Premiera medicala la Targu Mures, unde unei paciente i-a fost extirpata o tumora de la vena cava

Publicat: 02 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O interventie chirurgicala in premiera nationala a fost realizata la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, unde unei paciente i-a fost extirpata o tumora care se intindea din uter pana in inima, in interiorul venei cave, la operatie participand si un medic din Ungaria.

Medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures au anuntat, miercuri, ca au realizat o premiera nationala prin extirparea unei tumori lunga de 29 de cm si groasa de 3 cm. Pacienta a mers si in Germania pentru a i se face o interventie chirurgicala, insa operatia a esuat.

Pacienta, in varsta de 40 de ani, a fost operata in 29 martie si medicii au descoperit ca tumora se intindea din uter pana in inima, in interiorul venei cave. In cazul in care nu ar fi fost operata, femeia ar fi murit. Interventia a fost efectuata de echipe de medici de la mai multe specialitati, avand in vedere ca atat abdomenul, cat si toracele, au fost deschise simultan. La interventie a participat si dr. Galajda Zoltan din Debrecen, profesor asociat al Universitatii de Medicina si Farmacie Tg Mures. Echipele au fost formate din prof.dr. Radu Deac, sef sectie la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara I, prof.dr. Constantin Copotoiu, sef sectie Clinica Chirurgie I, dr. Victor Raicea-medic primar chirurgie cardiovasculara, dr. Sorin Balos si dr. Kovacs Judit, medic primar ATI.

"Numarul redus de astfel de cazuri inregistrat pe plan mondial, doua sau trei dupa stiinta noastra, face ca interventia chirurgicala sa constituie o premiera locala, cat si una nationala, datorita abordarii concomitente a formatiunii tumorale transabdominal-transcav si transtoracic-transatrial drept in circulatie extracorporeala, fara oprirea cordului. Circulatia sangelui nu a fost oprita, ci doar asistata. Puteam opri circulatia sangelui, dar ar fi fost perturbat echilibrul biologic. In chirurgie este ca in aviatie, conditiile de securitate trebuie sa fie depline”, a declarat dr. Galajda Zoltan.

La conferinta de presa a fost prezenta si pacienta. Ea a declarat ca a starea ei s-a inrautatit in 2004, cand simtea ca nu mai poate respira si obosea foarte usor. Simptomele nu au disparut nici dupa ce pacientei i s-a facut histerectomie pentru miom uterin (tumora benigna dezvoltata plecand de la muschiul uterin). In 2006, a fost supusa la inca doua interventii chirurgicale in sfera ginecologica.

"In anul 2007, printr-o operatie pe cord deschis, s-a indepartat tumora din atriul drept si s-a constatat ca, de fapt, aceasta pornea din vena cava inferioara. Au urmat o serie de investigatii paraclinice si histopatologice, in urma carora s-a pus diagnosticul de tumora benigna. Aceasta a avut ca punct de origine miomul uterin din antecedente si a penetrat prin vena iliaca interna stanga in vena cava inferioara, pana in atriul drept. In ianuarie 2008, pacienta a fost operata din nou in Germania, unde s-a efectuat laparatomie, incercandu-se indepartarea tumorii, care de fapt umplea intregul lumen al venei cave inferioare. Din cauza dificultatilor tehnice, tumora nu a putut fi indepartata”, a declarat prof.dr Radu Deac.

Valoarea totala finantata de CAS Mures pentru acest caz este de 11.275 de lei. Interventia a durat patru ore, evolutia postoperatorie fiind extrem de favorabila.


Citeste si despre:

Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Ce probleme poate gestiona serviciul SMURD? Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali EMC - medici de familie in Programul de diabet Cancerul renal