Cardiomegalia sau "inima largita"

Actualizat: 06 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cardiomegalia


Cardiomegalia sau ,"inima largita" este o inima cu dimensiuni mai mari decat in mod normal. Pot fi dilatate toate cele 4 camere ale inimii, sau doar unele dintre acestea, iar cardiomegalia poate fi temporara sau permanenta, in functie de cauza. Atunci cand cordul este crescut in volum, structurile inimii vor fi fie ingrosate, fie foarte intinse, dilatate.

O inima de dimensiuni mari poate avea probleme in pomparea sangelui catre circulatia intregului organism, fenomen ce se numeste disfunctie de pompa. Acest lucru poate duce la consecinte precum insuficienta cardiaca, tromboze si hipoperfuzie de organ.

Desi unele cazuri de cardiomegalie nu pot fi vindicate cu adevarat, prognosticul celor mai multi pacienti este unul bun, si acestia pot trai avand aceasta afectiune.

Factori de risc

Cardiomegalia apare mai frecvent la persoanele cu anumiti factori de risc. Acestia includ:
• Istoric familial de cardiomegalie
• Consum important de alcool sau utilizarea de substante interzise
• Hipertensiunea arteriala
• Istoric personal sau familial de infarct miocardic
• Stilul de viata sedentar

Cauze

Inima poate creste in dimensiuni din diverse motive. Acestea pot fi clasificate in doua categorii principale, si anume afectiunile congenitale si afectiunile dobandite. Cauzele congenitale de cardiomegalie sunt acele patologii cu care o persoana se naste, fiind mostenite ereditar. Afectiunile dobandite apar in timpul vietii, la o anumita varsta, fiind mai putin influentate de componenta genetica.

Orice afectiune ce face inima sa lucreze mai intens pentru a pompa sange in circulatia sistemica, poate duce la cardiomegalie. Intrucat si cordul are un muschi de tip striat, numit miocard, la fel ca si muschii membrelor superioare si inferioare, si acest muschi poate fi suprasolicitat, intins si ingrosat. Astfel, atunci cand miocardul lucreaza mai intens, acesta va creste in dimensiuni pentru a face fata. Mai mult decat atat, orice crestere a presiunii in cele 4 camere ale inimii (2 atrii si 2 ventricule) va duce la dilatarea camerelor, pentru ca acestea sa faca fata presiunii mari.

Cresterea in dimensiuni a inimii este astfel un mecanism de compensare si adaptare, in fata unor cauze clare: lucrul mecanic intens si presiunea crescuta. Cele mai comune afectiuni ce cauzeaza unul dintre acesti doi factori, includ:

1. Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica reprezinta deficitul de sange si oxigen catre tesutul cardiac, in special catre miocard. Este de cele mai multe ori o afectiune cronica, si apare prin acumularea de placi de aterom, la nivelul arterelor coronariene. Placile de aterom sunt formate din colesterol, si sunt direct proportionale cu nivelul de colesterol din organism.

Acestea obstrueaza treptat lumenul arterial, impiedicand sangele sa ajunga la miocard intr-o cantitate suficienta. Astfel, persoanele cu hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, suprapondere si obezitate, sunt predispuse la ateroscleroza si astfel la cardiopatie ischemica.
Atunci cand miocardul nu primeste suficient oxigen, acesta va lucra mai intens pentru a incerca sa suplimenteze oxigenul. Acest lucru duce la cardiomegalie.

2. Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor presionale ale sangelui arterial, in timpul ciclului cardiac. Sangele va circula cu o presiune mai mare decat in mod normal, iar inima va trebui sa lucreze mai intens pentru a face fata acestei presiuni. Astfel apare ingrosarea miocardului (hipertrofie) si cardiomegalie.

3. Cardiomiopatia dilatativa

Cardiomiopatia dilatativa este o boala primara a miocardului, ceea ce inseamna ca nu este determinata de alti factori externi. Cordul se dilata progresiv, iar functia de pompa a inimii devine din ce in ce mai slaba. Apare frecvent la pacientii ce consuma regulat alcool, pentru perioade lungi de timp.

4. Valvulopatii

Infectiile, bolile tesutului conjunctiv, precum si unele medicamente, pot duce la lezarea valvelor inimii, afectiune numita valvulopatie. Inima are 4 valve: mitrala, tricuspida, aortica si pulmonara, si fiecare are un rol bine stabilit si esential pentru circulatia inimii. Atunci cand exista o valvulopatie, directia, sensul si cantitatea de sange ce circula in inima, se modifica. In acest caz inima trebuie sa lucreze mai intens pentru a mentine fluxul sanguin in directia corecta.

