Un lipom este o formatiune de tesut adipos rotunda sau ovalara care creste sub piele. Este mobila pe planurile subiacente, adica poate fi miscata usor cand este atinsa si in marea majoritate a cazurilor nu provoaca durere.
Lipoamele pot aparea oriunde pe corp, dar localizarile mai frecvente sunt pe spate, trunchi, brate, umeri si gat.
Lipoamele sunt tumori benigne ale tesuturilor moi. Ele cresc incet si nu se malignizeaza. Majoritatea nici nu au nevoie de tratament. Daca totusi un lipom va deranjeaza, medicul il poate elimina printr-o procedura efectuata in ambulatoriu.
Lipoamele sunt foarte frecvente. Aproximativ 1 din 1.000 de oameni are un lipom. Acestea apar cel mai adesea la persoanele intre 40 si 60 de ani, dar se pot dezvolta la orice varsta, putand fi prezente chiar si la nastere. Lipoamele afecteaza ambele sexe, dar sunt putin mai frecvente la femei.
Lipoamele nu sunt de obicei dureroase, dar pot fi inconfortabile daca preseaza un nerv sau se dezvolta in apropierea unei articulatii. Multi oameni care au un lipom nu dezvolta niciun simptom.
Lipoamele sunt de obicei:
• incapsulate: nu se raspandesc in tesuturile din jurul lor.
• Nedureroase: cu toate acestea, unele lipoame provoaca durere si disconfort in functie de locatia lor, dimensiunea sau daca sunt in apropierea unor vase sau nervi .
• De forma rotunda sau ovala: o aglomerare de celule adipoase( grasime), de obicei simetrice.
• Deplasabile: nefiind aderente la planurile de dedesubt, ele pot fi mobilizare usor
• Mai mici de 5 cm in diametru: lipoamele au de obicei mai putin de 5 centimetri in diametru, dar in anumite cazuri pot depasi aceasta dimensiune.
Lipoamele se pot dezvolta oriunde pe corp. Rareori, acestea se pot dezvolta pe muschi, organe interne sau creier. Majoritatea persoanelor care se confrunta cu lipoamele au doar unul, desi pot creste mai mult, in zone diferite. Aceste formatiuni prefera totusi sa se dezvolte chiar sub piele pe:
• Brate sau picioare,
• Spate,
• Gat,
• Umeri,
• Piept,
• Frunte.
Cercetatorii in domeniul medical nu au descoperit cu certitudine ce cauzeaza aparitia si cresterea lipoamelor, insa cel mai frecvent factor incriminat este predispozitia genetica. Este mai probabil sa dezvoltati un lipom daca cineva din familia dumneavoastra are unul.
Unele afectiuni determina formarea mai multor lipoame pe corp precum:
• Boala Dercum: Aceasta tulburare rara determina cresterea lipoamelor dureroase, cel mai adesea pe brate, picioare si trunchi. Se mai numeste si Adiposis Dolorosa sau sindrom Anders.
• Sindromul Gardner: O forma a unei tulburari numita polipoza adenomatoasa familiala (FAP), sindromul Gardner se transmite autozomal dominant si cauzeaza si dezvoltarea de lipoame pe langa o serie de alte formatiuni tumorale cu potential de malignizare.
• Boala Madelung: Afectiunea apare cel mai adesea la barbatii care consuma alcool in exces. Denumita si lipomatoza simetrica multipla, boala Madelung determina cresterea lipoamelor in jurul gatului, umerilor si la nivelul membrelor superioare, foarte rar putand afecta zona trunchiului si aproape niciodata membrele inferioare.
Din cauza neclaritatii cauzelor de aparitie, nici factorii de risc nu pot fi prea numerosi, insa s-a observat de-a lungul timpului o relatie intre varsta oamenilor si momentul de aparitie al acestor formatiuni tumorale benigne. Astfel varsta intre 40-60 de ani poate fi un factor de risc, dar aceasta nu exclude aparitia acestor formatiuni in afara intervalului specificat.
De asemenea, s-a observat ca descendentii persoanelor care se confrunta cu lipoame au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta la randul lor un lipom, de aceea genetica si ereditatea pot fi considerate factori de risc.
Absolut toate lipoamele sunt alcatuite din tesut adipos. Unele insa pot sa contina si vase de sange sau alte tesuturi. Exista mai multe tipuri de lipoame, printre care:
• Angiolipomul: Acest tip de lipom, in mod particular, contine pe langa tesut adipos si vase de sange si adesea pot cauza durere.
• Conventional: Cel mai comun tip, un lipom conventional contine doar celule adipoase albe. Celulele albe de grasime stocheaza energie.
