Cardiomegalie

cresterea in volum a inimii.

Tipuri:
- Dilatarea uneia sau mai multor cavitati cardiace poate rezulta dintr-o proasta functionare valvulara, dintr-un defect de irigare a muschiului cardiac (cardiopatie ischemica), sau dintr-o boala chiar a muschiului cardiac.
- Hipertrofia miocardica (ingrosarea muschiului cardiac la nivelul unuia sau ambelor ventricule) poate fi consecutiva prezentei unui obstacol al ejectiei sangvine a inimii (hipertensiune arteriala, ingustarea severa a valvulei aortice) sau existenta unei boli a muschiului cardiac insusi: atunci se vorbeste de o cardiopatie hipertrofica.
- Efuziunile pericardice sunt responsabile de o largire a profilului cardiac, vizibila la radiografie si ecografie, urmare a acumularii de lichid in interiorul pericardului (invelisul inimii). Acest lichid este de tip serofibrinos, serohematic sau doar din sange, in functie de cauza sa.

Tratament - tratamentul unei cardiomegalii este cel al cauzei sale, atunci cand ea este curabila.

Citeste si despre:

Cardiomegalia sau "inima largita" Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Miocardita pediatrica Fibrilatia ventriculara Stenoza mitrala Reumatismul articular acut Amigdalita Informatii inedite despre inima Cum poti afla daca ai probleme cu inima? Defectele cardiace congenitale - persistenta de canal arterial