5. Infarct miocardic acut

In timpul unui infarct miocardic, fluxul sanguin intr-o artera coronariana, care vascularizeaza miocardul, este complet oprit. Acest lucru se intampla atunci cand artera este obstruata de o placa de aterom. Lipsa sangelui implica automat lipsa oxigenului, ceea ce duce la distrugerea tesutului muscular cardiac, care devine lax, si astfel inima are tendinta de dilatare.

6. Afectiuni tiroidiene

Glanda tiroida produce hormonii tiroidieni, implicat in metabolismul organismului. Atat productia excesiva (hipertiroidism) cat si cea scazuta (hipotiroidism) vor afecta frecventa cardiaca, presiunea arteriala si marimea cordului.

7. Aritmii

Aritmiile reprezinta ritmuri neregulate ale inimii, fiind numite si tulburari de ritm. Daca aveti un ritm cardiac neregulat, inima se contracta si relaxeaza haotic, avand perioade prea incete ce alterneaza cu perioade prea rapide. Aritmiile favorizeaza atat formarea de trombi intracardiaci, cat si regurgitarea sanguina la nivelul inimii, ceea ce favorizeaza aparitia cardiomegaliei.

8. Afectiuni congenitale

La acest capitol este inclusa atat cardiomegalia congenitala, cu care pacientul se naste, cat si alte afectiuni congenitale ce duc la cardiomegalie dupa nastere.

Defectele cardiace congenitale, ce pot duce la cardiomegalie, includ:
• Defect de sept atrial: un orificiu anormal in septul ce separa cele doua camere superioare ale inimii: atriul stang si atriul drept
• Defect de sept ventricular: un orificiu anormal in septul ce separa cele doua camere inferioare ale inimii: ventriculul stang si ventriculul drept
• Coarctatie de aorta: ingustare anormala a arterei aorte
• Tetralogia Fallot: o boala ce combina 4 defecte cardiace congenitale

9. Alte cauze

Alte cauze posibile ale unei inimi cu dimensiuni crescute, sunt:
• Afectiunile pulmonare, dintre care cel mai frecvent este asociat BPOC
• Miocardita
• Hipertensiunea pulmonara
• Anemie
• Afectiuni ale tesutului conjunctiv, precum sclerodermia
• Abuzul de substante de tip drog
• Consumul cronic de alcool

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica cardiomegalia, este nevoie in primul rand de recunoasterea acesteia. Identificarea cauzei poate fi uneori dificila si reprezinta o componenta mai indelungata a diagnosticului.

Totusi, prin identificarea unor factori de risc si/sau a unor alte afectiuni posibile cauzatoare, medicii pot diagnostica complet cardiomegalia, mentionand si cauza acesteia. Pe baza diagnosticului se vor baza metodele de tratament posibile, intrucat unele cauze de cardiomegalie pot fi tratate, in timp ce altele sunt ireversibile.

Medicul va incepe cu un examen obiectiv si cu anamneza, o discutie despre simptomele, istoricul personal si familial ale pacientului. In cele ce urmeaza, diferite teste pot verifica structura, marimea si functia inimii. Radiografia toracica este testul imagistic de prima intentie, pentru a confirma dimensiunile crescute ale inimii. Mai apoi, medicul se poate folosi de teste precum:
• Ecocardiografia
• Electrocardiograma
• Analize de sange
• Test de efort
• Computer Tomograf (CT)
• RMN

In timpul sarcinii

Pentru a diagnostica eventualele defecte cardiace congenitale ale unui fat inca nenascut, medicii pot utiliza tehnici avansate de ecografie, precum ecocardiografia fetala. Acest test utilizeaza unde magnetice, fiind sigur atat pentru fat cat si pentru mama, si poate vedea structura cardiaca a fatului. Nu se efectueaza de rutina, insa medicul poate recomanda examinarea fetala in cazul istoricului familial de cardiomegalie sau defecte cardiace congenitale.

Concluzie

Cardiomegalia este cresterea in dimensiuni a inimii, pe baza ingrosarii miocardului si/sau pe baza dilatarii celor 4 camere. Aceasta are diverse cauze, atat congenitale cat si dobandite in timpul vietii, dintre care unele pot fi prevenite si tratate. Pentru un diagnostic corect, medicul trebuie sa cunoasca intregul istoric personal si familial ale pacientului.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21490-enlarged-heart-cardiomegaly
https://www.webmd.com/heart-disease/guide/enlarged-heart-causes-symptoms-types


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Citeste si despre:

Fibrilatia ventriculara Stenoza mitrala Reumatismul articular acut Amigdalita Informatii inedite despre inima Cum poti afla daca ai probleme cu inima? Dictonul “nicio masa fara peste”- mai actual ca niciodata Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung Tot ce trebuie stiut despre boala Fabry Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului Cardiomiopatiile: tipuri, simptome, cauze, tratament Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Gigantism si acromegalie Boala varicoasa - varicele hidrostatice
Cere sfatul medicului ×