• Fibrolipom: Acesta este alcatuit din grasime la care se adauga si tesutul fibros
• Hibernom: Acest tip de lipom contine celule adipoase brune. Majoritatea celorlalte lipoame contin celule adipoase albe. Celulele adipoase brune genereaza caldura si ajuta la reglarea temperaturii corpului.
• Mielolipom: Aceste lipoame contin tesut adipos si tesuturi care produc celule sanguine.
• Pleomorfe: Aceste lipoame au celule adipoase de diferite dimensiuni si forme.
Medicul dermatolog diagnosticheaza de obicei un lipom in timpul unui examen fizic. Acesta atinge lipomul si intreba daca este dureros sau sensibil la palpare. Este posibil sa fie necesara o biopsie pentru a confirma ca lipomul este doar o formatiune benigna si nu ascunde in spate o leziune posibil malignizanta. In timpul acestei proceduri, medicul preia o mica sectiune din lipom si o trimite la un laborator pentru testare.
Adesea, lipomul poate fi confundat cu un chist. Pentru a avea o imagine clara a acestei formatiuni nodulare, medicul poate sugera efectuarea unui test imagistic, cum ar fi o ecografie, o scanare prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie computerizata (CT). Aceste studii imagistice ajuta medicul in elucidarea diagnosticului intre lipom sau chist. De asemenea, poate ajuta la identificarea locatiei lipomului, profunzimii, daca are vase de sange in alcatuire si daca preseaza nervi sau alte tesuturi.
Exista o sansa foarte mica ca un nodul asemanator unui lipom sa fie de fapt o forma de cancer malign numita liposarcom. Liposarcoamele sunt omoloagele maligne ale lipoamelor, care se diferentiaza prin crestere rapida, infiltrarea tesuturilor subiacente, facand imposibila mobilizarea formatiunii, putand provoca durere puetrnica din cauza dezvoltarii accelerate. O biopsie sau o scanare RMN sau CT se solicita de obicei daca medicul suspecteaza ca formatiunea nodulara ar putea fi liposarcom.
Daca simtiti un nod sau o umflatura sub piele, consultati cat mai repede medicul de familie. Este esential sa fiti evaluat si sa fie exclusa o afectiune grava, cum ar fi liposarcomul. In faza incipienta, simptomele liposarcomului sunt similare cu cele ale unui lipom.
Daca aveti un lipom de multa vreme, consultati medicul daca observati orice modificari, cum ar fi durerea instalata brusc. Apelati la un specialist daca observati o crestere alerta (de-a lungul saptamanilor), o duritate crescuta la palpare sau nu se mai misca la fel de usor ca de obicei. Medicul dumneavoastra va verifica lipomul pentru a vedea daca are vase de sange, ceea ce este un semn al unui tip rar de lipom dureros numit angiolipom.
Lipoamele nu necesita in general niciun fel de tratament . Cu toate acestea, daca va deranjeaza, este dureros sau creste, medicul dumneavoastra va poate recomanda indepartarea acestuia.
Cel mai obisnuit mod de a trata un lipom este indepartarea acestuia prin interventie chirurgicala. Acest lucru este util in special daca aveti o formatiune mare intr-o zona la vedere si care este inca in crestere.
De obicei, se practica o interventie de excizie, sub anestezie locala. Se realizeaza o incizie la nivelul pielii pentru a facilita eliminarea lipomului. Odata indepartata formatiunea, se sutureaza plaga si se panseaza corespunzator.
Liposuctia este o alta optiune de tratament. Deoarece lipoamele sunt alcatuite din celule adipoase, aceasta procedura le poate reduce dimensiunea. Cu toate acestea, pentru a preveni o recidiva, este important sa fie eliminat lipomul in intregime, ceea ce nu este realizabil prin liposuctie.
Nu puteti reduce dimensiunea unui lipom cu autoingrijire. Orice manevra de presiune sau de aplicare a diverselor solutii sau creme nu sunt utile pentru lipoame, putand chiar sa lezeze structurile din jur sau din profunzime.
Lipoamele (si multe dintre afectiunile care provoaca lipoame) sunt mostenite. Deoarece sunt transmise genetic, nu este posibil sa fie prevenite .Barbatii isi pot reduce riscul de a dezvolta boala Madelung (o afectiune care determina cresterea lipoamelor) prin limitarea cantitatii de alcool pe care o consuma.
Multi oameni traiesc cu lipoame si nu le afecteaza calitatea vietii in niciun fel. Majoritatea lipoamelor nu au nevoie de tratament, dar medicii le pot elimina daca este necesar. Lipoamele rareori cresc din nou dupa tratamentul chirurgical de excizie, dar exista posibilitatea sa se dezvolte un alt lipom pe o zona distincta a corpului .
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/diagnosis-treatment/drc-20374474
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas
https://www.healthline.com/health/skin/lumps
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.