatoarele efecte:
- Imbunatatirea aspectului tenului;
- Imbunatatirea starii de sanatate a tenului;
- Oferirea unei senzatii placute la nivelul pielii.

Este important de stiut ca multe dintre rezultatele referitoare la terapia cu lumina rosie provin din studiile efectuate pe animale. Multe dintre studiile umane au utilizat esantioane foarte mici, asa cum este evidentiat in studiul de mai sus. Aceste rezultate arata potentialul terapiei, dar nu reprezinta dovezi concludente.

Reducerea acneei

Dupa observatiile expertilor, terapia cu lumina rosie poate ajuta la reducerea acneei, mai ales pentru acneea vulgara. Lumina soarelui poate modifica modul in care actioneaza glandele sebacee. Glandele sebacee produc sebum, excesul acestuia ducand la blocarea porilor si la aparitia acneei. Lumina solara ajuta la reducerea sebumului.

Problema cu care se confrunta majoritatea persoanelor este aceea ca o data cu expunerea la soare, se expun si la ultravioletele A si B. Ultravioletele pot duce la dezvoltarea unor afectiuni grave de-a lungul timpului, precum cancerul.

Terapia cu lumina rosie in combinatie cu alte tratamente, precum terapia cu lumina albastra, reprezinta un tratament cu potential eficient impotriva acneei vulgare. Lumina rosie are capacitatea de a patrunde adanc in piele reducand productia de sebum, inflamatia si iritatiile din regiunea respectiva. De asemenea, aceasta terapie ajuta la vindecarea cicatricilor provocate de acnee.

Accelerarea vindecarii ranilor

Lumina rosie poate fi, de asemenea, utila in accelerarea vindecarii ranilor. Cercetatorii sustin faptul ca terapia cu lumina rosie poate ajuta la vindecarea ranilor prin:

- Reducerea inflamatiei;
- Stimularea formarii de noi vase de sange (angiogeneza);
- Stimularea fibroblastelor;
- Cresterea productiei de colagen;
- Mai multe studii realizate pe oameni pot ajuta la confirmarea acestor rezultate;
- Stimularea cresterii parului.

Un mic studiu realizat de specialistii din domeniu a explorat efectul luminii rosii asupra persoanelor cu alopecie. Studiul a dezvaluit ca persoanele care au primit acest tratament au observat imbunatatiri ale cresterii parului. Autorii au remarcat faptul ca terapia a fost benefica atunci cand oamenii au aplicat lumina in lungimi de unda de 665 si de 808 de nanometri.

Reducerea durerii

Terapia cu lumina rosie poate fi, de asemenea, un tratament eficient in ameliorarea durerii din cadrul unor afectiuni. Cercetarile au indicat faptul ca lumina rosie ar putea reduce eficient durerea la adultii cu diferite afectiuni musculo-scheletice.

Specialistii au examinat potentialul terapiei in tratarea defectelor osoase faciale. Rezultatele indica faptul ca lumina rosie poate accelera vindecarea dupa interventia chirurgicala de la nivelul oaselor fetei. De asemenea, specialistii constata ca terapia a ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii din timpul procesului de vindecare. Cu toate acestea, cercetatorii au solicitat o abordare mai standardizata pentru a determina daca terapia este sau nu eficienta.

Reducerea inflamatiei

Desi motivul exact inca nu este clar, terapia cu lumina rosie are efecte antiinflamatorii semnificative la nivelul organismului. Aceste efecte sunt atat locale, cat si generalizate.

Aceasta terapie poate fi benefica in bolile, precum:

- Boala Alzheimer;
- Obezitatea;
- Diabetul de tip 2;
- Alopecia areata;
- Tiroidita autoimuna;
- Psoriazis;
- Artrita;
- Tendinita.

Din nou, cercetarea este inca in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, efectul antiinflamator al acestei terapii este foarte promitator.

Potentiale efecte adverse

Terapia cu lumina rosie este un proces natural. Expunerea pielii la lumina rosie este asemanatoare cu expunerea la lumina solara, dar neinsotita de raze ultraviolete. Din aceasta cauza, nu exista aproape nici un risc de reactii adverse cauzate de acest tip de tratament. Cu toate acestea, expunerea indelungata sau prea frecventa la lumina rosie poate provoca leziuni celulare.

Utilizarea la domiciliu a luminii rosii poate duce deteriorarea pielii, la arsuri sau la leziuni la nivelul ochilor.

Multe companii ofera produse ce folosesc neoane cu lumina rosie pentru a fi folosite la domiciliu. Orice persoana ce doreste achizitionarea acestor dispozitive trebuie sa verifice lungimea de unda a luminii.

Concluzii

Terapia cu lumina rosie este in general sigura si poate fi o optiune de tratament eficienta pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni minore ale pielii. Aceasta terapie este doar o parte a unei rutine complete de ingrijire a pielii si nu trebuie sa reprezinte singurul mod in care o persoana are grija de pielea sa. Poate fi nevoie de mai multe sedinte cu lumina rosie pentru ca persoana sa observe beneficiile acesteia.

Bibliografie:
Avci, P., et al. (2013). Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: Stimulating, healing, restoring. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/
Barikbin, B.,et al.(2017). Comparison of the effects of 665 nm low level diode Laser Hat versus and a combination of 665 nm and 808nm low level diode Laser Scanner of hair growth in androgenic alopecia [Abstract].https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764172.2017.1326609
Clijsen, R.,et al.(2017). Effects of low-level laser therapy on pain in patients with musculoskeletal disorders: A systematic review and meta-analysis [Abstract].https://www.minervamedica.it/en/journals/europa-medicophysica/article.php?cod=R33Y2017N04A0603
de Abreu Chaves, M. E.,et al.(2014). Effects of low-power light therapy on wound healing: LASER x LED.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148276/
Hamblin, M. R. (2017). Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5523874/
Santinoni, C. D.,et al.(2017). Influence of low-level laser therapy on the healing of human bone maxillofacial defects: A systematic review [Abstract].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28292696
Wunsch, A., & Matuschka, K. (2014). A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926176/


Citeste si despre:

Hipertiroidismul Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) Gestionarea episoadelor de psoriazis la copii Artrita juvenila reumatoida Bolile autoimune Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Leziunea herpetica - Herpesul Acneea vulgara Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament) Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Protejarea vederii – impactul razelor UV asupra ochilor
Cere sfatul medicului ×