Sexul oral si bolile cu transmitere sexuala

Actualizat: 20 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sexul oral este una dintre modalitatile cele mai frecvente de contaminare a bolilor cu transmitere sexuala (BTS). O boala cu transmitere sexuala se poate obtine chiar de catre persoanele care au un singur partener sexual. Persoanele care au mai multi parteneri sexuali prezinta un risc mai crescut de contaminare.

BTS transmise prin sex oral sunt:
- gonoree;
- herpes genital;
- sifilis;
- Chlamydia;
- herpes genital;
- HIV;
- hepatita A, hepatita B si hepatita C;
- pediculoza pubiana.

Simptomele principalelor BTS si tratamentul acestora

Chlamydia. Zonele care pot fi infectate sunt: gura, aparat genital, tract urinar, rect. Majoritatea infectarilor cu Chlamydia prin sex oral nu prezinta simptome. Totusi, poate aparea o durere in gat. Chlamydia poate fi tratata pe cale medicamentoasa.

De asemenea, partenerii sexuali ai unei persoane infectate cu Chlamydia trebuie supusi analizelor pentru stabilirea unei eventuale contaminari. Lasata netratata, infectia gatului poate fi transmisa partenerilor sanatosi. La femeile insarcinate, Chlamydia poate provoca nastere prematura. La nou-nascuti, aceasta poate cauza infectii oculare sau pulmonare.

Gonoree. Zona initiala de infectare este gatul, aparatul genital, tractul urinar si rectul. Majoritatea infectarilor cu gonoree prin sex oral nu au simptome. Totusi, poate aparea o durere in gat.

Infectiile la nivelul gatului sunt mai greu de vindecat decat cele genitale sau rectale, dar pot fi tratate cu antibiotice. Partenerii sexuali ai unei persoane cu gonoree ar trebui de asemenea testati pentru depistarea prezentei acestei infectii. Daca este lasata netratata, infectia gatului cu gonoree poate fi raspandita si partenerilor sexuali neinfectati.

Gonoreea se poate raspandi in organism – infectie gonococica diseminata. Inclusiv inima poate fi afectata. Boala este grava si poate pune in pericol viata pacientului.

Sifilis. Zonele care pot fi infectate sunt buzele, gura, gatul, zona genitala, anusul, rectul. Initial, e posibil sa nu prezinte niciun simptom. Ulterior, pot aparea ulceratii sau rani dureroase la nivelul buzelor, al gurii sau gatului, dar si in zona genitala.

Eruptii mai pot aparea pe trunchi, palme si in talpi. Simptomele pot fi usor confundate cu cele ale gripei. Sifilisul se trateaza cu antibiotice, insa partenerii sexuali ai persoanei infectate trebuie urmariti.

Netratat, sifilisul poate fi raspandit prin contactul cu leziunile sau eruptiile cutanate ale persoanei infectate. Femeile insarcinate pot transmite boala fatului, iar sifilisul poate determina nasterea unui fat mort. De asemenea, boala poate provoca leziuni ale organelor interne, orbire, slabiciune musculara, dementa si chiar deces.

Herpes genital. Zonele care pot fi infectate sunt buzele, gura, gatul, zona genitala, anusul, rectul. In unele cazuri, boala nu prezinta niciun fel de simptome.

In altele, pacientii reclama cefalee, febra, leziuni dureroase sau pruriginoase in preajma zonelor infectate. Boala nu are un tratament, insa antiviralele pot scurta simptomatologia. Persoanele infectate pot transmite boala, chiar daca acestea nu prezinta simptome.


Citeste si despre:

Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) 4 lucruri mai putin cunoscute despre sexul oral Sexul protejat Informatii de baza despre sex Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Sexul si mituri legate de sex si sarcina 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Abstinenta sexuala Disfunctia sexuala la femei Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala