Sexul oral este una dintre modalitatile cele mai frecvente de contaminare a bolilor cu transmitere sexuala (BTS). O boala cu transmitere sexuala se poate obtine chiar de catre persoanele care au un singur partener sexual. Persoanele care au mai multi parteneri sexuali prezinta un risc mai crescut de contaminare.
BTS transmise prin sex oral sunt:
- gonoree;
- herpes genital;
- sifilis;
- Chlamydia;
- herpes genital;
- HIV;
- hepatita A, hepatita B si hepatita C;
- pediculoza pubiana.
Chlamydia. Zonele care pot fi infectate sunt: gura, aparat genital, tract urinar, rect. Majoritatea infectarilor cu Chlamydia prin sex oral nu prezinta simptome. Totusi, poate aparea o durere in gat. Chlamydia poate fi tratata pe cale medicamentoasa.
De asemenea, partenerii sexuali ai unei persoane infectate cu Chlamydia trebuie supusi analizelor pentru stabilirea unei eventuale contaminari. Lasata netratata, infectia gatului poate fi transmisa partenerilor sanatosi. La femeile insarcinate, Chlamydia poate provoca nastere prematura. La nou-nascuti, aceasta poate cauza infectii oculare sau pulmonare.
Gonoree. Zona initiala de infectare este gatul, aparatul genital, tractul urinar si rectul. Majoritatea infectarilor cu gonoree prin sex oral nu au simptome. Totusi, poate aparea o durere in gat.
Infectiile la nivelul gatului sunt mai greu de vindecat decat cele genitale sau rectale, dar pot fi tratate cu antibiotice. Partenerii sexuali ai unei persoane cu gonoree ar trebui de asemenea testati pentru depistarea prezentei acestei infectii. Daca este lasata netratata, infectia gatului cu gonoree poate fi raspandita si partenerilor sexuali neinfectati.
Gonoreea se poate raspandi in organism – infectie gonococica diseminata. Inclusiv inima poate fi afectata. Boala este grava si poate pune in pericol viata pacientului.
Sifilis. Zonele care pot fi infectate sunt buzele, gura, gatul, zona genitala, anusul, rectul. Initial, e posibil sa nu prezinte niciun simptom. Ulterior, pot aparea ulceratii sau rani dureroase la nivelul buzelor, al gurii sau gatului, dar si in zona genitala.
Eruptii mai pot aparea pe trunchi, palme si in talpi. Simptomele pot fi usor confundate cu cele ale gripei. Sifilisul se trateaza cu antibiotice, insa partenerii sexuali ai persoanei infectate trebuie urmariti.
Netratat, sifilisul poate fi raspandit prin contactul cu leziunile sau eruptiile cutanate ale persoanei infectate. Femeile insarcinate pot transmite boala fatului, iar sifilisul poate determina nasterea unui fat mort. De asemenea, boala poate provoca leziuni ale organelor interne, orbire, slabiciune musculara, dementa si chiar deces.
Herpes genital. Zonele care pot fi infectate sunt buzele, gura, gatul, zona genitala, anusul, rectul. In unele cazuri, boala nu prezinta niciun fel de simptome.
In altele, pacientii reclama cefalee, febra, leziuni dureroase sau pruriginoase in preajma zonelor infectate. Boala nu are un tratament, insa antiviralele pot scurta simptomatologia. Persoanele infectate pot transmite boala, chiar daca acestea nu prezinta simptome.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.