Resuscitarea cardiopulmonara efectuata numai de martori si cea prin compresie toracica

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Ventilatia gura la gura este o bariera pentru martorii care efectueaza resuscitarea cardiopulmonara (CPR) insa exista putine studii clinice care sa investigheze eficienta resuscitarii de catre martori prin compresie toracica fara ventilatie gura la gura (resuscitare cardiaca).
A fost realizat un studiu prospectiv, multicentric, observational asupra pacientiilor care au suferit un infarct miocardic in afara spitalului. La sosirea la locul faptei, paramedicii au evaluat tehnica resuscitarii de catre martor. Principalul obiectiv final l-a constituit un rezultat neurologic favorabil la 30 de zile dupa infarctul miocardic.
In acest studiu au fost inclusi 4068 de pacienti de varsta adulta care au suferit un stop cardiac in afara spitalului. Dintre acestia, 439 de subiecti (11%) au beneficiat doar de resuscitare cardiaca efectuata de martori, 712 subiecti (18%) au beneficiat de CPR conventionala, iar 2917 subiecti (72%) nu au beneficiat de CPR efectuata de martori.
Orice incercare de resuscitare a fost asociata cu un procent mai mare de indivizi cu rezultate neurologice favorabile in comparatie cu cei care nu au beneficiat de resuscitare (5% comparativ cu 2,2%).
Resuscitarea cardiaca a avut drept rezultat la pacientii cu apnee un procent mai are de pacienti cu rezultate neurologice favorabile in comparatie cu cei care au beneficiat de CPR conventionala (6,2% comparativ cu 3,1%), cu ritm ventricular (19,4% comparativ cu 11,2%) si cu resuscitarea care a fost initiata in interval de 4 minute de la stopul cardiac (10,1% comparativ cu 5,1%).
Cu toate acestea nu au existat dovezi in favoarea oricarui beneficiu rezultat din adaugarea ventilatiei gura la gura in nici unul dintre subgrupuri.


Citeste si despre:

Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor Fobiile Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Resuscitarea - asistarea cardiorespiratorie (RCR) Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Alzheimer Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate Patologie traumatica - plagi si contuzii Colita ulcerativa Dureri lombare Cele 20 greseli pe care le fac persoanele care abia incep exercitii de fitness Nasterea naturala Peritonite acute difuze