Fibrilatia atriala, printre cele mai frecvente aritmii cardiace. Simptome si tratament

Actualizat: 28 Februarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inima este un muschi care are propria retea electrica. Ritmul cardiac este dictat de nodul de comanda numit nod sinusal. Acesta este locul in care sunt generate impulsuri electrice, cu o frecventa intre 60 si 80 pe minut. in mod normal, aceste impulsuri se propaga pe cai bine stabilite, in nodul atrioventricular. Acesta este punctul in care sunt filtrate bataile normale ale inimii de cele anormale.

Aritmiile cardiace sunt anomalii ale sistemului electric al inimii. Anomalia inseamna ca inima bate mai repede sau mai incet decat este normal, uneori neregulat.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de aritmie este fibrilatia atriala. Fibrilatia este o boala electrica in care impulsurile apar cu o frecventa foarte mare, intr-o zona stabilita anatomic, la nivelul atriului stang.

In timpul fibrilatiei, impulsurile electrice apar cu o frecventa foarte mare, de aproximativ 400-600 pe minut. Pacientul resimte un puls foarte crescut, de 150-160. Acesta reprezinta rata cu care impulsurile electrice trec prin filtrul nodului atrioventricular.

Fibrilatia poate aparea, mai rar, pe cord morfologic normal (o inima sanatoasa) in conditii de stres: nopti pierdute, exces de consum de alcool, exces de consum de substante excitante. Cel mai des apare pe fond patologic, fie la oamenii care au ischemie miocardica, boli tiroidiene, diabet, hipertensiune, fie odata cu inaintarea in varsta” explica dr. Crina Radulescu, medic specialist cardiolog la ARES.

Simptomele fibrilatiei atriale

Cele mai importante simptome in tulburarile de ritm sunt palpitatiile. Acestea pot fi izolate atunci cand este vorba doar de extrasistole. Omul simte bataile anormale sau pauza de dupa extrasistola.

in cadrul unui episod de fibrilatie, pacientii resimt bataile inimii neregulate, foarte rapide. Pacientii compara senzatia cu o fluturare in piept. Daca fribrilatia debuteaza cu o frecventa cardiaca foarte mare, pacinetul poate lesina sau isi poate pierde starea de constienta. Acest lucru se intampla pentru ca nu mai exista debit cardiac pentru circulatia cerebrala. Aceste simptme sunt asociate cu o senzatie de oboseala excesiva si o lipsa de putere.

Tratamentul fibrilatiei atriale

Fibrilatia atriala se poate tine sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, insa solutia curativa este ablatia. Procedura de ablatie a fibrilatiei atriale consta in maparea zonei in care apare fibrilatia, dupa care se face ablatia de substrat cu radiofecventa. Practic se foloseste un principiu termic, arderea circuitului care nu functioneaza normal.

Ablatia cu radiofrecventa se face in laboratorul de electrofiziologie. La ARES, pentru confortul pacientului, procedura se face sub anestezie generala. Medicul electrofiziolog face o mica punctie in zona inghinala si monteaza in artera femurala o teaca. Prin aceasta, introduce un tub subtire cu varf metalic, numit cateter de ablatie.

Cu ajutorul imaginilor de pe angiograf, acest cateter este condus pana la arterele inimii. Se foloseste apoi un sistem de reconstructie tridimensionala, care reproduce anatomia inimii si permite identificarea zonelor in care se produc aritmiile. in aceste zone se aplica un curent de radiofrecventa. Astfel sunt arse celulele responsabile de circuitul electric anormal.

Ulterior, este importanta schimbarea stilului de viata: evitarea substantelor psiho-excitante, cofeina in exces, bauturi energizante, ciocolata in exces, fumatul, alcoolul. Alcoolul este un foarte cunoscut factor precipitant pentru fibrilatia atriala – fibrilatia paroxistica la oamenii tineri cu cord normal. Paharul de vin rosu este recomandat daca ne limitam la unul singur” explica dr Crina Radulescu.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Adevaruri despre fibrilatia atriala Legatura dintre fibrilatia atriala si obezitate Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral Informatii vitale despre Fibrilatia Atriala si tratamentul adecvat Fibrilatia atriala la copii In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Factori care pot influenta aparitia fibrilatiei atriale Dieta in controlul fibrilatiei atriale Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca Tahicardia supraventriculara 10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece Hamartomul - simptome, diagnostic, tratament
Cere sfatul medicului ×